Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Jässtopp & Klarning

Utrustning och teknik.
Användarvisningsbild
Hasse
Finjäsare
Inlägg: 76
Blev medlem: fre aug 15, 2003 2:00

Jässtopp & Klarning

Inlägg av Hasse »

Jässtopp = citronsyra om jag har fattat rätt.
Hur mycket citronsyra skall användas till en vinsats på 25 liter?

Klarning = Kieselsol + gelantin
Gelantin kan jag köpa i en vanlig livemedelsaffär.
Mängd till 25 liter?
Var kan jag köpa kielselsol, förutom i hembryggaffärer?
Mängd till 25 liter?
Användarvisningsbild
HackKing
Bryggmästare
Inlägg: 284
Blev medlem: fre mar 07, 2003 1:00
Utrustning: FastFerment
Ort: I din dator

Jässtopp & Klarning

Inlägg av HackKing »

Jässtopp är inte citronsyra, tror det är nåt liknande till det konserveringsmedel som man använder till sylt och saft.
Användarvisningsbild
Fructis
Föredetta moderator
Inlägg: 744
Blev medlem: tor maj 29, 2003 2:00
Ort: Sk?neland

Jässtopp & Klarning

Inlägg av Fructis »

Jässtopp innehåller sorbat och vinsvavla. En påse jässtopp brukar innehålla 2,5g av vardera.

Båda fungerar som konsververingsmedel men tillsammans utgör de ett väldigt effektivt medel för att ta död på jästen. Svavlan i sig mest bedövar jästen men i kombination med sorbat avstannar alla jäsning och om ny jäst tillsätts dör även den.

För mer info om konserveringemedel och livsmedelstillsatser kan ni kolla på :

http://mat.primavi.com/enummer/searchre ... nservering

E202
Kaliumsorbat. Framställs syntetiskt. Förekommer naturligt i rönnbär och hjortron. Godkänt till ost, margarin, majonnäs, juice, saft, sylt mm.

E224
Kaliumpyrosulfit(kaliumdisulfit). Framställs syntetiskt. Används huvudsakligen i torkad frukt, potatismospulver, öl och vin.
If it's not moving ... ferment it !
Användarvisningsbild
Bushwhacker
Bryggare
Inlägg: 199
Blev medlem: sön jul 27, 2003 2:00

Jässtopp & Klarning

Inlägg av Bushwhacker »

Finns / fanns även jäststopp utan svavla, med 50 / 50 Natriumbensoat & Kaliumsorbat.

Båda dom kemikalierna går att köpa i vanlig livsmedelsaffär (kryddhyllan).
-- Bushwhacker --
The chase is better than the catch
Fdetting
Newbie
Inlägg: 3
Blev medlem: lör apr 30, 2016 15:30

Re:

Inlägg av Fdetting »

Fructis skrev:Jässtopp innehåller sorbat och vinsvavla. En påse jässtopp brukar innehålla 2,5g av vardera.

Båda fungerar som konsververingsmedel men tillsammans utgör de ett väldigt effektivt medel för att ta död på jästen. Svavlan i sig mest bedövar jästen men i kombination med sorbat avstannar alla jäsning och om ny jäst tillsätts dör även den.

För mer info om konserveringemedel och livsmedelstillsatser kan ni kolla på :

http://mat.primavi.com/enummer/searchre ... nservering

E202
Kaliumsorbat. Framställs syntetiskt. Förekommer naturligt i rönnbär och hjortron. Godkänt till ost, margarin, majonnäs, juice, saft, sylt mm.

E224
Kaliumpyrosulfit(kaliumdisulfit). Framställs syntetiskt. Används huvudsakligen i torkad frukt, potatismospulver, öl och vin.
Så skulle man Teoretsikt kunna Avrätta Jäsningen med Rönnbär .
---Vill verkligen undvika E-ämmnerna---
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Jässtopp & Klarning

Inlägg av latmasken »

Om du tillsätter rönnbär, som innehåller kaliumsorbat, så tillsätter du E202.

E202 är bara en standardiserad beteckning på kaliumsorbat.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för vinbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 13 och 0 gäster