Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Bozometoden: Äppelvin!

Utrustning och teknik.
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Bozometoden: Äppelvin!

Inlägg av Martin73 »

Idag så har jag redan 5cm mer must i varje hink än vad ursprungligen fanns däri..
Verkar vara effektivt :)
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Bozometoden: Äppelvin!

Inlägg av Martin73 »

Bozo metoden fortsätter funka fint, nu är snart alla äpplen täckta av saften som de gett :)
Den luktar och smakar redan nu ganska gott så jag har stor förhoppning på att detta ska bli bra.
En fråga till er som gjort detta tidigare är väl att jag fick för mig att äpplena blev mos för flera av er, mina äpplen är fortfarande relativt hårda även efter att ha gett ganska mycket must, beror det på att det finns mycket mer att få av dem eller är det kanske beroende på äpplesorterna?
Delar av äpplena är så hårda att jag fruktar att min potatispress blir förstörd om jag pressar dem i detta tillståndet, tänkte ändå vänta 2 till 3 veckor till innan jag pressar men ändå!!
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Bozometoden: Äppelvin!

Inlägg av Martin73 »

Nu är äpplena avsilade och jag har Bozon i en 10liter dunk (mer blev det inte)
Den puttrar på som den ska så jag låter den vara så länge (Öx 21)
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Bozometoden: Äppelvin!

Inlägg av Martin73 »

Igår så hade Bozon slutat bubbla och nivån i jäsröret hade kommit ganska långt i att jämna ut sig.
Både den och ett annat vin är numera ställt på en lite högre belägen plats för att det ska vara lätt att tappa om inför Öx mätning och klarning.
Kanske har jag över eller underdoserat sockret i den eftersom jag började med 30 liter äpple med förhoppningen på ca15-18 liter vin men nu har jag ca:10liter vin istället och receptet får jag leta efter :?
Det gick fort för vinet att jäsa klart i varje fall??
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Bozometoden: Äppelvin!

Inlägg av Martin73 »

Lite strävt vin än så länge!
Kanske beror på vildapeln som blev tillsatt , eller kanske att jag hade extra skal och kärnhus i satsen??
men bottensatsen är borta och det verkar ändå lovande.
Något öx fick jag inte tagit men jag har heller inte tillsatt något nytt socker så det kan ju vänta lite till.
Användarvisningsbild
Omlott
Bryggmästare
Inlägg: 561
Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
Utrustning: Damejeanne
Ort: Halmstad
Kontakt:

Re: Bozometoden: Äppelvin!

Inlägg av Omlott »

Mycket smak sitter i skalet, men det kommer bli betydligt bättre med lagring.
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Bozometoden: Äppelvin!

Inlägg av Martin73 »

Ok!
Jag misstänkte att det var så.
Det borde väl egentligen bli lite smakrikare än de vanliga äpplesatserna senare också , med en lite mer utpräglad strävhet ?
Det var av den anledningen som jag använde skalen i satsen i varje fall.
Jag är ju lite ny på detta så det ska bli intressant att se vad det blir av strävheten med ett par ,tre månader under huset :)

Tack för svaret!
Användarvisningsbild
Omlott
Bryggmästare
Inlägg: 561
Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
Utrustning: Damejeanne
Ort: Halmstad
Kontakt:

Re: Bozometoden: Äppelvin!

Inlägg av Omlott »

Det var så lite så :)
Välkommen till bryggarträsket!
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Bozometoden: Äppelvin!

Inlägg av Martin73 »

Tack !
Det är inte helt lätt att ta sig loss :lol:
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Bozometoden: Äppelvin!

Inlägg av Martin73 »

Jag gjorde ett försök att klarna Bozovinet med Gelatin!
Det hjälpte inte ett dugg :(
Jag har läst lite att det är ett svårklarnat vin, hur har ni andra gjort??
Användarvisningsbild
Bozo
Bryggmästare
Inlägg: 229
Blev medlem: ons jul 27, 2011 12:59
Ort: Borås

Re: Bozometoden: Äppelvin!

Inlägg av Bozo »

Med tid :thumbup: Det ena testvinet som var gjort på söndermixade äpplen+kärnhus tog lång tid på sig för att självklarna. Är ditt vin redan färdigjäst? Kika här på "hink2" så ser du hur lång tid det tog innan det hade klarnat http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php? ... sc&start=0 . Vill du att det ska gå snabbare så kan du prova att ställa vinet kallt några dagar/veckor Mvh bozo
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Bozometoden: Äppelvin!

Inlägg av Martin73 »

Tack för trådtipset!
Jag hade inte läst originaltråden till Bozovinet innan men nu är det gjort :)

Mitt vin är lite grumligt och jag kommer få lite bottensats i flaskorna men jag tror att det blir fint klarnat av att ligga buteljerat ett tag.

Tråden som du länkade mig till är mycket informativ!
Enda problemet som jag stötte på är att jag nu måste plocka på mig äppleplockar outfiten och göra en laddning till :roll: Fan vad lättpåverkad man är :lol:

Tänkte jag skulle försöka plocka ner äpplena innan de ramlar av själva , det börjar bli brådis!
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Bozometoden: Äppelvin!

Inlägg av Martin73 »

Hur illa är det att jag inte hade något Pectolase till Vinsatserna hemma?
Det verkar som det ändå funkar utan eftersom Juicen redan börjat rinna av äpplena..
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Bozometoden: Äppelvin!

Inlägg av latmasken »

Funkar gör det, men saftutbytet kan bli mindre.

Här finns lite bra experiment
http://wijnmaker.blogspot.se/2008/01/av ... eel-2.html

http://www.wijnmaker.blogspot.se/2011/0 ... ectic.html
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Bozometoden: Äppelvin!

Inlägg av Martin73 »

:lol: En klurig Gubbe den där Luc!
Att göra sylt till Vinbas är väl dock inte så bra för där brukar det väl finnas en del konserveringsmedel i??

Jag har fått en del utdelning på äpplena ändå men kan man tillsätta Pectolasen i en senare fas, blir tvungen att vänta in det via post i så fall..
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för vinbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 13 och 0 gäster