Oechslemätare och sockerhalt?
Oechslemätare och sockerhalt?
Hej alla.
Jag förstår mig inte på denna mätaren hur jag än försöker läsa om den..
Har en sats vitvin som bubblat klart i pannrummet, och sen när vinet är helt drickfärdigt (i flaska) så vill jag ha en sockerhalt på 11g/L. (halvtorrt)
På diverse webbsidor har jag läst att OE ska för halvtorrt vin vara ca 0- +2,
men då i min flytande mätare har inte ens sockerskalan börjat!!
0 g socker sträcket är ju jäms med 12 oe??
vad är det som jag inte fattar??
Hur får jag exakt 11g/L socker i en färdig produkt?
Oerhört tacksam för svar...
Jag förstår mig inte på denna mätaren hur jag än försöker läsa om den..
Har en sats vitvin som bubblat klart i pannrummet, och sen när vinet är helt drickfärdigt (i flaska) så vill jag ha en sockerhalt på 11g/L. (halvtorrt)
På diverse webbsidor har jag läst att OE ska för halvtorrt vin vara ca 0- +2,
men då i min flytande mätare har inte ens sockerskalan börjat!!
0 g socker sträcket är ju jäms med 12 oe??
vad är det som jag inte fattar??
Hur får jag exakt 11g/L socker i en färdig produkt?
Oerhört tacksam för svar...
Re: Oechslemätare och sockerhalt?
latmasken skrev:http://oechslevikten.com/
Den har jag läst men är så dum så fattar ändå inte...
Re: Oechslemätare och sockerhalt?
Den enda skalan du behöver bry dig om är oechsleskalan.
Ingen aning vad det är för annan sockerskala du har på din mätare men man brukar räkna med att 2,7g socker ger 1 oechslegrad.
Kolla då således hur många grader oechsle din mätare visar och räkna sedan om det till sockermängd.
Ingen aning vad det är för annan sockerskala du har på din mätare men man brukar räkna med att 2,7g socker ger 1 oechslegrad.
Kolla då således hur många grader oechsle din mätare visar och räkna sedan om det till sockermängd.
Ekens Bryggerisällskap
För ansökan om medlemskap skicka pm eller se vår facebooksida.
För ansökan om medlemskap skicka pm eller se vår facebooksida.
Re: Oechslemätare och sockerhalt?
Vill också tillägga att du måste ha dödat jäsningen för att kunna söta upp ditt vin.
Det räcker inte med att bara låta det jäsa färdigt och sedan hälla i nytt socker för då kommer det bara börja jäsa på nytt igen.
Detta visste du kanske redan men tänkte det va lika bra att säga nått
Det räcker inte med att bara låta det jäsa färdigt och sedan hälla i nytt socker för då kommer det bara börja jäsa på nytt igen.
Detta visste du kanske redan men tänkte det va lika bra att säga nått
Ekens Bryggerisällskap
För ansökan om medlemskap skicka pm eller se vår facebooksida.
För ansökan om medlemskap skicka pm eller se vår facebooksida.
Re: Oechslemätare och sockerhalt?
Jo, själva tillverkningsprocessen känner jag till...
Men att mäta sockerhalt i (obs!) FÄRDIGT vin fattar jag noll på
Går det ens att mäta eftersom det finns alkohol i vinet som påverkar
OE mätaren?
Men att mäta sockerhalt i (obs!) FÄRDIGT vin fattar jag noll på
Går det ens att mäta eftersom det finns alkohol i vinet som påverkar
OE mätaren?
Re: Oechslemätare och sockerhalt?
Hydrometern mäter inte sockerhalt, den mäter densitet.
Att försöka mäta på en mix av vatten, etanol och socker är svårt.
Det är mycket enklare att räkna på det. Vet man hur mycket socker man hade från början och hur mycket socker man har tillsatt så kan man låta vinet jäsa ut, jässtoppa och sen ha i extra socker för eftersötning.
