Hej!
Lite nybörjare i bryggeriets ädla konst!
Jag har gjort ett vin med Aroniabär som bas.
Blev riktigt bra faktiskt.
Nu min fråga som jag undrar om ni kan hjälpa mig med.
När jag hade nått den styrka jag ville ha på vinet så hade jag i vinsvavla.
Sedan efter några dagar så eftersötade jag vinet litegrann, lät stå så i 2veckor innan jag hade i klarningsmedel. Efter det buteljerade jag det.
Till min förvåning när jag öppnade en flaska i lördags (2månader efter buteljering) så var det mousserande vin i flaskan. Hur kan detta komma sig då jag haft i vinsvavla?
Hjälp?
//M
Kolsyra i svavlat vin?
Re: Kolsyra i svavlat vin?
Vad jag förstått så är vinsvavla inget bra konserveringsmedel, svaveldioxiden bryts ner rätt fort och sen har den inte längre nån konserverande effekt.
Man kan ju svavla musten FÖRE jäsning, vore vinsvavland konserverande skulle det inte gå att jäsa svavlad must.
Det är därför jässtopp brukar innehålla även andra ämnen (kaliumsorbat tror jag?).
Man kan ju svavla musten FÖRE jäsning, vore vinsvavland konserverande skulle det inte gå att jäsa svavlad must.
Det är därför jässtopp brukar innehålla även andra ämnen (kaliumsorbat tror jag?).
-
- Newbie
- Inlägg: 3
- Blev medlem: mån feb 10, 2014 9:48
Re: Kolsyra i svavlat vin?
OK! Jag förstod det som att vinsvavla både stoppade jästen och "konserverade" vinet lite.latmasken skrev:Vad jag förstått så är vinsvavla inget bra konserveringsmedel, svaveldioxiden bryts ner rätt fort och sen har den inte längre nån konserverande effekt.
Man kan ju svavla musten FÖRE jäsning, vore vinsvavland konserverande skulle det inte gå att jäsa svavlad must.
Det är därför jässtopp brukar innehålla även andra ämnen (kaliumsorbat tror jag?).
Hmm...blir nog jässtopp till nästa sats i så fall.
Blev lite smått chockad när det "fräste" om vinet när jag hällde upp det i lördags
Re: Kolsyra i svavlat vin?
Jo, men grejen är som sagt var att svavlan när den tillsätts till vinet bildar en gas (svaveldioxid). Den gasen är konseverande, men den kan ventileras bort. Att svavla och sen direkt flasktappa borde alltså fungera, men att svavla och sen klarna innan flasktappning är värre.
-
- Newbie
- Inlägg: 3
- Blev medlem: mån feb 10, 2014 9:48
Re: Kolsyra i svavlat vin?
skulle man då ha klarnat först, eftersötat, svavlat och sedan tappat på flaskor?latmasken skrev:Jo, men grejen är som sagt var att svavlan när den tillsätts till vinet bildar en gas (svaveldioxid). Den gasen är konseverande, men den kan ventileras bort. Att svavla och sen direkt flasktappa borde alltså fungera, men att svavla och sen klarna innan flasktappning är värre.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Kolsyra i svavlat vin?
Du behöver mer än svavla om du ska eftersöta vinet. Kaliumsorbat eller liknande tar effektivt hand om de piggaste jästcellerna.
/Weinkeller
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster