Sida 1 av 1

Jästsmak

Postat: ons nov 05, 2003 17:58
av Jocke
Gjorde klart en sats Pinot Noir (Rulles Exclusive) i helgen. Den är helt utjäst, all kolsyra är borta och alla partiklar bortsedimenterade, men vinet har ändå en ganska stark jästton. Någon som har upplevt samma sak? Det var första gången som jag provade en vinsats, så det kan ju vara nybörjarotur... Det är i vilket fall som helst inte särskilt angenämt att dricka ett vin som fortfarande har nyanser av jäst. Jag har upplevt en liknande ton i nyproducerade viner tidigare, men den brukar släppa när de lagrats ett tag. Den här gången var det dock väldigt starkt.

Jästsmak

Postat: ons nov 05, 2003 18:07
av byggarn
Prova ett vinfilter med finaste filtret (100 tror jag). Det finns SP - Sterile Plate men det tror jag är att gå till överdrift.

Jästsmak

Postat: ons nov 05, 2003 19:27
av Groover
Tror lagring kan ta bort en del av smaken. Är dock själv en nybörjare på vin men det är vad de lärda säger.

Jästsmak

Postat: ons nov 05, 2003 20:04
av byggarn
Jovisst tar lagring bort jästsmaken - det räcker med ett par veckor - men prova finaste vinfiltret för att vara på säkra sidan.
Vinet kan också få jästsmak av bottensatsen så var inte för slö att tappa om när jäsningen avstannat eller du stoppar den.

Jästsmak

Postat: ons nov 05, 2003 20:17
av Jocke
Bottensatsen är helt borta. Jag har varit väldigt noggrann med att sedimentera och tappa om vinet. Men jag får väl vänta och se om det bättrar sig lite.

Jästsmak

Postat: tor nov 06, 2003 8:50
av Fructis
Du får nog ha med tålamod än tre dar. Har du låtit det klarna och tappat om försiktigt så kommer detta säkert att lösa sig efter ett tag.

Jästsmaken, den "hemgjorda" smaken kan sitta ett tag, nån månad eller så men den brukar minska och sen helt försvinna.