Att stoppa jäsningen innan allt socker jästs upp är mycket krångligare, eftersom så länge det jäser så har du oftast kolsyra kvar i vinet som gör att det inte funkar så bra att mäta med hydrometern.
Att försöka mäta på en mix av vatten, etanol och socker är svårt.
Det är mycket enklare att räkna på det. Vet man hur mycket socker man hade från början och hur mycket socker man har tillsatt så kan man låta vinet jäsa ut, jässtoppa och sen ha i extra socker för eftersötning.
Att stoppa jäsningen innan allt socker jästs upp är mycket krångligare, eftersom så länge det jäser så har du oftast kolsyra kvar i vinet som gör att det inte funkar så bra att mäta med hydrometern.
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Re: Oechslemätare och sockerhalt?
Gå till den här tråden
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?p=160985#160985
Om du fortfarande inte förstår, så skriv ett inlägg där i.
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?p=160985#160985
Om du fortfarande inte förstår, så skriv ett inlägg där i.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Re: Oechslemätare och sockerhalt?
Hehe nu blev det så komplicerat att jag får försöka gissa mig fram...
Ni som gjort vin tidigare kanske vet på ett ungefär hur mycket
det finns socker kvar när satsen jäst ut?
1-3% kanske? räkna om det till g/liter?
Då är det väl bara tillsätta resterande mängd socker så det blir
totalt 11g/L?
Ni som gjort vin tidigare kanske vet på ett ungefär hur mycket
det finns socker kvar när satsen jäst ut?
1-3% kanske? räkna om det till g/liter?
Då är det väl bara tillsätta resterande mängd socker så det blir
totalt 11g/L?
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Re: Oechslemätare och sockerhalt?
Så här reder vi ut det här:
- Mätte du vinmusten innan du började jäsa den? Vad hade den i oe-grader då?
- Hur stor volym hade musten när du började (liter)?
- Hur mycket socker har du tillsatt under hela processen?
- Ta ett prov på vinet och mät oe-grader och temperatur på provet.
Det går inte att säga (med den här metoden) hur mycket socker det finns kvar i vinet när det jäst, om man inte vet hur mycket det fanns innan det jäste, dvs. hur många oe-grader var vinet på innan jäsningen.
Om du kan besvara dessa frågor skall vi hjälpa dig vidare steg för steg.
- Mätte du vinmusten innan du började jäsa den? Vad hade den i oe-grader då?
- Hur stor volym hade musten när du började (liter)?
- Hur mycket socker har du tillsatt under hela processen?
- Ta ett prov på vinet och mät oe-grader och temperatur på provet.
Det går inte att säga (med den här metoden) hur mycket socker det finns kvar i vinet när det jäst, om man inte vet hur mycket det fanns innan det jäste, dvs. hur många oe-grader var vinet på innan jäsningen.
Om du kan besvara dessa frågor skall vi hjälpa dig vidare steg för steg.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Re: Oechslemätare och sockerhalt?
Nu är det ju så att jag köpte mätaren först när vinet jäst ut
märket är Nonne Noir Chablis 5 liters dunk med druvsaft
22 liter blev det, har inte tillsatt något förutom jässtopp för 4 dagar sedan.
-3 oe och 23 grader visar den just nu.
kanske omöjligt att räkna på eftersom jag inte mätte i början?
märket är Nonne Noir Chablis 5 liters dunk med druvsaft
22 liter blev det, har inte tillsatt något förutom jässtopp för 4 dagar sedan.
-3 oe och 23 grader visar den just nu.
kanske omöjligt att räkna på eftersom jag inte mätte i början?
Re: Oechslemätare och sockerhalt?
Står det inget i bruksanvisningen? Den enda vinsats jag köpt hittills hade information om hur mycket socker man skulle tillsätta för en viss procent. Därifrån går det ju att räkna baklänges så att säga.
Re: Oechslemätare och sockerhalt?
Nej det står inget om det...
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster