Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Det går med en agraff över korken.
Det du behöver ha koll på är om flaskan tål trycket. Det måste vara flaskor avsedda för kolsyrade drycker (mousserande vin, öl, cider etc) annars riskerar du flasksprängning.
Det du behöver ha koll på är om flaskan tål trycket. Det måste vara flaskor avsedda för kolsyrade drycker (mousserande vin, öl, cider etc) annars riskerar du flasksprängning.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Hej!
Ny medlem på forumet och har läst runt lite och verkligen blivit positivt överraskad av den trevliga tonen som finns här! Eftersom jag har fått upp ögonen för hembryggning så kommer jag säkert hänga mycket här framöver!
Jag har ett par nybörjarfrågor som säkert är korkade, men hoppas på att få svar ändå.
1. Citronsyra, vinsyra, mjölksyra. Kan någon reda ut skillnaderna? Som jag har förstått det är V-syra lite starkare än C-syra. Är det allt?
Jag har använt båda två i nästan identiska recept. De gångerna jag har använt V-syran har mitt "ogräsvin" fått en härligt mörkrosa färg, men nu sista gången när jag använde C-syra blev det brunt o dassigt. Smakade lite som vattnet oliverna ligger i. Har det något med syrorna att göra eller tror ni det är andra saker som har gått fel?
Mjölksyran ska vara lite mildare i smaken, går det att använda den istället när det står V/C-syra i receptet?
2. Om min vinliknande dryck blir för sur, är det då bäst att skära ner på V/C-syran eller på den färska citronsaften? Jag vill helst ha det lite sötare/fylligare utan att påverka alkoholhalten. Är då eftersötning med sockerlag bäst? Eller kan jag justera sötman i receptet?
3. Efter att ha läst runt lite så är jag väldigt sugen på att testa att torrhumla min dryck! Jag har beställt hem en påse Cascade. Att få aromen och den fruktiga smaken av humlen i min dryck men att slippa beskan låter väldigt spännande. Som jag har förstått det ska man tillsätta humlen efter vinet har jäst klart, ungefär hur länge tror ni att man ska låta det ligga i? Något jag bör tänka på?
4. Skillnaden mellan Dextropur och vanligt strösocker? Är dextropur lämpligt för vin? Använder man isåfall samma mängd som strösocker? När jag söker så hittar jag mest svar relaterade till kolsyrejäsning.
Som ni märker är jag ganska förvirrad, men jag är verkligen nyfiken och vill lära mig så mycket som möjligt! Tycker det här är väldigt roligt och intressant.
Om det är någon som kan ta sig tiden och svara på mina frågor så vore jag väldigt tacksam.
Ha det gott!
/Juan
Ny medlem på forumet och har läst runt lite och verkligen blivit positivt överraskad av den trevliga tonen som finns här! Eftersom jag har fått upp ögonen för hembryggning så kommer jag säkert hänga mycket här framöver!
Jag har ett par nybörjarfrågor som säkert är korkade, men hoppas på att få svar ändå.
1. Citronsyra, vinsyra, mjölksyra. Kan någon reda ut skillnaderna? Som jag har förstått det är V-syra lite starkare än C-syra. Är det allt?
Jag har använt båda två i nästan identiska recept. De gångerna jag har använt V-syran har mitt "ogräsvin" fått en härligt mörkrosa färg, men nu sista gången när jag använde C-syra blev det brunt o dassigt. Smakade lite som vattnet oliverna ligger i. Har det något med syrorna att göra eller tror ni det är andra saker som har gått fel?
Mjölksyran ska vara lite mildare i smaken, går det att använda den istället när det står V/C-syra i receptet?
2. Om min vinliknande dryck blir för sur, är det då bäst att skära ner på V/C-syran eller på den färska citronsaften? Jag vill helst ha det lite sötare/fylligare utan att påverka alkoholhalten. Är då eftersötning med sockerlag bäst? Eller kan jag justera sötman i receptet?
3. Efter att ha läst runt lite så är jag väldigt sugen på att testa att torrhumla min dryck! Jag har beställt hem en påse Cascade. Att få aromen och den fruktiga smaken av humlen i min dryck men att slippa beskan låter väldigt spännande. Som jag har förstått det ska man tillsätta humlen efter vinet har jäst klart, ungefär hur länge tror ni att man ska låta det ligga i? Något jag bör tänka på?
4. Skillnaden mellan Dextropur och vanligt strösocker? Är dextropur lämpligt för vin? Använder man isåfall samma mängd som strösocker? När jag söker så hittar jag mest svar relaterade till kolsyrejäsning.
Som ni märker är jag ganska förvirrad, men jag är verkligen nyfiken och vill lära mig så mycket som möjligt! Tycker det här är väldigt roligt och intressant.
Om det är någon som kan ta sig tiden och svara på mina frågor så vore jag väldigt tacksam.
Ha det gott!
/Juan
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Bumpar med hopp om att någon kan hjälpa mig! Vill nämligen brygga min nästa sats så snart som möjligt.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Halloj alla här inne! Har precis införskaffat allt jag behöver för att göra vin (hoppas jag) har tankar på att det skall bli en Novum 7 dagars persikovin att börja med, några sista tips och trick innan jag sätter igång? =)
- Omlott
- Bryggmästare
- Inlägg: 561
- Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
- Utrustning: Damejeanne
- Ort: Halmstad
- Kontakt:
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Håll allt rent, skriv ner allt du gör, ta dig tid och ta det lugnt.johan0201 skrev:Halloj alla här inne! Har precis införskaffat allt jag behöver för att göra vin (hoppas jag) har tankar på att det skall bli en Novum 7 dagars persikovin att börja med, några sista tips och trick innan jag sätter igång? =)
Annars är det bara att go nuts!
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Samma mängd som strösocker ja och ja, druvsocker är lämpligt för vinjäsning Dock kan det bli billigare att köpa det som kallas för bryggsocker istället för sådana "fitness"-grejer som Dextropur.Juan skrev:Hej!
4. Skillnaden mellan Dextropur och vanligt strösocker? Är dextropur lämpligt för vin? Använder man isåfall samma mängd som strösocker? När jag söker så hittar jag mest svar relaterade till kolsyrejäsning.
/Juan
Angående humlen och syrorna kan jag inte hjälpa, har någon gång tillsatt vinsyra till mitt vin (mycket sällan), och aldrig humle så där får någon annan hjälpa.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
En dum fråga
Tjena, jag undrar nu om temperaturen spelar någon roll vid jäsning av vin. Hade nämligen tänkt sätta brygga lite vin i lekstugan. Är detta en bra idé eller bara helt jävla uberdumt?
Tack för svar!
Tjena, jag undrar nu om temperaturen spelar någon roll vid jäsning av vin. Hade nämligen tänkt sätta brygga lite vin i lekstugan. Är detta en bra idé eller bara helt jävla uberdumt?
Tack för svar!
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Vilken temperatur är det i lekstugan?
Att rekommendera är väl stabilt runt 18-20
Att rekommendera är väl stabilt runt 18-20
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Okej tackar, då får det väl bli garaget istället!Knox skrev:Vilken temperatur är det i lekstugan?
Att rekommendera är väl stabilt runt 18-20
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Heeeeej
Ska börja brygga vin cider mm
En liten fråga jag har 2st 30 liters jäskärl måste jag fylla dem till ett visst för att det ska funka och hur mycket MAX får jag fylla?
Ska göra rabarbervin med olika sorters jäst
Ska börja brygga vin cider mm
En liten fråga jag har 2st 30 liters jäskärl måste jag fylla dem till ett visst för att det ska funka och hur mycket MAX får jag fylla?
Ska göra rabarbervin med olika sorters jäst
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Max 25 min 4-5l typ
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Ok det funkar att göra mindre satser i stora kärl med då mao ?
Bananvinet stannade efter omtappning
Hej!
Jag tappade om mitt bananvin här för några dagar sedan och tillsatte då mer sockerlag och 0,6 gram vinsvavla till 5,5 liter vin. Nu kommer det inte igång igen.
Det kan ju jäst ut men jag tror inte det.
Jag provade en ny rengöring, oxi, som mamm inte skulle skölja, så jag gjorde inte så. Därför tycker jag inte att det kan vara bekymret.
Kvar blir frågan, har jag lyckats svavla ihjäl jästen?
Jag tappade om mitt bananvin här för några dagar sedan och tillsatte då mer sockerlag och 0,6 gram vinsvavla till 5,5 liter vin. Nu kommer det inte igång igen.
Det kan ju jäst ut men jag tror inte det.
Jag provade en ny rengöring, oxi, som mamm inte skulle skölja, så jag gjorde inte så. Därför tycker jag inte att det kan vara bekymret.
Kvar blir frågan, har jag lyckats svavla ihjäl jästen?
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Ehm svavla dödar jäst... Varför tillsätta under jäsning?
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Ehh. Därför att jag är puckad.Knox skrev:Ehm svavla dödar jäst... Varför tillsätta under jäsning?
Nej men det stod i något recept att man skulle svavla vid varannan omtappning. Uppenbarligen lögn.
Aja, jag skulle ändå höja alkoholhalten med lite brännvin och lägga på lagring ett par år.
Man lär så länge man brygger.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster