Jag tar ett litet språng ut i okänd terräng och sätter en bas på Aronia och kryddar upp den till en Lakritsglögg!!
Receptet:
10 liter Aroniabär
75cl Granatäpple Juice
5,5liter vatten
600g Strösocker
Förkultur på Lalvin RC 212
Avkokade Aroniabär och GranatJuicen har gett ca7 liter djupröd/mörklila must.
Kryddningen:
Kryddnejlika 1pkt
Kardemumma 1pkt
Stjärnanis 3st stjärnor
3 msk Lakritspulver
Cest (rå) från 2 citroner
Saften och köttet från desamma.
Cest från 1 Apelsin
Saften och köttet också.
Pomerans skal nästan 1pkt
Vaniljstång 1st
Kanelstänger 5st
Flytande honung 1dl
75cl Svagdricka
Jag tog kryddorna och kapade ner i bitar och hällde allt i en 10 liters dunk
Jag hällde på Granatäpple Juicen och följde efter med het Aroniamust så att kryddorna fick sig en värmechock, nu håller det på att svalna och imorgon bitti så åker förkulturen i.
Aroniamusten verkar vara fin grogrund för Vinjästen för de 2 vinsatser som redan puttrar hemma gick igång direkt utan förkulturer.
Glöggen är inte planerad för denna Julen men blir säkert provsmakad under en kall Februarikväll med Istapparna hängande i fönstren
Vad tror ni om mitt Glöggprojekt ris och/eller ros??
Aroniabaserad Glögg
Re: Aroniabaserad Glögg
Nu är förkulturen ihälld så förhoppningsvis har den dragit igång spektaklet när jag kommer hem från jobbet ikväll
Re: Aroniabaserad Glögg
Julen är över och Aronia glöggen är halvvägs nästa års glögg utan tvekan!
Jag kommer låta kryddorna dra länge och jäsa ut detta så mycket jag kan sedan får jag hoppas att det blir riktigt kryddigt och gott nästa Jul.
Jag gjorde en glögg på Fläderbär bas som blev gott men tappade lite smak vid uppvärmning så denna ska få dra längre..
Jag kommer låta kryddorna dra länge och jäsa ut detta så mycket jag kan sedan får jag hoppas att det blir riktigt kryddigt och gott nästa Jul.
Jag gjorde en glögg på Fläderbär bas som blev gott men tappade lite smak vid uppvärmning så denna ska få dra längre..
Re: Aroniabaserad Glögg
Nu har jag silat av kryddorna från glöggen!
Efter 3,5 månader så har de givit mycket smak men den extra långa tiden har ändå inte genererat så mycket mer än vid tidigare försök med ex Fläderbär vinglögg.
Öx låg på +5 grader och glöggen var därför ganska sur, jag tillsatte ca 1dl Honung och 2dl Strösocker till glöggen som nu får jäsa vidare i en mer tät jäsdunk.
Det var krut i glöggen så jag misstänker att jästen dör snart men vill ändå ge den tiden ut.
Jag hällde även ur 2liter glögg och kokar nu ur kryddorna för att tillsätta avkoket när det är silat och urkramat , jag hoppas mao att få ur lite mer smak ur dem.
Kom gärna med en ide om vad ni tror kan vara en bra öx att ha när man häller det på dunk för bulkning??
Efter 3,5 månader så har de givit mycket smak men den extra långa tiden har ändå inte genererat så mycket mer än vid tidigare försök med ex Fläderbär vinglögg.
Öx låg på +5 grader och glöggen var därför ganska sur, jag tillsatte ca 1dl Honung och 2dl Strösocker till glöggen som nu får jäsa vidare i en mer tät jäsdunk.
Det var krut i glöggen så jag misstänker att jästen dör snart men vill ändå ge den tiden ut.
Jag hällde även ur 2liter glögg och kokar nu ur kryddorna för att tillsätta avkoket när det är silat och urkramat , jag hoppas mao att få ur lite mer smak ur dem.
Kom gärna med en ide om vad ni tror kan vara en bra öx att ha när man häller det på dunk för bulkning??
Re: Aroniabaserad Glögg
Nästa fas på Aroniaglöggen!
Det kändes lite skumt att stå och pilla med glögg när fåglarna sjunger vår utanför fönstret
Omtappning och jästopp blev gjort idag Oe mätningen stannade på ca:10oe vilket troligen är lite på en glögg men vid provsmalet så kändes den ändå inte sur!
Jag tror det kommer bli gott till Jul när jag klarnat ,bulkat och flasklagrat det lite men behöver det sötas innan flaska å lär jag väl märka det..
Det kändes lite skumt att stå och pilla med glögg när fåglarna sjunger vår utanför fönstret
Omtappning och jästopp blev gjort idag Oe mätningen stannade på ca:10oe vilket troligen är lite på en glögg men vid provsmalet så kändes den ändå inte sur!
Jag tror det kommer bli gott till Jul när jag klarnat ,bulkat och flasklagrat det lite men behöver det sötas innan flaska å lär jag väl märka det..
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster