Bozometoden: Äppelvin!
Re: Bozometoden: Äppelvin!
Idag så har jag redan 5cm mer must i varje hink än vad ursprungligen fanns däri..
Verkar vara effektivt
Verkar vara effektivt
Re: Bozometoden: Äppelvin!
Bozo metoden fortsätter funka fint, nu är snart alla äpplen täckta av saften som de gett
Den luktar och smakar redan nu ganska gott så jag har stor förhoppning på att detta ska bli bra.
En fråga till er som gjort detta tidigare är väl att jag fick för mig att äpplena blev mos för flera av er, mina äpplen är fortfarande relativt hårda även efter att ha gett ganska mycket must, beror det på att det finns mycket mer att få av dem eller är det kanske beroende på äpplesorterna?
Delar av äpplena är så hårda att jag fruktar att min potatispress blir förstörd om jag pressar dem i detta tillståndet, tänkte ändå vänta 2 till 3 veckor till innan jag pressar men ändå!!
Den luktar och smakar redan nu ganska gott så jag har stor förhoppning på att detta ska bli bra.
En fråga till er som gjort detta tidigare är väl att jag fick för mig att äpplena blev mos för flera av er, mina äpplen är fortfarande relativt hårda även efter att ha gett ganska mycket must, beror det på att det finns mycket mer att få av dem eller är det kanske beroende på äpplesorterna?
Delar av äpplena är så hårda att jag fruktar att min potatispress blir förstörd om jag pressar dem i detta tillståndet, tänkte ändå vänta 2 till 3 veckor till innan jag pressar men ändå!!
Re: Bozometoden: Äppelvin!
Nu är äpplena avsilade och jag har Bozon i en 10liter dunk (mer blev det inte)
Den puttrar på som den ska så jag låter den vara så länge (Öx 21)
Den puttrar på som den ska så jag låter den vara så länge (Öx 21)
Re: Bozometoden: Äppelvin!
Igår så hade Bozon slutat bubbla och nivån i jäsröret hade kommit ganska långt i att jämna ut sig.
Både den och ett annat vin är numera ställt på en lite högre belägen plats för att det ska vara lätt att tappa om inför Öx mätning och klarning.
Kanske har jag över eller underdoserat sockret i den eftersom jag började med 30 liter äpple med förhoppningen på ca15-18 liter vin men nu har jag ca:10liter vin istället och receptet får jag leta efter
Det gick fort för vinet att jäsa klart i varje fall??
Både den och ett annat vin är numera ställt på en lite högre belägen plats för att det ska vara lätt att tappa om inför Öx mätning och klarning.
Kanske har jag över eller underdoserat sockret i den eftersom jag började med 30 liter äpple med förhoppningen på ca15-18 liter vin men nu har jag ca:10liter vin istället och receptet får jag leta efter
Det gick fort för vinet att jäsa klart i varje fall??
Re: Bozometoden: Äppelvin!
Lite strävt vin än så länge!
Kanske beror på vildapeln som blev tillsatt , eller kanske att jag hade extra skal och kärnhus i satsen??
men bottensatsen är borta och det verkar ändå lovande.
Något öx fick jag inte tagit men jag har heller inte tillsatt något nytt socker så det kan ju vänta lite till.
Kanske beror på vildapeln som blev tillsatt , eller kanske att jag hade extra skal och kärnhus i satsen??
men bottensatsen är borta och det verkar ändå lovande.
Något öx fick jag inte tagit men jag har heller inte tillsatt något nytt socker så det kan ju vänta lite till.
- Omlott
- Bryggmästare
- Inlägg: 561
- Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
- Utrustning: Damejeanne
- Ort: Halmstad
- Kontakt:
Re: Bozometoden: Äppelvin!
Mycket smak sitter i skalet, men det kommer bli betydligt bättre med lagring.
Re: Bozometoden: Äppelvin!
Ok!
Jag misstänkte att det var så.
Det borde väl egentligen bli lite smakrikare än de vanliga äpplesatserna senare också , med en lite mer utpräglad strävhet ?
Det var av den anledningen som jag använde skalen i satsen i varje fall.
Jag är ju lite ny på detta så det ska bli intressant att se vad det blir av strävheten med ett par ,tre månader under huset
Tack för svaret!
Jag misstänkte att det var så.
Det borde väl egentligen bli lite smakrikare än de vanliga äpplesatserna senare också , med en lite mer utpräglad strävhet ?
Det var av den anledningen som jag använde skalen i satsen i varje fall.
Jag är ju lite ny på detta så det ska bli intressant att se vad det blir av strävheten med ett par ,tre månader under huset
Tack för svaret!
- Omlott
- Bryggmästare
- Inlägg: 561
- Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
- Utrustning: Damejeanne
- Ort: Halmstad
- Kontakt:
Re: Bozometoden: Äppelvin!
Det var så lite så
Välkommen till bryggarträsket!
Välkommen till bryggarträsket!
Re: Bozometoden: Äppelvin!
Tack !
Det är inte helt lätt att ta sig loss
Det är inte helt lätt att ta sig loss
Re: Bozometoden: Äppelvin!
Jag gjorde ett försök att klarna Bozovinet med Gelatin!
Det hjälpte inte ett dugg
Jag har läst lite att det är ett svårklarnat vin, hur har ni andra gjort??
Det hjälpte inte ett dugg
Jag har läst lite att det är ett svårklarnat vin, hur har ni andra gjort??
Re: Bozometoden: Äppelvin!
Med tid Det ena testvinet som var gjort på söndermixade äpplen+kärnhus tog lång tid på sig för att självklarna. Är ditt vin redan färdigjäst? Kika här på "hink2" så ser du hur lång tid det tog innan det hade klarnat http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php? ... sc&start=0 . Vill du att det ska gå snabbare så kan du prova att ställa vinet kallt några dagar/veckor Mvh bozo
Re: Bozometoden: Äppelvin!
Tack för trådtipset!
Jag hade inte läst originaltråden till Bozovinet innan men nu är det gjort
Mitt vin är lite grumligt och jag kommer få lite bottensats i flaskorna men jag tror att det blir fint klarnat av att ligga buteljerat ett tag.
Tråden som du länkade mig till är mycket informativ!
Enda problemet som jag stötte på är att jag nu måste plocka på mig äppleplockar outfiten och göra en laddning till Fan vad lättpåverkad man är
Tänkte jag skulle försöka plocka ner äpplena innan de ramlar av själva , det börjar bli brådis!
Jag hade inte läst originaltråden till Bozovinet innan men nu är det gjort
Mitt vin är lite grumligt och jag kommer få lite bottensats i flaskorna men jag tror att det blir fint klarnat av att ligga buteljerat ett tag.
Tråden som du länkade mig till är mycket informativ!
Enda problemet som jag stötte på är att jag nu måste plocka på mig äppleplockar outfiten och göra en laddning till Fan vad lättpåverkad man är
Tänkte jag skulle försöka plocka ner äpplena innan de ramlar av själva , det börjar bli brådis!
Re: Bozometoden: Äppelvin!
Hur illa är det att jag inte hade något Pectolase till Vinsatserna hemma?
Det verkar som det ändå funkar utan eftersom Juicen redan börjat rinna av äpplena..
Det verkar som det ändå funkar utan eftersom Juicen redan börjat rinna av äpplena..
Re: Bozometoden: Äppelvin!
Funkar gör det, men saftutbytet kan bli mindre.
Här finns lite bra experiment
http://wijnmaker.blogspot.se/2008/01/av ... eel-2.html
http://www.wijnmaker.blogspot.se/2011/0 ... ectic.html
Här finns lite bra experiment
http://wijnmaker.blogspot.se/2008/01/av ... eel-2.html
http://www.wijnmaker.blogspot.se/2011/0 ... ectic.html
Re: Bozometoden: Äppelvin!
En klurig Gubbe den där Luc!
Att göra sylt till Vinbas är väl dock inte så bra för där brukar det väl finnas en del konserveringsmedel i??
Jag har fått en del utdelning på äpplena ändå men kan man tillsätta Pectolasen i en senare fas, blir tvungen att vänta in det via post i så fall..
Att göra sylt till Vinbas är väl dock inte så bra för där brukar det väl finnas en del konserveringsmedel i??
Jag har fått en del utdelning på äpplena ändå men kan man tillsätta Pectolasen i en senare fas, blir tvungen att vänta in det via post i så fall..
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster