Hesjan!
Det här är mitt första inlägg på detta forum
Jag har en liten fråga. Det är så att jag precis har börjat jäsa lite vin, och då undrar jag om det är bättre att det får jäsa i mörker eller i ljus ?
I ljus eller mörker?
I ljus eller mörker?
Egentligen tror jag inte att det spelar särskilt stor roll vilket ljus Du har under själva jäsningen. Men jag skulle ändå rekommendera mörker. Om Du sedan ska lagra vinet under en längre tid, så är mörker definitivt att föredra.
I ljus eller mörker?
Kör på mörker. Du vet väl om att det finns metoder att destilera vatten genom att låta solljus skina genom glasrör med vatten. Solljus är alltså destillerande och därför svamp eller jäst-dödande. Hur bra är det?
I ljus eller mörker?
Alla skumraskaffärer bör företas i mörker. Tänk på att du blåser den stackars Bosse Ringmuskel på en massa skattepengar!
I ljus eller mörker?
Byggarn: Jag vet inte om jag vågar tro riktigt på att solljus skulle vara destillerande (eller steriliserande) förrän jag får se en bra förklaring till det.
Direkt solljus är nog iofs inte nyttigt för vinet, men en vanlig sketen glödlampa gör nog varken till eller från. Dock är det inte för inte som öl och rödvin kommer i mörka flaskor, så för säkerhets skull behöver man ju inte ha okynnestänt i rummet där det står och jäser. (obs, det är vad jag tror, har ingen direkt fakta att backa upp med).
---edit----
...och den bra förklaringen till att solljus fungerar steriliserande är givetvis: ultraviolett strålning.
Direkt solljus är nog iofs inte nyttigt för vinet, men en vanlig sketen glödlampa gör nog varken till eller från. Dock är det inte för inte som öl och rödvin kommer i mörka flaskor, så för säkerhets skull behöver man ju inte ha okynnestänt i rummet där det står och jäser. (obs, det är vad jag tror, har ingen direkt fakta att backa upp med).
---edit----
...och den bra förklaringen till att solljus fungerar steriliserande är givetvis: ultraviolett strålning.
I ljus eller mörker?
Det är klart att en vanlig "sketen" glödlampa inte gör någon skillnad. Men solljus är som sagt steriliserande. Jag kommer inte ihåg varför just nu men som sagt så är solljus oxiderande och steriliserande och kan användas för att rena vatten i U-länder tex. Jämför med hur solljus kan bleka (särskilt röda) billacker eller naturmaterial som ylle eller bomull.
I ljus eller mörker?
Här kan man läsa mer om hur man steriliserar eller destillerar vatten mha av solljus: http://solarcooking.org/sunandwater.htm
I ljus eller mörker?
Mörker är definitivt att föredra. Av olika anledningar. Starkt solljus eller normal belysning under en längre tid kommer att förstöra färgen på röda eller mörka viner.
Står det i solljus så kommer ju också temperaturen att variera under dagen och det är inte heller bra.
Mörkt och jämn temp är bäst.
Står det i solljus så kommer ju också temperaturen att variera under dagen och det är inte heller bra.
Mörkt och jämn temp är bäst.
If it's not moving ... ferment it !
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 10 och 0 gäster