Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Det låter som att bottensatsen rördes upp en del (kanske av häverten) eftersom grumligare mot botten betyder att det inte riktigt skiktat sig färdigt ännu.
I praktiken betyder det att om du låter flaskorna ligga stilla kommer det att bli en bottensats i dem och ett klart vin. Sedan vid servering kan du dekantera.
I praktiken betyder det att om du låter flaskorna ligga stilla kommer det att bli en bottensats i dem och ett klart vin. Sedan vid servering kan du dekantera.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Jag använde inte en hävert, utan en bunke av plast. Råkade röra upo bottensatsen när jag av misstag hällde lite vin i jäshinken. I alla fall, det finns ca 10 liter kvar i jäshinken som jag ännu inte har flaskor till. Ska jag låta vinet skikta sig först, och vad betyder det??renkku skrev:Det låter som att bottensatsen rördes upp en del (kanske av häverten) eftersom grumligare mot botten betyder att det inte riktigt skiktat sig färdigt ännu.
I praktiken betyder det att om du låter flaskorna ligga stilla kommer det att bli en bottensats i dem och ett klart vin. Sedan vid servering kan du dekantera.
Tack för att du svara
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Skikta sig är när vätskan bildar två klara lager, klart vin och botten sats. Grumligt är det alltså före det har skiktat sig klart.
Om jag förstod det rätt använder du alltså en plastbunken för att "skopa" över vinet från kärl A till kärl B? I sådan fall kommer du nog alltid att röra upp bottensatsen lite samtidigt. Men som jag skrev tidigare är detta inget problem, bara att låta flaskorna ligga stilla och sedan dekantera (i princip snurrar du flaskan samtidigt som du häller upp vinet) för att undvika att bottensatsen kommer ända till glaset.
Om jag förstod det rätt använder du alltså en plastbunken för att "skopa" över vinet från kärl A till kärl B? I sådan fall kommer du nog alltid att röra upp bottensatsen lite samtidigt. Men som jag skrev tidigare är detta inget problem, bara att låta flaskorna ligga stilla och sedan dekantera (i princip snurrar du flaskan samtidigt som du häller upp vinet) för att undvika att bottensatsen kommer ända till glaset.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Hej! Jag tappade min ekens 7dagars chardonnay på falska igår. Tror att jag kanske inte lät det klarna ordentligt eller att jag råkat röra upp lite bottensats under tappning eftersom vinet blev lite grumligt. Inte jättefarligt men det märks. Nu är frågan hur mycket detta kommer påverka smaken på vinet? Kommer det bli någon märkbar skillnad från ett bättre klarnat vin?
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Det går att klarna vinet på flaskan. Då kommer det att bildas en bottensats som du kan undvika att dricka genom att dekantera innan avnjutning (i praktiken kan du till exempel snurra lätt på flaskan samtidigt som du häller över till en karaff så lämnar bottensatsen i flaskan)
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Ok! Tack för tipset! Så förutom utseendet så försämrar egentligen inte resterna vinet nämnvärt?
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Den första bottensatsen som kommer efter jäsningen försämrar nog även smaken, men den som kommer vid klarningen har inte lika stort inflytande på hur det smakar utom mera just färgen.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Hej!
Jag håller på att göra flera olika viner av frukt och bär för första gången.
Nu har jag några funderingar.
Kan man tappa om vinet för många gånger eller är det bara bra?
Började med ett rabarbervin innan midsommar som jag nu har provsmakat och det smakar lite jäst och det är kolsyra i det. Vinet har jag tappat om 3ggr och det har blivit väldigt klart och fint men alkoholhalten fortsätter att öka (nu 17%). Har det inte jäst klart då?
Ska jag tillsätta något för att få det att sluta jäsa eller är det bara att vänta?
Sen undrar jag om man ska skaka om under klarningen för att få bort kolsyra (trots att man då rör upp ev. bottensats)?
Jag håller på att göra flera olika viner av frukt och bär för första gången.
Nu har jag några funderingar.
Kan man tappa om vinet för många gånger eller är det bara bra?
Började med ett rabarbervin innan midsommar som jag nu har provsmakat och det smakar lite jäst och det är kolsyra i det. Vinet har jag tappat om 3ggr och det har blivit väldigt klart och fint men alkoholhalten fortsätter att öka (nu 17%). Har det inte jäst klart då?
Ska jag tillsätta något för att få det att sluta jäsa eller är det bara att vänta?
Sen undrar jag om man ska skaka om under klarningen för att få bort kolsyra (trots att man då rör upp ev. bottensats)?
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Varje gång du tappar om så utsätter du vinet för syre, syre gör att vinet oxiderar. Låt det hellre stå längre mellan omtappningarna än att tappa om ofta.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Hallåhej!
Jag hade tänkt göra äppelvin denna höst. Blev rekommenderad att göra vildjäst äppelvin. För en vecka sedan gjorde jag i ordning 6 kg äpplen, rensade, hackade och slängde ner i en hink. Tillsatte ljummet vatten och lite socker och sedan la jag en duk över. Efter 2 dagar luktade det lite lätt vinäger, ställde ut det på verandan där det är kallt. Idag luktar det fortfarande vinäger och färgen på frukten är fräsch. Ska göra en ny omgång nu i dagarna och behöver hinken. Är mitt enda alternativ att slänga ut det i trädgården eller finns det något roligare jag kan göra med det?
Jag hade tänkt göra äppelvin denna höst. Blev rekommenderad att göra vildjäst äppelvin. För en vecka sedan gjorde jag i ordning 6 kg äpplen, rensade, hackade och slängde ner i en hink. Tillsatte ljummet vatten och lite socker och sedan la jag en duk över. Efter 2 dagar luktade det lite lätt vinäger, ställde ut det på verandan där det är kallt. Idag luktar det fortfarande vinäger och färgen på frukten är fräsch. Ska göra en ny omgång nu i dagarna och behöver hinken. Är mitt enda alternativ att slänga ut det i trädgården eller finns det något roligare jag kan göra med det?
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Varför ställde du ut det på verandan? Vinäger kan det inte ha blivit, eftersom vinäger bildas av alkohol och det lär inte ha hunnit bli nån alkohol.
För att jäsningen ska komma igång bör det stå rumstempererat. Äpplen är också väldigt lättjästa så frågan är varför din jäsning inte kommer igång. Möjligen kan "ljummet vatten" vara problemet. Normalt har man antingen kallvatten eller kokat vatten. Varmvatten från kranen (vilket ju inkluderar ljummet vatten) brukar inte klassas som dricksvatten.
Jag skulle rekommendera att göra en förkultur på vatten, socker och äppelskal. Sen när den kommit igång så klyftar du äpplena, häller över socker och sen kokande vatten. När det svalnat till ungefär 25 grader häller du i förkulturen.
För att jäsningen ska komma igång bör det stå rumstempererat. Äpplen är också väldigt lättjästa så frågan är varför din jäsning inte kommer igång. Möjligen kan "ljummet vatten" vara problemet. Normalt har man antingen kallvatten eller kokat vatten. Varmvatten från kranen (vilket ju inkluderar ljummet vatten) brukar inte klassas som dricksvatten.
Jag skulle rekommendera att göra en förkultur på vatten, socker och äppelskal. Sen när den kommit igång så klyftar du äpplena, häller över socker och sen kokande vatten. När det svalnat till ungefär 25 grader häller du i förkulturen.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Tack för svar!
Reste iväg under några dagar och på verandan är det kallt vilket skulle sakta ner någon form av process som kommit igång.
Min tanken med ljummet vatten var att inte döda jästsvampar som redan lever på äpplet och samtidigt få upp temperaturen och få igång processen. Ställde hinken nära skorstenen för att få lite extra värme, runt 22 C. Det stod där i 2-3 dagar och började lukta surt/vinäger. Kan jag göra något med det jag har i hinken eller är det bara att kasta och börja på ny kula?
Reste iväg under några dagar och på verandan är det kallt vilket skulle sakta ner någon form av process som kommit igång.
Min tanken med ljummet vatten var att inte döda jästsvampar som redan lever på äpplet och samtidigt få upp temperaturen och få igång processen. Ställde hinken nära skorstenen för att få lite extra värme, runt 22 C. Det stod där i 2-3 dagar och började lukta surt/vinäger. Kan jag göra något med det jag har i hinken eller är det bara att kasta och börja på ny kula?
- Bryggar_Pelle
- Bryggare
- Inlägg: 138
- Blev medlem: lör sep 18, 2010 12:04
- Ort: Gården
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Synd att kassera när du har lagt ner så mycket jobb på det.
I det här skedet skulle jag skaffa riktigt vinjäst samt näringsämnen och dra igång en förkultur med delar av musten.
I det här skedet skulle jag skaffa riktigt vinjäst samt näringsämnen och dra igång en förkultur med delar av musten.
- Omlott
- Bryggmästare
- Inlägg: 561
- Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
- Utrustning: Damejeanne
- Ort: Halmstad
- Kontakt:
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Provsmaka om det blivit vinäger och i så fall spara det. Vinäger har många användningsområden i ett kök, marinader, salladsdressing, eget schampo (ägg+vinäger+bikarbonat).kastrulle skrev:Tack för svar!
Reste iväg under några dagar och på verandan är det kallt vilket skulle sakta ner någon form av process som kommit igång.
Min tanken med ljummet vatten var att inte döda jästsvampar som redan lever på äpplet och samtidigt få upp temperaturen och få igång processen. Ställde hinken nära skorstenen för att få lite extra värme, runt 22 C. Det stod där i 2-3 dagar och började lukta surt/vinäger. Kan jag göra något med det jag har i hinken eller är det bara att kasta och börja på ny kula?
-
- Finjäsare
- Inlägg: 93
- Blev medlem: lör sep 13, 2014 20:31
- Utrustning: plastpåse
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Jag har gjort vin som ännu smakar jäst nåt så infernaliskt - trots att det är kristallklart och har ren himmelsk färg som typ "old scotch whiskey". Sen har jag mitt nuvarande projekt - det har inte riktigt jäst färdigt ännu, så jag tillsatte ytterligare 3 dl socker på sluttampen. Det har samma färg som försvarets ärtsoppa !
Nu blev problemet sådant att för att få plats med ytterligare 3 dl socker fick jag tappa ur 3 dl ärtsoppsliknande vinmust i ett glas - men när jag smakade på detta för att känna styrkan så smakade det inte ett dugg jäst!!
Det såg ut som spy - det var inte stoppat med vinsvavla e.dyl - det var som sagt inte klarnat - men det smakade himmelskt, med en härlig kolsyra kick Hur är det möjligt???
Nu blev problemet sådant att för att få plats med ytterligare 3 dl socker fick jag tappa ur 3 dl ärtsoppsliknande vinmust i ett glas - men när jag smakade på detta för att känna styrkan så smakade det inte ett dugg jäst!!
Det såg ut som spy - det var inte stoppat med vinsvavla e.dyl - det var som sagt inte klarnat - men det smakade himmelskt, med en härlig kolsyra kick Hur är det möjligt???
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 10 och 0 gäster