Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Jäsa liten mängd vätska i stor jäshink?

Utrustning och teknik.
johan0201
Turbojäsare
Inlägg: 29
Blev medlem: tor maj 01, 2014 18:27

Jäsa liten mängd vätska i stor jäshink?

Inlägg av johan0201 »

En kort fråga, kan man jäsa tex 5 liter vätska i en 30-liters jäshink?
Ekberg
Bryggare
Inlägg: 117
Blev medlem: sön apr 01, 2012 18:35
Ort: Skara

Re: Jäsa liten mängd vätska i stor jäshink?

Inlägg av Ekberg »

Ja, du kan. Men det är inte att rekommendera, eftersom risken för infektion då ökar. Koldioxiden från jäsningen trycker ju undan syret och "konserverar" vätskan. Om du är försiktig och inte skakar den under jäsning, så att allt syre kan tryckas ut, så klarar det sig nog fint skulle jag tro, men jag kan inte lova något.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Jäsa liten mängd vätska i stor jäshink?

Inlägg av latmasken »

Det stora problemet är väl vid omtappning, med en stor hink och liten volym blir det mycket kvar i bottensatsen. Visst, man kan luta på hinken och på så vis få ett "koniskt" kärl och därmed lite mindre bottensats, men helt optimalt är det inte.

Jag har fruktmassejäst mindre mängder i jäshink, men sen har jag jäst vidare på dunk (10-liters) eller svagdrickaflaska (har två 5-liters och en som är på ungefär 3 liter).
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för vinbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster