En fråga ang att modifiera Ekens chateau 7 dagars rött vin.
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 48
- Blev medlem: mån aug 14, 2006 2:00
- Ort: Södra Dalarna
En fråga ang att modifiera Ekens chateau 7 dagars rött vin.
Jag har en 7 dagars sats kvar... Tycker att omodifierat blir det ett hyffsat vin. Men jag har även en påse rostade ekspån liggandes... I kartongen så är det 1 liter mustkoncentrat. Om jag vill ha låt oss säga 13-14 procent på det hur mkt socker kan man tillsätta? I bruksanvisningen står det att man kan tillsätta 3-4 kg socker. Totalt blir volymen i hinken 20 liter om man följer receptet. Så nu en fråga, kan man dra ner lite på sockret och ersätta det med russin? Läste nånstans att det ger mer kropp till vinet, men det kanske inte är lönt att hålla på och mixtra med en 7 dagars vinsats?
- Omlott
- Bryggmästare
- Inlägg: 561
- Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
- Utrustning: Damejeanne
- Ort: Halmstad
- Kontakt:
Re: En fråga ang att modifiera Ekens chateau 7 dagars rött v
Goddag!
Helt bortkastat är det inte att ändra på receptet. Finns en formel för att räkna på mängden socker men det var ett bra tag sedan jag höll på med den så har glömt bort. Någon annan kan säkert svara på det. Angående russinen tycker jag det är en utmärkt idé. Ett annat tips är att byta ut jästen som förmodligen är en billig namnlös jästsort i en liten vit påse. Www.humle.se har bra jästsorter samt leverar snabbt och har en prisvärd fraktkostnad.
Helt bortkastat är det inte att ändra på receptet. Finns en formel för att räkna på mängden socker men det var ett bra tag sedan jag höll på med den så har glömt bort. Någon annan kan säkert svara på det. Angående russinen tycker jag det är en utmärkt idé. Ett annat tips är att byta ut jästen som förmodligen är en billig namnlös jästsort i en liten vit påse. Www.humle.se har bra jästsorter samt leverar snabbt och har en prisvärd fraktkostnad.
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 48
- Blev medlem: mån aug 14, 2006 2:00
- Ort: Södra Dalarna
Re: En fråga ang att modifiera Ekens chateau 7 dagars rött v
Tack så mkt för ditt svar. Är du den enda aktiva här med kunskap? Om du vill så kanske du kan hjälpa mig via pm? Kanske vi kan forska tsm på nå vis, tänkte nämligen sätta vinet nu i veckan, och du verkar vara den enda här med kunskap om just vinjäsning.
Re: En fråga ang att modifiera Ekens chateau 7 dagars rött v
När jag räknar på mina recept så tittar jag på sockerinnehållet och volymtillskottet av de olika ingredienserna.
Jag har gjort ett ark i excel där jag har en kolumn för sockerinnehåll och en för volymtillskott.
Vet jag t.ex. att jag har 1 liter must som innehåller 11% socker så skriver jag 110 i sockerkolumnen och 1 i volymkolumnen (den beräkningen tar dock inte hänsyn till mustens densitet, men det skiljer inte så enormt mycket).
Rent socker vill jag minnas ger ett volymtillskott på 0,65 liter per kg, så har jag i 1 kg socker så blir det 1000 i sockerkolumnen och 0,65 i volymkolumnen.
Jag har siffror hemma också på t.ex. hur mycket socker russin innehåller (där är det lite lurigt med hur mycket volymtillskott de ger dock, eftersom man silar av dem så räknar jag bara med volymtillskottet från sockret i dem).
Sen summerar jag de där kolumnerna, då får jag total sockermängd och total volym. Totalo sockermängd delat med total volym ger mig sockerinnehållet i "gram per liter".
17 gram socker per liter ger 1% alkohol, så delar jag "gram per liter" med 17 får jag förväntad alkoholhalt.
Sen ser jag också om sockermängden är över 200 gram per liter så har jag inte i allt socker från början utan delar upp i flera sockertillsatser. Brukar försöka ligga runt 160-170 gram per liter vid jässtart för att inte riskera att konservera med sockret.
Jag har gjort ett ark i excel där jag har en kolumn för sockerinnehåll och en för volymtillskott.
Vet jag t.ex. att jag har 1 liter must som innehåller 11% socker så skriver jag 110 i sockerkolumnen och 1 i volymkolumnen (den beräkningen tar dock inte hänsyn till mustens densitet, men det skiljer inte så enormt mycket).
Rent socker vill jag minnas ger ett volymtillskott på 0,65 liter per kg, så har jag i 1 kg socker så blir det 1000 i sockerkolumnen och 0,65 i volymkolumnen.
Jag har siffror hemma också på t.ex. hur mycket socker russin innehåller (där är det lite lurigt med hur mycket volymtillskott de ger dock, eftersom man silar av dem så räknar jag bara med volymtillskottet från sockret i dem).
Sen summerar jag de där kolumnerna, då får jag total sockermängd och total volym. Totalo sockermängd delat med total volym ger mig sockerinnehållet i "gram per liter".
17 gram socker per liter ger 1% alkohol, så delar jag "gram per liter" med 17 får jag förväntad alkoholhalt.
Sen ser jag också om sockermängden är över 200 gram per liter så har jag inte i allt socker från början utan delar upp i flera sockertillsatser. Brukar försöka ligga runt 160-170 gram per liter vid jässtart för att inte riskera att konservera med sockret.
