Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Hjälp. Har jag räknat rätt?

Utrustning och teknik.
Roggangroggan
Färsk jäst
Inlägg: 17
Blev medlem: fre okt 11, 2013 16:07

Hjälp. Har jag räknat rätt?

Inlägg av Roggangroggan »

Hej.
Jag har mosat massa frukt och silat till saft som ska bli vin.
Tänkte jäsa till 0 jässtoppa och efersöta.

Om någon orkar hjälpa mig med att kolla om jag räknat rätt så blir jag toppen glad.

Ok nu kör vi.

Jag har 25liter saft.
Jag vill att det ska bli ca 14%
Jag stoppade i ochle mätaren i tunnan och den visar ca 47.

Jag tar 47*2=94 Då vet jag att jag har 94gram socker i 1liter av min saft.
Men jag har ju 25liter så jag tar 94*25=2350. Nu vet jag att jag har 2350gram socker i mina 25liter.

Jag vet att 17gram socker ger 1% i en liter.
Jag har ju 25liter så tar 17*25=425. Nu vet jag att 425gram socker ger mig 1% i mina 25liter.
Jag ville ju ha 14% så tar 425*14=5950. Nu vet jag att totalt behöver jag 5950gram socker för att få 14%.

Jag har ju redan 2350gram socker från frukten så det räknar jag bort.
Jag tar totala mängden socker 5950-2350=3600

Jag behöver fylla på med 3600gram socker för att mitt vin ska bli 14%.


Stämmer det här eller har jag gjort nått fel?
Wickerman
Bryggare
Inlägg: 151
Blev medlem: tis sep 18, 2012 12:00
Ort: Ljung

Re: Hjälp. Har jag räknat rätt?

Inlägg av Wickerman »

hmm är det inte 2,7g socker som ger 1 pinne på mätaren?

men om du räknar så här.

47/7,5 = 6,3 %

då har du 7,7 % kvar upp till 14%


7,7 *17*25 = 3272g socker kvar att hälla i.

så brukar jag göra, räkna upp från vad det kommer bli utan tillsatt socker.
Lagras:
Hallon/persiko cider
Gingerale cider
NötVin
Ett mousserat vin på Ica Basic dryck.
En sats rödvin Cabernet/Merlot (glögg)
Ett eget rödvin på juice av äppel, druvor, blåbär, svartavinbär
http://flandersblog.wordpress.com/
Roggangroggan
Färsk jäst
Inlägg: 17
Blev medlem: fre okt 11, 2013 16:07

Re: Hjälp. Har jag räknat rätt?

Inlägg av Roggangroggan »

Tack för att du tog dig tid att svara.

Vi är ganska nära varandra. Ca 330gram skiljer våra sätt att räkna det vill säga knappt 1%
Att vi får olika siffror beror nog på att vi räknar på olika sätt. Eller på att jag inte har full koll på grejerna och räknar fel.

Blir nog att jag tippar i knappt 3400gram tror jag.

Men den nya frågan är var dom ca 330grammen som skiljer oss åt tog vägen. Om båda räknat rätt vill säga.

Någon påläst som orkar förklara?
Wickerman
Bryggare
Inlägg: 151
Blev medlem: tis sep 18, 2012 12:00
Ort: Ljung

Re: Hjälp. Har jag räknat rätt?

Inlägg av Wickerman »

jag har för mig att 2,7g socker ger 1 pinne, du räkna på 2g.
sen delade jag med 7,5 endel delar med 7,36.
vissa säger att 19g socker per liter blir 1%
jag räkna på 17g....

jag vet inte vilket som är rätt, kanske går att läsa på nån sida där det testats ordentligt i något labb....
Lagras:
Hallon/persiko cider
Gingerale cider
NötVin
Ett mousserat vin på Ica Basic dryck.
En sats rödvin Cabernet/Merlot (glögg)
Ett eget rödvin på juice av äppel, druvor, blåbär, svartavinbär
http://flandersblog.wordpress.com/
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för vinbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster