Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Eftersötning...

Utrustning och teknik.
thief
Färsk jäst
Inlägg: 7
Blev medlem: tis nov 26, 2013 22:36
Ort: Haparanda

Eftersötning...

Inlägg av thief »

Hej igen!

Nu har mitt vita vin jäst, klarnat osv.
Det lyckades hur bra som helst, vinet har rätt färg och är kristallklart.
Smaken är också bra.

Men den är så klart en aning torr för min smak, saknar syrlighet och
den fruktiga smaken som jag måste trolla fram.

Ni som är experter kan ju svara på någon enkel fråga...

1. Ska jag eftersöta med vanligt socker, eller finns det bättre?

2. Syrlighet får man väl med vinsyra eller citronsyra, vilket är bättre?

3. Hur får jag den fruktiga smaken? Koncentrerad juice från ICA ?

Jag försöker härma ett vin som heter Two Oceans Fresh & Fruity White

Tusen tack på förhand.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Eftersötning...

Inlägg av latmasken »

Har du jässtoppat kan du eftersöta med socker, men har du inte jässtoppat finns risk för att det börjar jäsa igen. Då får du söka med t.ex. laktos eller sötningsmedel som inte är jäsbart.

Glukos (likörglukos) ska visst ge bättre fyllighet, eller invertsocker.

Vad jag förstått är mjölksyra bättre att använda än citronsyra och vinsyra, den är rundare i smaken.

Juice kan du nog tillsätta, men du får fundera över om du vill göra det först eller sist (beroende på hur mycket "fusk" du tycker att det är). Tillsätter du juicekoncentrat först kanske både syra, sötma och fruktighet blir bra direkt.

Luc "Wijnmaker" har skrivit nån artikel just om att han tycker att "så länge du är nöjd med vinet och det smakar gott spelar det ingen roll hur du fått fram smaken".

Här finns en del bra läsning.
http://vinboken-online.com/efterbehandling-av-vinet/
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för vinbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster