Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

I ljus eller mörker?

Utrustning och teknik.
Användarvisningsbild
suir
Färsk jäst
Inlägg: 5
Blev medlem: tis nov 11, 2003 1:00

I ljus eller mörker?

Inlägg av suir »

Hesjan!
Det här är mitt första inlägg på detta forum :)
Jag har en liten fråga. Det är så att jag precis har börjat jäsa lite vin, och då undrar jag om det är bättre att det får jäsa i mörker eller i ljus ?
Användarvisningsbild
Jocke
Föredetta moderator
Inlägg: 90
Blev medlem: tor mar 06, 2003 1:00
Ort: Stockholm

I ljus eller mörker?

Inlägg av Jocke »

Egentligen tror jag inte att det spelar särskilt stor roll vilket ljus Du har under själva jäsningen. Men jag skulle ändå rekommendera mörker. Om Du sedan ska lagra vinet under en längre tid, så är mörker definitivt att föredra.
Användarvisningsbild
byggarn
Föredetta admin
Inlägg: 735
Blev medlem: lör sep 20, 2003 2:00
Ort: Stockholm

I ljus eller mörker?

Inlägg av byggarn »

Kör på mörker. Du vet väl om att det finns metoder att destilera vatten genom att låta solljus skina genom glasrör med vatten. Solljus är alltså destillerande och därför svamp eller jäst-dödande. Hur bra är det?
Schluckebier

I ljus eller mörker?

Inlägg av Schluckebier »

Alla skumraskaffärer bör företas i mörker. Tänk på att du blåser den stackars Bosse Ringmuskel på en massa skattepengar!
Användarvisningsbild
Jonbacken
Bryggmästare
Inlägg: 258
Blev medlem: tis mar 25, 2003 1:00
Ort: ?sterg?tland

I ljus eller mörker?

Inlägg av Jonbacken »

Byggarn: Jag vet inte om jag vågar tro riktigt på att solljus skulle vara destillerande (eller steriliserande) förrän jag får se en bra förklaring till det. :)

Direkt solljus är nog iofs inte nyttigt för vinet, men en vanlig sketen glödlampa gör nog varken till eller från. Dock är det inte för inte som öl och rödvin kommer i mörka flaskor, så för säkerhets skull behöver man ju inte ha okynnestänt i rummet där det står och jäser. (obs, det är vad jag tror, har ingen direkt fakta att backa upp med).

---edit----
...och den bra förklaringen till att solljus fungerar steriliserande är givetvis: ultraviolett strålning.
Användarvisningsbild
byggarn
Föredetta admin
Inlägg: 735
Blev medlem: lör sep 20, 2003 2:00
Ort: Stockholm

I ljus eller mörker?

Inlägg av byggarn »

Det är klart att en vanlig "sketen" glödlampa inte gör någon skillnad. Men solljus är som sagt steriliserande. Jag kommer inte ihåg varför just nu men som sagt så är solljus oxiderande och steriliserande och kan användas för att rena vatten i U-länder tex. Jämför med hur solljus kan bleka (särskilt röda) billacker eller naturmaterial som ylle eller bomull.
Användarvisningsbild
Jonbacken
Bryggmästare
Inlägg: 258
Blev medlem: tis mar 25, 2003 1:00
Ort: ?sterg?tland

I ljus eller mörker?

Inlägg av Jonbacken »

Här kan man läsa mer om hur man steriliserar eller destillerar vatten mha av solljus: http://solarcooking.org/sunandwater.htm
Användarvisningsbild
Fructis
Föredetta moderator
Inlägg: 744
Blev medlem: tor maj 29, 2003 2:00
Ort: Sk?neland

I ljus eller mörker?

Inlägg av Fructis »

Mörker är definitivt att föredra. Av olika anledningar. Starkt solljus eller normal belysning under en längre tid kommer att förstöra färgen på röda eller mörka viner.

Står det i solljus så kommer ju också temperaturen att variera under dagen och det är inte heller bra.

Mörkt och jämn temp är bäst.
If it's not moving ... ferment it !
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för vinbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 9 och 0 gäster