Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Den veckan du beskriver där som första steget i klarningsprosessen är det med eller utan klarningsmedel?
Efter den veckan kan jag alltså fylla upp plastdunkar till bredden o dra igen locket, gömma undan ett par månaden sen tappa på flaska. Vid det laget bör allt resterande skräp ligga på botten.
Efter den veckan kan jag alltså fylla upp plastdunkar till bredden o dra igen locket, gömma undan ett par månaden sen tappa på flaska. Vid det laget bör allt resterande skräp ligga på botten.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
JAG kör utan klarningsmedel eftersom jag undviker onödiga tillsatser, det är ju inte meningen att det ska bli helklart där utan det är för att det mesta "böset" ska lägga sig på botten bara. Om det ändå ska stå i flera månader brukar klarningsmedel vara onödigt (vissa frukter kan dock vara svåra att klarna och då kan det behövas).
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Bulklagra i fina PET damejeanner av livsmedelsstandard eller rustas plastdunk? Är det någon skillnad egentligen och hur bör man rengöra dessa "lågpris dunkar" på bästa sätt? (De brukar ju vara nån hinna av något glatt ämne på dessa vid inköp). Låt oss säga att 6 månader är målet för lagringen.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Jag har diskat ur dem bara. De är ju ok för dricksvatten så varför skulle de inte vara ok för vin? Visst, vin innehåller alkohol, men folk använder såna dunkar även för sprit (som innehåller MER alkohol).
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Mer i ämnet om plast och livsmedel: http://www.livsmedelsverket.se/livsmede ... gar/plast/.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Kolsyran...
Precis avsmakat min första vinsats jag gjorde för ca 2 månader sedan. Det är lite grumligt och något kolsyrat i flaskan. Jag skakade den där hinken i 10 minuersintervaller under 2 dagar...
Så nu är jag på samma ställe igen, en ny sats som jag håller på att skaka ur. Det verkar inte spela någon roll hur mycket jag än skakar, har skakar denna hinken med jämna mellanrum i 5 dagar o de skummar o pyser ändå. Hur ska man veta när kolsyran är borta? Har även kört med borr ch hemmagjord visp som vispar på väldigt bra. Men ändå blir de som en julmust i hinken.
Hur ska jag göra?
Precis avsmakat min första vinsats jag gjorde för ca 2 månader sedan. Det är lite grumligt och något kolsyrat i flaskan. Jag skakade den där hinken i 10 minuersintervaller under 2 dagar...
Så nu är jag på samma ställe igen, en ny sats som jag håller på att skaka ur. Det verkar inte spela någon roll hur mycket jag än skakar, har skakar denna hinken med jämna mellanrum i 5 dagar o de skummar o pyser ändå. Hur ska man veta när kolsyran är borta? Har även kört med borr ch hemmagjord visp som vispar på väldigt bra. Men ändå blir de som en julmust i hinken.
Hur ska jag göra?
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Det låter som om det fortfarande jäser och bildas ny kolsyra hela tiden.Daniel300 skrev:Kolsyran...
Precis avsmakat min första vinsats jag gjorde för ca 2 månader sedan. Det är lite grumligt och något kolsyrat i flaskan. Jag skakade den där hinken i 10 minuersintervaller under 2 dagar...
Så nu är jag på samma ställe igen, en ny sats som jag håller på att skaka ur. Det verkar inte spela någon roll hur mycket jag än skakar, har skakar denna hinken med jämna mellanrum i 5 dagar o de skummar o pyser ändå. Hur ska man veta när kolsyran är borta? Har även kört med borr ch hemmagjord visp som vispar på väldigt bra. Men ändå blir de som en julmust i hinken.
Hur ska jag göra?
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Nja, värdet har legat konstant på -5 här. Medföljande Jäststopp har även detta använts. Förstår inte hur det ska se ut när kolsyran är borta. Ska det vara som att vispa vatten, alltså utan skum helt etc? Vill ju inte sabba en sats till...
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Nä, som att vispa vatten blir det inte, vispar du så vispar du ju ner luft och då bildas skum. Det är ju så det fungerar när man vispar grädde, man vispar ner luft i grädden.
Om det är kolsyra i kan du ju enkelt testa genom att smaka en skvätt. Känns det mousserande är det kolsyra i, annars är kolsyran borta.
Om det är kolsyra i kan du ju enkelt testa genom att smaka en skvätt. Känns det mousserande är det kolsyra i, annars är kolsyran borta.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
latmasken skrev:Nä, som att vispa vatten blir det inte, vispar du så vispar du ju ner luft och då bildas skum. Det är ju så det fungerar när man vispar grädde, man vispar ner luft i grädden.
Om det är kolsyra i kan du ju enkelt testa genom att smaka en skvätt. Känns det mousserande är det kolsyra i, annars är kolsyran borta.
Ok, tack. blir väl att dra en sista vända med vispen sen får de va bra! Kan väl inte vara nyttigt för vinet häller att man är där o rotar dagarna i ända.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Nä, du släpper ju in luft och riskerar att få in ättiksyrabakterier. Jag brukar låta det stå ett halvår eller så istället.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Ännu en nybörjare här!
Jag har gjort två vinladdningar i höst, först en på vinbär som jag hällde i jässtopp idag och prvsmakade och den verkar riktigt lovande! Smakar vinbär förstås men känns som ett riktigt vin så med lite lagring blir det kalas, OE ligger nästan på noll.
Sen gjorde jag en sats på mest äpple men lite vinbär och här kan jag missat något.
Jag gjorde åtta liter äppeljuice med centrifugator(läste senare att det tillsätter onödigt mycket syre) och ett par kilo röda vinbär till en halvsats(tio liter). Jag tänkte det var en bra ide för att inte få det vattnigt.
Hällde i 1,5kg socker vid start och 1,5 kg till när bären silades ur efter fyra dagar.
Det kom igång att jäsa men slutade redan efter ett par veckor helt och hållet så nu kollade jag OE som låg på 30. Jag har sökt på forumet och det finns mycket om att det inte jäser men jag har inte hittat något som motsvarar mitt symptom, har jästen dött?
Var det för mycket socker i frukten?
Mvh
Jag har gjort två vinladdningar i höst, först en på vinbär som jag hällde i jässtopp idag och prvsmakade och den verkar riktigt lovande! Smakar vinbär förstås men känns som ett riktigt vin så med lite lagring blir det kalas, OE ligger nästan på noll.
Sen gjorde jag en sats på mest äpple men lite vinbär och här kan jag missat något.
Jag gjorde åtta liter äppeljuice med centrifugator(läste senare att det tillsätter onödigt mycket syre) och ett par kilo röda vinbär till en halvsats(tio liter). Jag tänkte det var en bra ide för att inte få det vattnigt.
Hällde i 1,5kg socker vid start och 1,5 kg till när bären silades ur efter fyra dagar.
Det kom igång att jäsa men slutade redan efter ett par veckor helt och hållet så nu kollade jag OE som låg på 30. Jag har sökt på forumet och det finns mycket om att det inte jäser men jag har inte hittat något som motsvarar mitt symptom, har jästen dött?
Var det för mycket socker i frukten?
Mvh
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Du har ju haft i 3 kg socker på 10 liter, redan det är mer än vad jästen klarar, sen hade ju frukten socker också.
3 kg på 10 liter blir ju 300 g per liter, det skulle ge över 17% alkohol om det hade jäst ut och så högt jäser inte många jästsorter.
3 kg på 10 liter blir ju 300 g per liter, det skulle ge över 17% alkohol om det hade jäst ut och så högt jäser inte många jästsorter.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Där ser man, och då följde jag ändå receptet som följde med jästen och grejjorna eftersom det var första gången så kändes det safe.
6kg socker till 21 liter vin vilket jag halverade, tyckte det lät mycket men har ju inget att jämföra med.
Den första laddningen jäste ut till OE noll och det känns helt klart starkt, skulle gissa på 15%
Kan jag rädda det genom att beställa lite mer jäst och späda ut det? Jag skulle gärna ha lite svagare runt 10% då jag tror äpple(med lite vinbär) smakar bättre lite svagare.
Hur mycket ska jag späda ut det till i så fall? 15-20 liter? Det är ca åtta liter koncentrerad äppeljuice och ett till två kilo vinbär samt 3kg socker.
mvh
6kg socker till 21 liter vin vilket jag halverade, tyckte det lät mycket men har ju inget att jämföra med.
Den första laddningen jäste ut till OE noll och det känns helt klart starkt, skulle gissa på 15%
Kan jag rädda det genom att beställa lite mer jäst och späda ut det? Jag skulle gärna ha lite svagare runt 10% då jag tror äpple(med lite vinbär) smakar bättre lite svagare.
Hur mycket ska jag späda ut det till i så fall? 15-20 liter? Det är ca åtta liter koncentrerad äppeljuice och ett till två kilo vinbär samt 3kg socker.
mvh
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Var det verkligen ett vinrecept? 6 kg socker på 21 liter låter mer som mäsk...
Späda ut det fungerar kanske men du tappar smak. Det är inte säkert du behöver ha i mer jäst, jästen har storknat på grund av den höga alkoholhalten och kan komma igång igen om alkoholhalten sjunker.
Det är enklast om man räknar på sockerhalt.
17 gram socker per liter ger 1 % alkohol. Du hade 3 kg på 10 liter, det blir 300 g socker per liter. Det ger då 300/17=17,6%. Så Mycket alkohol är det väldigt få jästsorter som tål.
Sen behöver du veta hur mycket socker du har från frukten också. Men om vi låtsas att frukten inte har nåt socker alls så kan man räkna så här:
Sikta på 13% alkohol, det blir 13*17=221 gram socker per liter.
Nu har du haft i 3000 g socker, 3000/221 blir 13,6 liter, så späd ut så du får 13,6 liter totalt.
Siffran 3000 behöver dock justeras upp med sockret från juicen och bären.
Späda ut det fungerar kanske men du tappar smak. Det är inte säkert du behöver ha i mer jäst, jästen har storknat på grund av den höga alkoholhalten och kan komma igång igen om alkoholhalten sjunker.
Det är enklast om man räknar på sockerhalt.
17 gram socker per liter ger 1 % alkohol. Du hade 3 kg på 10 liter, det blir 300 g socker per liter. Det ger då 300/17=17,6%. Så Mycket alkohol är det väldigt få jästsorter som tål.
Sen behöver du veta hur mycket socker du har från frukten också. Men om vi låtsas att frukten inte har nåt socker alls så kan man räkna så här:
Sikta på 13% alkohol, det blir 13*17=221 gram socker per liter.
Nu har du haft i 3000 g socker, 3000/221 blir 13,6 liter, så späd ut så du får 13,6 liter totalt.
Siffran 3000 behöver dock justeras upp med sockret från juicen och bären.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 9 och 0 gäster