Must mos eller frukt vilket är bäst?
Must mos eller frukt vilket är bäst?
Här tänker jag göra ett litet test vars ide föddes här http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=16799 . Jag tänker jäsa tre olikt förberedda hinkar med samma jäst, sockermängd och temperatur. Jag har tänkt att göra en större mängd äppelvin i år (150-200kg) äpplen. Varför inte åka till ett musteri då kanske någon tänker, jag tycker det är onödigt om man kan få samma resultat med tid som med musteri.
Testets utförande.
Referens hinken nr1
Två kilo äpplen körs i råsaftscentrifug. Silas genom kaffefilter. Sockerhalten i denna mäts, och bestämmer sockermängden som skall tillsättas i alla 3 proverna. Pectalose, näring, socker och jäst kommer att tillsättas (samma mängd i alla 3 proverna) OBS inget vatten.
Hink nr2
Två kilo äpplen (samma sort i alla 3 hinkar) kommer att köras i mixer till en slät smet. Pectalose, näring, socker och jäst. OBS inget vatten.
Hink nr3
Två kilo äpplen kommer att delas i två halvor. Pectalose, näring, socker och jäst. OBS inget vatten.
Vad jag vill lära mig av testet. Är det möjligt att göra vin av endast halverade äpplen utan någon vätsketillsats. Vilken fruktberedning ger mest vin/kg frukt. Viken som ger godast vin, detta kan bli knepigt då det är ett peronligt tyckande och lagringstiden kommer förmodligen att ändra vinerna olika. Kommer vinerna att klarna utan allt för kraftiga åtgärder.
Ser någon något större fel i testförfarandet eller är det ok att köra?
Bilder kommer att komma om jag får det att funka, är kass på datorer. Vart kan jag ladda upp bilder?
Testets utförande.
Referens hinken nr1
Två kilo äpplen körs i råsaftscentrifug. Silas genom kaffefilter. Sockerhalten i denna mäts, och bestämmer sockermängden som skall tillsättas i alla 3 proverna. Pectalose, näring, socker och jäst kommer att tillsättas (samma mängd i alla 3 proverna) OBS inget vatten.
Hink nr2
Två kilo äpplen (samma sort i alla 3 hinkar) kommer att köras i mixer till en slät smet. Pectalose, näring, socker och jäst. OBS inget vatten.
Hink nr3
Två kilo äpplen kommer att delas i två halvor. Pectalose, näring, socker och jäst. OBS inget vatten.
Vad jag vill lära mig av testet. Är det möjligt att göra vin av endast halverade äpplen utan någon vätsketillsats. Vilken fruktberedning ger mest vin/kg frukt. Viken som ger godast vin, detta kan bli knepigt då det är ett peronligt tyckande och lagringstiden kommer förmodligen att ändra vinerna olika. Kommer vinerna att klarna utan allt för kraftiga åtgärder.
Ser någon något större fel i testförfarandet eller är det ok att köra?
Bilder kommer att komma om jag får det att funka, är kass på datorer. Vart kan jag ladda upp bilder?
Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?
forumbilder.se
hur enkelt som helst , till och med jag lärde mig direkt så nu bombarderar jag forumet med bilder istället .
det ska bli jävligt intressant att få följa den här tråden
men 2 kilo i halvor tror jag kan ge problem
det finns ju ingen vätska att lösa socker eller jäst i
skär dom åtminstone i så pass små bitar att du får ner dom i en femlitersdunk
det blir rätt stora bitar ändå
sen får man väl hälla i pectolase och socker och jäst å runka dunk ett rejält tag tills något börjar hända
men utan tvekan ett intressant experiment
hoppas att det blir mycket stora bilder
man kan ju lära sig mycket från några rejäla bilder med en förklarande text till .
det du kör i centrifugen , sila inte det förrän det har jäst
sörja är inihelvete svårsilat
låt det jäsa färdigt så är det hur lättsilat som helst sen
det mesta böset sjunker ju ner och lägger sig på botten när jäsningen är färdig
vill du ha lite info om silning och alla problem jag har haft så kolla dom 10 sista sidorna i min glöggtråd , tror det började för ungefär 10 sidor sedan
hur enkelt som helst , till och med jag lärde mig direkt så nu bombarderar jag forumet med bilder istället .
det ska bli jävligt intressant att få följa den här tråden
men 2 kilo i halvor tror jag kan ge problem
det finns ju ingen vätska att lösa socker eller jäst i
skär dom åtminstone i så pass små bitar att du får ner dom i en femlitersdunk
det blir rätt stora bitar ändå
sen får man väl hälla i pectolase och socker och jäst å runka dunk ett rejält tag tills något börjar hända
men utan tvekan ett intressant experiment
hoppas att det blir mycket stora bilder
man kan ju lära sig mycket från några rejäla bilder med en förklarande text till .
det du kör i centrifugen , sila inte det förrän det har jäst
sörja är inihelvete svårsilat
låt det jäsa färdigt så är det hur lättsilat som helst sen
det mesta böset sjunker ju ner och lägger sig på botten när jäsningen är färdig
vill du ha lite info om silning och alla problem jag har haft så kolla dom 10 sista sidorna i min glöggtråd , tror det började för ungefär 10 sidor sedan
Senast redigerad av dan610324, redigerad totalt 2 gånger.
Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?
Jag tror att äpplen i halvor kan börja safta sig rätt bra om man häller på lite socker.
Men jag förstår inte riktigt resonemanget att det ska behövs sockertillsats i alla utom den som är gjord med centrifug? Det är ju lika mycket socker i 2 kg äpplen oavsett hur man behandlar äpplena. Men i de mosade och de halverade så är ju hela äpplena med i jäsningen, där kommer alltså troligen allt socker i äpplena att jäsas. Medans i råsaftcentrifgen kommer en del av äpplena att silas bort, där kan det sitta lite sockerrester kvar. Alltså borde det bli minst socker i den must som kommer från centrifugen.
Men jag förstår inte riktigt resonemanget att det ska behövs sockertillsats i alla utom den som är gjord med centrifug? Det är ju lika mycket socker i 2 kg äpplen oavsett hur man behandlar äpplena. Men i de mosade och de halverade så är ju hela äpplena med i jäsningen, där kommer alltså troligen allt socker i äpplena att jäsas. Medans i råsaftcentrifgen kommer en del av äpplena att silas bort, där kan det sitta lite sockerrester kvar. Alltså borde det bli minst socker i den must som kommer från centrifugen.
Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?
givetvis lika mycket socker i alla , annars blir det ju inte rättvisande
jag har inte sagt något annat
tänker du använda 2 kg till varje prov ??
eller tänker du köra tills du har 2 kg must från centrigugen ??
jag har inte sagt något annat
tänker du använda 2 kg till varje prov ??
eller tänker du köra tills du har 2 kg must från centrigugen ??
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?
Hade nog använt en proportionell mängd vatten i varje omgång som tillsats, kanske 40% av totalvolymen i alla fall.
Men ska bli intressant ändå. Tror dock musten kommer ha klar fördel i detta test.
Men ska bli intressant ändå. Tror dock musten kommer ha klar fördel i detta test.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?
vatten är av ondo om man vill göra ett bra vin tycker jag
men det är ju bara min åsikt
men det är ju bara min åsikt
Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?
Han skriver ju "Två kilo äpplen körs i råsaftscentrifug. Silas genom kaffefilter. Sockerhalten i denna mäts, och bestämmer sockermängden som skall tillsättas i alla 3 proverna."
Det tolkar jag som just att han kör 2 kg äpplen, men jag förstår inte varför den skall vara referens utan tillsatt socker när det troligen är den som kommer få minst socker....
Det tolkar jag som just att han kör 2 kg äpplen, men jag förstår inte varför den skall vara referens utan tillsatt socker när det troligen är den som kommer få minst socker....
Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?
Så här tänkte jag. Vi antar att de två kilo äpplena ger 1l must. Jag mäter sockerhalten på denna och räknar ut hur mycket socker jag behöver tillsätta för att nå x-procent, låt säga 200gr. Då är detta sockermängden som kommer att tillsättas till de två andra hinkarna också. Låter detta rätt? Jag tror också att musten kommer att vinna i tid, men i vinmängd, smak och extrajobb vid en större batch är jag tveksam till. Därför jag gör detta test.
Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?
Ah, det var så du menade. Ja, det verkar vettigare att göra så.
Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?
Så här börjar det [img]htt[URL=http://forumbilder.se][img]http://forumbilder.se/images/c82012102229P341d.jpg[/img]p://forumbilder.se/thumbs/c82012102229P341d.jpg[/img][/URL]
Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?
Socker mätning av musten till hink nr1, ca 40-42.
Av de 2125gr blev det ca 11,5dl must (ser ut som nästan 12 på bilden pga skum på ytan). Vikten var 1261 gr. Jag bestämde mig för att tillsätta 220gr socker. Hamnar då på ca 300gr/liter, detta är lite högt startvärde men jag har inte haft problen med att starta ännu högre andra gånger med denna jäst (ec-1118). Jag gjorde även en förkultur på jästen med 3dl vatten några russin och en msk socker. Förkulturen började faktiskt att jäsa efter bara någon halvtimme eller så. Denna skall delas jämnt i de tre hinkarna i morgon.
Av de 2125gr blev det ca 11,5dl must (ser ut som nästan 12 på bilden pga skum på ytan). Vikten var 1261 gr. Jag bestämde mig för att tillsätta 220gr socker. Hamnar då på ca 300gr/liter, detta är lite högt startvärde men jag har inte haft problen med att starta ännu högre andra gånger med denna jäst (ec-1118). Jag gjorde även en förkultur på jästen med 3dl vatten några russin och en msk socker. Förkulturen började faktiskt att jäsa efter bara någon halvtimme eller så. Denna skall delas jämnt i de tre hinkarna i morgon.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 9 och 0 gäster