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 48
- Blev medlem: mån aug 14, 2006 2:00
- Ort: Södra Dalarna
Re: En fråga ang att modifiera Ekens chateau 7 dagars rött v
Verkar mkt invecklat vid första anblick... Jag hade tänkt mig ett svar liknande; ta si och så mkt socker, si och så mkt russin osv. Men kanske lika bra att köra vinsatsen som den är utan modifiering och köpa en annan dyrare vinsats istället.latmasken skrev:När jag räknar på mina recept så tittar jag på sockerinnehållet och volymtillskottet av de olika ingredienserna.
Jag har gjort ett ark i excel där jag har en kolumn för sockerinnehåll och en för volymtillskott.
Vet jag t.ex. att jag har 1 liter must som innehåller 11% socker så skriver jag 110 i sockerkolumnen och 1 i volymkolumnen (den beräkningen tar dock inte hänsyn till mustens densitet, men det skiljer inte så enormt mycket).
Rent socker vill jag minnas ger ett volymtillskott på 0,65 liter per kg, så har jag i 1 kg socker så blir det 1000 i sockerkolumnen och 0,65 i volymkolumnen.
Jag har siffror hemma också på t.ex. hur mycket socker russin innehåller (där är det lite lurigt med hur mycket volymtillskott de ger dock, eftersom man silar av dem så räknar jag bara med volymtillskottet från sockret i dem).
Sen summerar jag de där kolumnerna, då får jag total sockermängd och total volym. Totalo sockermängd delat med total volym ger mig sockerinnehållet i "gram per liter".
17 gram socker per liter ger 1% alkohol, så delar jag "gram per liter" med 17 får jag förväntad alkoholhalt.
Sen ser jag också om sockermängden är över 200 gram per liter så har jag inte i allt socker från början utan delar upp i flera sockertillsatser. Brukar försöka ligga runt 160-170 gram per liter vid jässtart för att inte riskera att konservera med sockret.
Re: En fråga ang att modifiera Ekens chateau 7 dagars rött v
Det är inte att dugg avancerat.
Ska se om jag lyckas klistra in här så det går att se...
Eftersom summeringen och beräkningarna (socker per mängd, volym per mängd, summorna, gram/liter och procenten) görs av Excel så är det bara att fylla i siffror. När man provar sig fram till hur mycket man ska ha är det bara mängd-kolumnen man ändrar på. Det är enklare att prova sig fram än att försöka räkna ut det, eftersom t.ex. sockertillskott ger både socker OCH mer volym.
Ska se om jag lyckas klistra in här så det går att se...
Kod: Markera allt
Ingrediens Mängd Socker Socker Volym-tillskott
(valfri enhet) (g per per mängd-enhet) (g) (l)
Äppeljuice, konc, 2 dl 18 110 1980 3,6
Blåbärspulver, liter 15 110 1650
Vatten, liter 20 0 0 20
Russin, kg 1 58% 580 0,4
Delsumma 4210 23,97
Tillsats två
Äppeljuice, konc, 2 dl 4 110 440 0,8
Blåbärspulver, liter 9 110 990
Vatten, liter 1 0 0 1
Summa 5640 25,8
Delsumman (vid jässtart) blir 176 gram/liter
Totalsumman blir 219 gram/liter och det ger ungefär 13% (219/17=12,88)
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 48
- Blev medlem: mån aug 14, 2006 2:00
- Ort: Södra Dalarna
Re: En fråga ang att modifiera Ekens chateau 7 dagars rött v
latmasken skrev:Det är inte att dugg avancerat.
Ska se om jag lyckas klistra in här så det går att se...
Eftersom summeringen och beräkningarna (socker per mängd, volym per mängd, summorna, gram/liter och procenten) görs av Excel så är det bara att fylla i siffror. När man provar sig fram till hur mycket man ska ha är det bara mängd-kolumnen man ändrar på. Det är enklare att prova sig fram än att försöka räkna ut det, eftersom t.ex. sockertillskott ger både socker OCH mer volym.Kod: Markera allt
Ingrediens Mängd Socker Socker Volym-tillskott (valfri enhet) (g per per mängd-enhet) (g) (l) Äppeljuice, konc, 2 dl 18 110 1980 3,6 Blåbärspulver, liter 15 110 1650 Vatten, liter 20 0 0 20 Russin, kg 1 58% 580 0,4 Delsumma 4210 23,97 Tillsats två Äppeljuice, konc, 2 dl 4 110 440 0,8 Blåbärspulver, liter 9 110 990 Vatten, liter 1 0 0 1 Summa 5640 25,8 Delsumman (vid jässtart) blir 176 gram/liter Totalsumman blir 219 gram/liter och det ger ungefär 13% (219/17=12,88)
Så rent principiellt så kan jag hacka upp och koka ett kg russin och sen tillsätta 3,5 kg socker? Sedan fylla upp till 20 L strecket? Ang ekspånen, ska jag slänga med dom redan från dag ett i hinken så får dom vara med under dom 7 dagarna vinet jäser?
Re: En fråga ang att modifiera Ekens chateau 7 dagars rött v
Musten innehåller väl socker också? Står det inget om hur mycket socker den innehåller?
En oechslemätare eller refraktometer kan svara på det.
Annars kan du göra som du tänkt men börja med bara 2,5 kg socker. Sen när du fyllt upp till 19 liter så mäter du med en oechslemätare och ser vad blandningen har för sockerhalt. Då har du en lite tillgodo för lite mer socker och sen en sista skvätt vatten för att komma upp i 20 liter.
En oechslemätare eller refraktometer kan svara på det.
Annars kan du göra som du tänkt men börja med bara 2,5 kg socker. Sen när du fyllt upp till 19 liter så mäter du med en oechslemätare och ser vad blandningen har för sockerhalt. Då har du en lite tillgodo för lite mer socker och sen en sista skvätt vatten för att komma upp i 20 liter.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster