Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Köp engångsnubbeglas i plast (det är billigast), skriv nummer på glasen med spritpenna (sitter inte i evighet, men glasen håller inte heller i evighet:). Jag har två uppsättningar glas numrerade 1-6 har jag för mig.
Sen mäter jag upp ett par deciliter av vinet i en glasburk.
Tillsätter lite socker (håll koll på mängden). Häller upp en centiliter av vinet i glasen med siffran 1. Tillsätter lite mer socker. Häller upp en centiliter av vinet i glasen med siffran 2. Osv.
Och sen provsmakar vi på alla glasen.
Är man väldigt osäker på mängderna kan man börja med osötat i glas 1 och sen ha i mer socker än man tror behövs. Då får man rätt grova steg men får en hum om i vilket intervall man bör ligga. Sen gör man en ny provsmakning med lite mindre steg mellan glasen.
På http://vinboken-online.com finns det lite grundtips om hur man gör och ungefär hur mycket eller lite man ska ha mellan stegen.
Plastdunk med kran är inget bra att ha om du ska tappa upp vin från den. De bygger nämligen på att de släpper in luft när man tappar ur dem, och får luften kontakt med vinet så oxiderar det och man riskerar t.o.m. att få in ättiksyrabakterier (så det blir vinäger). Det är därför man normalt använder bag in box.
Plastdunk kan du ha för lagring, om du fyller ordentligt och sen inte öppnar förrän du ska flasktappa.
Sen mäter jag upp ett par deciliter av vinet i en glasburk.
Tillsätter lite socker (håll koll på mängden). Häller upp en centiliter av vinet i glasen med siffran 1. Tillsätter lite mer socker. Häller upp en centiliter av vinet i glasen med siffran 2. Osv.
Och sen provsmakar vi på alla glasen.
Är man väldigt osäker på mängderna kan man börja med osötat i glas 1 och sen ha i mer socker än man tror behövs. Då får man rätt grova steg men får en hum om i vilket intervall man bör ligga. Sen gör man en ny provsmakning med lite mindre steg mellan glasen.
På http://vinboken-online.com finns det lite grundtips om hur man gör och ungefär hur mycket eller lite man ska ha mellan stegen.
Plastdunk med kran är inget bra att ha om du ska tappa upp vin från den. De bygger nämligen på att de släpper in luft när man tappar ur dem, och får luften kontakt med vinet så oxiderar det och man riskerar t.o.m. att få in ättiksyrabakterier (så det blir vinäger). Det är därför man normalt använder bag in box.
Plastdunk kan du ha för lagring, om du fyller ordentligt och sen inte öppnar förrän du ska flasktappa.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Hola, har en del frågor.
Smakade lite på mitt vin idag, och det smakade helt okej men det saknades liksom något, det känns som att det skulle smaka bättre om det var lite syrligare, nu smakade det som vin utspätt med vatten. Finns det något man kan göra för att få bättre smak, kasta i lite kanelstänger eller liknande?
När jag hällde i lite vin från bunken till jäshinken så rördes lite bottensats upp, bör jag tappa om? (Har gjort det en gång redan).
Smakade lite på mitt vin idag, och det smakade helt okej men det saknades liksom något, det känns som att det skulle smaka bättre om det var lite syrligare, nu smakade det som vin utspätt med vatten. Finns det något man kan göra för att få bättre smak, kasta i lite kanelstänger eller liknande?
När jag hällde i lite vin från bunken till jäshinken så rördes lite bottensats upp, bör jag tappa om? (Har gjort det en gång redan).
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Se vinboken-online som jag länkar till ovan, finns flera kapitel där om smakjustering.
Vinsyra eller citronsyra med för mer syrlighet, socker eller sötningsmedel för fylligare smak och mer sötma, glycerin för enbart mer fyllighet etc.
Det bästa är såklart att ha flera olika viner att blanda för att få en bra balans (det är så vintillverkarna gör), men man kan ju även använde olika juicer och liknande.
Vinsyra eller citronsyra med för mer syrlighet, socker eller sötningsmedel för fylligare smak och mer sötma, glycerin för enbart mer fyllighet etc.
Det bästa är såklart att ha flera olika viner att blanda för att få en bra balans (det är så vintillverkarna gör), men man kan ju även använde olika juicer och liknande.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Ibland så har mina viner rättat till det genom lagringen, men det märker man redan i början av lagringstiden (efter ca:3 månader)
Sedan får man nog ge lite ek,sötma, vanilj eller liknande om man vill ha mer.
Sedan får man nog ge lite ek,sötma, vanilj eller liknande om man vill ha mer.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Hej jag har en fråga om man inte kan ta en färdig
Vinsats (på druva) och tillsätta 6kg äpplen i den
Låta det dra ca 3-4 dagar ta bort frukten och sen
fortsätta med Vinsatsen som beskrivningen påvisar?!?
Eller Tänker jag helt knasigt nu?
Vinsats (på druva) och tillsätta 6kg äpplen i den
Låta det dra ca 3-4 dagar ta bort frukten och sen
fortsätta med Vinsatsen som beskrivningen påvisar?!?
Eller Tänker jag helt knasigt nu?
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Jo, det kan man väl, men eftersom juicen från äpplena innehåller mindre socker än druvmusten så blir vinet svagare om man inte tillsätter extra socker.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Men jag tänkte att man kunde även blanda i
Druvjuiceen som kommer med det klara
Paketet, då borde man väll bara kunna
Följa anvisningarna på paketet sen men
Ändå få äppelsmak på slutprodukten?
Om det går allt för illa får man väll göra
Glögg på hela faderullan;)
Druvjuiceen som kommer med det klara
Paketet, då borde man väll bara kunna
Följa anvisningarna på paketet sen men
Ändå få äppelsmak på slutprodukten?
Om det går allt för illa får man väll göra
Glögg på hela faderullan;)
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Jo men det bli ju ändå utspätt.
Om du blandar 15 liter druvmust (som har kanske 200 g per liter socker) med 5 liter äppelmust (som har 100 g socker per liter) så får du 20 liter med totalt 175 g socker per liter. Druvmusten hade gett ungefär 12% alkohol, men nu får du bara 10%.
Att du tar upp äpplena efter ett tag förändrar inte det faktum att de gett ifrån sig vätska och socker motsvarande äppelmust.
Om du blandar 15 liter druvmust (som har kanske 200 g per liter socker) med 5 liter äppelmust (som har 100 g socker per liter) så får du 20 liter med totalt 175 g socker per liter. Druvmusten hade gett ungefär 12% alkohol, men nu får du bara 10%.
Att du tar upp äpplena efter ett tag förändrar inte det faktum att de gett ifrån sig vätska och socker motsvarande äppelmust.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Ok tack för att du tar dig tid, men borde jag inte
bara kunna minska på vattenmängden så blir udda jämt?
bara kunna minska på vattenmängden så blir udda jämt?
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Jo, det borde du, jag tänkte inte på eventuellt vattentillsats.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Vid rengöring av mina flaskor tänkte jag sätta de i diskmaskinen, ska man ha i maskindiskmedel eller bara köra utan?
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Hur kommer maskinen lyckas spola in vatten i flaskorna? Jag har aldrig lyckats diska flaskor invändigt genom att köra dem i diskmaskinen.
Varför skulle du INTE ha i diskmedel?
Varför skulle du INTE ha i diskmedel?
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Okej, hur brukar du lägga dem? Jag tänkte att om man lägger ned dem så bör dem ju fyllas med vatten. Jag ska i alla fall prova.latmasken skrev:Hur kommer maskinen lyckas spola in vatten i flaskorna? Jag har aldrig lyckats diska flaskor invändigt genom att köra dem i diskmaskinen.
Varför skulle du INTE ha i diskmedel?
Jag tänkte att överblivet diskmedel kanske ger vinet oönskad bismak eller liknande, bättre att fråga och vara på den säkra sidan än att tiga och se på när allt går åt skogen
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Visst, lägger man dem ner fylls de säkert med vatten, men hur får du ut det skitiga vattnet? Jag vet att om glas välter i maskinen så ligger det kvar smutsigt vatten i dem när maskinen är klar.
Jag diskar mina flaskor i badkaret, med flaskborste och maskindiskmedel.
Jag diskar mina flaskor i badkaret, med flaskborste och maskindiskmedel.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Tappade precis mitt vin i flaskor, men ju närmare jag kommer botten desto grumligare blir mitt vin, kommer detta försvinna?
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster