Hej, jag håller på att göra ett äppelvin eller rättare sagt en cider, (men eftersom att jag inte hittar mycket gällande höjning av pH i vindelen och att processerna är så lika hoppas jag på att tråden får ligga här.)
Nu är produkten nästintill färdigjäst och har en mycket bra smak, dock är den något sur.
Jag skulle vilja höja pH något utan att påverka den övriga smaken.
Vad bör jag tillsätta?
(Eftersom vinet ska flaskjäsas får tillsatsen inte döda jästen, dessutom vore det trevligt om jag kunde köpa det i en livsmedelsbutik.)
Bikarbonat? Vinkrita?
Tack på förhand /LKn
Höja pH
Re: Höja pH
Precis som du skriver är de vanligaste tillsatserna för att höja pH, bikarbonat och vinkrita men även malolaktisk jäsning kan användas beroende på vad som är "fel". En höjning av pH ger ett sämre skydd mot några av vinsjukdomarna. Här är lite fördjupning http://wine.wsu.edu/research-extension/ ... h-acidity/
Lycka till, mvh Bozo.
Lycka till, mvh Bozo.
- Lakritskatten
- Finjäsare
- Inlägg: 70
- Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13
Re: Höja pH
Tackar! Jag laborerade lite med vinkrita och bikarbonat, även om smaken blev mindre sur bestämde jag mig för att flaska cidern.Bozo skrev: Lycka till, mvh Bozo.
Allt kändes lite för avancerat för "första gången" och så sur var den icke!
Läser på till nästa gång!
Re: Höja pH
Lågt pH behöver inte betyda sur smak på drycken. Om man vill tona ner sur/syrlig smak i drycken finns det förmodligen bättre vägar att gå än att tillsätta vinkrita osv.
Mvh Bozo
Mvh Bozo
- aqua vitae
- Admin
- Inlägg: 1917
- Blev medlem: tor jan 22, 2009 10:55
- Utrustning: Jäsrör
- Kontakt:
Re: Höja pH
Det där med sur smak brukar kunna ordna upp sig efter något år lagring faktiskt.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster