Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Hur stor luftficka kan man ha vid vinlagring?

Utrustning och teknik.
Roggangroggan
Färsk jäst
Inlägg: 17
Blev medlem: fre okt 11, 2013 16:07

Hur stor luftficka kan man ha vid vinlagring?

Inlägg av Roggangroggan »

Vad är era erfarenheter när det gäller vinlagring?
Säg att man har 20liter vin och vill lagra det i en 30liters damejeane eller dunk. Går det eller är det för stor luftficka?
Hur stor luftficka vågar man ha?
Hur ändras förutsättningarna när man svavlar?
Hur ofta bör det tappas om och svavlas på nytt?
Hur viktigt är det att inte öppna mer än då man måste för omtappningar?
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Hur stor luftficka kan man ha vid vinlagring?

Inlägg av latmasken »

Det finns ett rätt bra knep för att fylla upp och minska dödutrymmet: Glaskulor

Det är såklart inte jag själv som kommit på knepet utan jag läste det ju på
http://www.wijnmaker.blogspot.nl/2012/0 ... rbles.html


Hur mycket luft man vågar ha ovanför vet jag inte, en del fyller ju upp med koldioxid (från en kolsyrepatron, typ sodastream eller sifon).
Roggangroggan
Färsk jäst
Inlägg: 17
Blev medlem: fre okt 11, 2013 16:07

Re: Hur stor luftficka kan man ha vid vinlagring?

Inlägg av Roggangroggan »

Kom igen nu!
Så många bryggare och bara ett svar.

Det måste ju hända ofta att kärlet ni tappar om till är för stort?

Dela med er av era erfarenheter.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Hur stor luftficka kan man ha vid vinlagring?

Inlägg av Weinkeller »

Jag hade inte lämnat mer än 1/10 till luft om det är långlagring. Vanligtvis toppar jag upp till halsen av damejeannen för att minimera oxidering.
/Weinkeller
Knox
Brygguru
Inlägg: 1505
Blev medlem: ons nov 25, 2009 21:22
Ort: Borås

Re: Hur stor luftficka kan man ha vid vinlagring?

Inlägg av Knox »

Fyll upp med Koldioxid (sodascream t.ex.) eller kväve (finns att köpa små flaskor på bolaget för att kunna ha vin i flaska längre)
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för vinbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster