Hej!
Jag har precis börjat göra vin och spenderat ett antal dagar att läsa diverse forum och webbsidor, men har insätt att det finns lika många "rätta" sätt att göra saker som det finns inlägg.
Det är vissa detaljer som sticker ut mer än andra så jag tänkte fråga om av dessa här:
Enligt "
The Winemaking Home Page" så bör man göra en primärjäsning av sin must med syretillförsel (med hjälp av t.ex en bomullstuss istället för vattenlåset), för att jästen ska kunna föröka sig innan den aneroba jäsningen startas.
Detta låter logiskt för mig men jag har inte hittat något om detta i de trådar som berör vinstatser med druvkoncentrat på detta forum.
Är detta på grund av att man som "stats"-bryggare räknar med att det finns tillräckligt med aktiv jäst i påsen, samt att tillräckligt med syre tillkommer musten vid omskakning, för att en primär tillvästfas av jästen inte skall vara nödvändig?
Om man gör en förkultur för få igång jästen och kontrollera dess viabilitet, är det då inte lika bra att tillförse den med så mycket syre som möjligt? (istället för att försluta flaskan helt och lätta på trycket då och då)
Too much of anything is never good, but too much of good wine is barely enough.