Must mos eller frukt vilket är bäst?
Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?
köp eller bygg dig en enkel press
har för mig att jag sett små pressar på nån dansk sida för ca 1400
den går ju även att använda till så mycket annat
en riktig prss är faktiskt guld värd , det inser man när man väl har den
har för mig att jag sett små pressar på nån dansk sida för ca 1400
den går ju även att använda till så mycket annat
en riktig prss är faktiskt guld värd , det inser man när man väl har den
Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?
Är ny här på forumet och efter att ha läst den här tråden så blev jag bara tvungen att sätta en sats med bozo metoden.
En klar fördel måste ju vara att även om det blir kladdigare att pressa så måste ju utbytet bli mycket större. Jag har precis byggt en press a la Evert och jag fick ut 6 liter på 16 kg äpplen. Väldigt litet utbyte men med bozometoden bör ju utbytet bli större. Eller?
Mvh,
Jacob
En klar fördel måste ju vara att även om det blir kladdigare att pressa så måste ju utbytet bli mycket större. Jag har precis byggt en press a la Evert och jag fick ut 6 liter på 16 kg äpplen. Väldigt litet utbyte men med bozometoden bör ju utbytet bli större. Eller?
Mvh,
Jacob
Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?
hur kunde du få ett så litet utbyte ??
vad har du för presskraft per kvadratcentimeter ??
vad har du för presskraft per kvadratcentimeter ??
Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?
Jag har ca 145 kg/ cm² krossade äpplena i en hink med en stor regel. Ev är det krosstekniken som inte är finslipad ännu. Jag ska gör ett nytt försök idag. Ev fyller jag upp resen av min 25 l jäsning med klyftade äpplen som presses efter jäsning om utbytet även idag är klent.
Med vänlig hälsning,
Jacob
Med vänlig hälsning,
Jacob
Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?
så om du då har en pressplatta på låt säga ca 30 cm diameter så trycker du altså med ca 103 ton på den , eller ??
tror nog det blev nåt fel där va ??
tror nog det blev nåt fel där va ??
Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?
Hehe, jo det blev lite fel. Domkraft på 5ton och platta med diameter 22 cm
Bör ju ge ett tryck på ca 13 kg/ cm² jag kanske packade för mycket?
Med vänlig hälsning,
Jacob
Bör ju ge ett tryck på ca 13 kg/ cm² jag kanske packade för mycket?
Med vänlig hälsning,
Jacob
Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?
13 kg ska ge större utbyte tycker jag
lägg först i silduken och fyll ca 8 cm tjockt sen viker du ihop duken och lägger på en plåtskiva sen ny duk och ny fyllning max 8 cm tjock
och ev en tredje vända
låt vätskan rinna ett tag innan du pumpar mer , det går segt på slutet
lägg först i silduken och fyll ca 8 cm tjockt sen viker du ihop duken och lägger på en plåtskiva sen ny duk och ny fyllning max 8 cm tjock
och ev en tredje vända
låt vätskan rinna ett tag innan du pumpar mer , det går segt på slutet
Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?
Ok, ska testa det. Jag hade taktiken att ösa ner så mycket jag kunde typ 30 cm och sedan pressa. Ingen silduk, tänkte sila allt efteråt.
Tack för tipsen! Och tack för lånet att tråden, känns som jac hamnade lite OT.
Med vänlig hälsning, Jacob
Tack för tipsen! Och tack för lånet att tråden, känns som jac hamnade lite OT.
Med vänlig hälsning, Jacob
bra beslut?
har efter mkt funderande kommit fram till:
http://www.edafos.se/tradgard/butik/fruktpress.asp
Fruktpress 36 L.
Motivering:
Vill köra bozo style.
Jag har respekt för att mänskligheten under årtusenden har låtit vinet jäsa med frukten. Det blir mer o bättre smak är min erfarenhet.
Jag har kollat en del på hydropressar typ (fruktpress.se) men gillar inte slabbet som blir pga gummimembranet som sitter i mitten av konstruktionen.
Med den där pressen häller jag i BOZO brygden o klarar en 30 liters laddning i ett svep. Det minimerar oxideringsexponeringen o man slipper allt baltande.
Den ser rejäl o enkel ut o ev. reparationer eller förstärkningar kan man göra själv.
Tänker ja rätt?
Jag ska ett ärende till skåne på tidag så om ingen stoppar mig så blir det nog en sån:-)
http://www.edafos.se/tradgard/butik/fruktpress.asp
Fruktpress 36 L.
Motivering:
Vill köra bozo style.
Jag har respekt för att mänskligheten under årtusenden har låtit vinet jäsa med frukten. Det blir mer o bättre smak är min erfarenhet.
Jag har kollat en del på hydropressar typ (fruktpress.se) men gillar inte slabbet som blir pga gummimembranet som sitter i mitten av konstruktionen.
Med den där pressen häller jag i BOZO brygden o klarar en 30 liters laddning i ett svep. Det minimerar oxideringsexponeringen o man slipper allt baltande.
Den ser rejäl o enkel ut o ev. reparationer eller förstärkningar kan man göra själv.
Tänker ja rätt?
Jag ska ett ärende till skåne på tidag så om ingen stoppar mig så blir det nog en sån:-)
brygger i Kinda
Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?
Har du 6000 spänn över så. Men du har väl kollat den här tråden?
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=17845
Med en skruvpress tror jag inte att man kommer upp i så stora krafter, en 10 eller 20 tons domkraft på Jula eller Biltema är billig.
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=17845
Med en skruvpress tror jag inte att man kommer upp i så stora krafter, en 10 eller 20 tons domkraft på Jula eller Biltema är billig.
Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?
min hobby får kosta!:-)
men du har rätt angående trycket, det blir inga 10 ton från den axeln, o ska jag göra äpplemust kommer jag tappa minst 20%,
men för fruktmassan tror jag det spelar mindre roll,
det är det värsta o kanske det bästa för hemmabryggaren, det är så
många svåra ställningstaganden!
men du har rätt angående trycket, det blir inga 10 ton från den axeln, o ska jag göra äpplemust kommer jag tappa minst 20%,
men för fruktmassan tror jag det spelar mindre roll,
det är det värsta o kanske det bästa för hemmabryggaren, det är så
många svåra ställningstaganden!
brygger i Kinda
Bozo style kombo
Hej, nu efter andra pressningen med min egentillverkade fruktpress så kan jag konstatera att jag inte kommer upp i högre effektivitet än ca 30 %. Tror det beror på att konstruktionen är lite för klen, tyvärr.
Tröttnade efter ca 10 liter must och bestämde mig för att göra en bozo-kombo: 10 liter must och klyfta ned äpplen till 25 liters jäshinken är helt full. på med jäst och pektolas och locket.
Tyvärr kunde jag inte mäta sockerhalten eftersom mätaren är högre än det största glaset jag har (kom på att jag kunde låta den guppa runt i musten istället efteråt men då var det för sen, doohhh)
Inget tillsatt socker alltså än så länge... Kanske kan mäta alkoholhalten med någon typ av alkoholmätare när den jäst ut istället (har för mig att farsan har en sådan).
Mvh,
Jacob
Tröttnade efter ca 10 liter must och bestämde mig för att göra en bozo-kombo: 10 liter must och klyfta ned äpplen till 25 liters jäshinken är helt full. på med jäst och pektolas och locket.
Tyvärr kunde jag inte mäta sockerhalten eftersom mätaren är högre än det största glaset jag har (kom på att jag kunde låta den guppa runt i musten istället efteråt men då var det för sen, doohhh)
Inget tillsatt socker alltså än så länge... Kanske kan mäta alkoholhalten med någon typ av alkoholmätare när den jäst ut istället (har för mig att farsan har en sådan).
Mvh,
Jacob
Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?
Vi körde ett race igår och "krossade" äpplena i en gammal manuell druvkross jag har från farfar. Det funkade bra med äpplen i lite mindre bitar och blev jättebra förhållande saft till äppelskrafs. Med 10 liter varmvatten på 50 liter äpplen täcker det flytande precis äpplena. Idag har jag chaptaliserat upp våra 40 öx till 45-50, det tycker vi känns lagom. Även lagt på Lalvins Champagnejäst. Återkommer med resultat!
Tillochmed Jesus hatade vatten så mycket att han förvandlade det till vin
Jag handlar MaltMagnus produkter på Bergsgatan i Malmö!
Jag handlar MaltMagnus produkter på Bergsgatan i Malmö!
Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?
Hej Bozo,Bozo skrev:Vispen förvandlade 100kg mjuka äppelklyftor till mos på mindre än 5min så den får mvg . Jag har ingen press så det blir någon form av omtappning och ev press med en tyngd i ett kärl som är kopplat till ett annat, samtidigt som båda är kolsyrefyllda. Låter krångligare än det är.
Ruskigt intressant experiment. Skulle du vilja utveckla hur du pressar äpplena utan press? Är inte riktigt med på hur du menar?
Mvh,
Jacob
Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?
Nä inte jag heller . Tänkte att ställa tunnan med äpplen o bös högt med en avtappning + slang i botten. Slangen går ner till en tom tunna, från den tomma tunnan går en slang upp till vintunnan och in över vätskenivån i den. När vinet rinner ner, trycks luft/kolsyran upp i den översta tunnan och eventuellt övertryck bubblar ut genom vattenlåset. När det bara är äppelmojs kvar i den översta tunnan ställs en tyngd i och pressar ut lite till. OBS detta är inte provat av mig innan och det är inte säkert att det blir så heller...
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 8 och 0 gäster