Nybörjarfråga om jäst
-
- Newbie
- Inlägg: 2
- Blev medlem: mån feb 03, 2014 17:45
Nybörjarfråga om jäst
Hej alla, jag är nybörjare på hembryggning och startade i förra veckan mina två första projekt. Jag använde Edelmans flytande Champagne jäst och fick en skvätt kvar, så jag tänkte använda resten i dag men upptäckte att det hade bildats klumpar i botten på flaskan. Min tanke var att jästen blivit dålig, att den dött och blivit oanvändbar. Flaskan är öppnad sedan knappt en vecka och har stått mörkt i rumstemperatur, tror ni att den går att använda? Det står inget om hållbarhet på öppnad flaska nämligen.
- S Tout
- Bryggare
- Inlägg: 146
- Blev medlem: mån jan 09, 2012 22:03
- Utrustning: Grainfather
- Ort: Västerbergslagen
Re: Nybörjarfråga om jäst
Enklast är ju att "mata" den och göra en förkultur, jag brukar göra en sån på mixade russin, vatten och socker som kokas upp och sedan får svalna till ca. 37 C innan jästen hälls i och skakas om, då ser du ju snart om det är ngt liv i jästen (kan ta nån dag ibland). PET flaskor är perfekta till sådana övningar.
D ä gott mä ööl Börje!
Nyligen tappat HAGENS:Hops Kills Kommunists, Imp. Lakrits Stout, Imp. Winter Stout, Sciccos Lager och Ale, Kolarbärs.
På G, HAGENS: 25L Gårdsvin 2014-15-16, 121L Äppelvin, Rabarbervin 2015 och 2016, Hallon och Rabarbervin.
Nyligen tappat HAGENS:Hops Kills Kommunists, Imp. Lakrits Stout, Imp. Winter Stout, Sciccos Lager och Ale, Kolarbärs.
På G, HAGENS: 25L Gårdsvin 2014-15-16, 121L Äppelvin, Rabarbervin 2015 och 2016, Hallon och Rabarbervin.
-
- Newbie
- Inlägg: 2
- Blev medlem: mån feb 03, 2014 17:45
Fungerade bra...
Det var ingen fara med hållbarheten på jästen. Ett par gram jästnärsalt och allt jäser alldeles utmärkt.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster