Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik
Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik
Gör en lakrits "essens" med sprit och stjärnanis som du kan dosera och smaka av i kastrullen när du värmer glöggen. Ta ganska mkt stjärnanis så det blir ordentligt med smak på spriten, 2-3 påsar på en kvarting? Mvh bozo.
Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik
Kanske att man ska följa Dans ide på Mörk rom som spritbas i så fall!?
Tack för tipset!
Tack för tipset!
Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik
Jag ser att du använt flädervin som bas. Hur mycket fläder smakar glöggen idag? Tror inte att mörk rom och fläder går ihop, ioförsig inte fläder och lakrits heller men som tur är är smaken som baken . Om du vill använda rom och om det finns flädessmak kvar i glöggen råder jag dig att använda ljus rom. Annars finns väl det flädersnaps på vattenhålet? Mvh bozo.
Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik
Ok!
Men Fläderbär är det jag använt och faktiskt så är det ingen dålig kombo!
Fläderblomvin kan jag tänka hade skurit sig hårt med Lakridsen!?
Fläderbären ger ett gott rödvin.
Men Fläderbär är det jag använt och faktiskt så är det ingen dålig kombo!
Fläderblomvin kan jag tänka hade skurit sig hårt med Lakridsen!?
Fläderbären ger ett gott rödvin.
Per Morbergs glögg! ?
Såg hans recept på facebook, någon mer som gjort?
Glöggrecept:
Lagad enligt konstens alla regler, rätt sötma och rätt råvaror. Det är ganska enkelt och följ bara mitt recept så blir det bra!
Ingredienser
1 flaska rött, 2-3 kanelstänger, 1 vaniljstång,
10 st nejlikor, 1 liten bit färsk ingefära,
10 kardemummakärnor, 5 korinter, Skalet av en kvarts
ekologisk apelsin (bara det färgade),
2-3 msk råsocker
Gör så här:
Ta fram en kastrull och häll i vinet. Lägg i alla
ingredienser och rör om. Låt dra över natten.
Värm upp till ca 75°C. Använd gärna en
termometer. Om det blir varmare än 78,3°C som
är kokpunkten för alkohol så kokar alkoholen
bort, så ha lite marginal till den temperaturen.
Låt stå och dra ca 15 minuter (eller längre).Sila bort
kryddorna. Servera glöggen vid ca 70°C.
För er som vill ha lite mer styrka i glöggen, spetsa
med fint brännvin efter behov.
Glöggrecept:
Lagad enligt konstens alla regler, rätt sötma och rätt råvaror. Det är ganska enkelt och följ bara mitt recept så blir det bra!
Ingredienser
1 flaska rött, 2-3 kanelstänger, 1 vaniljstång,
10 st nejlikor, 1 liten bit färsk ingefära,
10 kardemummakärnor, 5 korinter, Skalet av en kvarts
ekologisk apelsin (bara det färgade),
2-3 msk råsocker
Gör så här:
Ta fram en kastrull och häll i vinet. Lägg i alla
ingredienser och rör om. Låt dra över natten.
Värm upp till ca 75°C. Använd gärna en
termometer. Om det blir varmare än 78,3°C som
är kokpunkten för alkohol så kokar alkoholen
bort, så ha lite marginal till den temperaturen.
Låt stå och dra ca 15 minuter (eller längre).Sila bort
kryddorna. Servera glöggen vid ca 70°C.
För er som vill ha lite mer styrka i glöggen, spetsa
med fint brännvin efter behov.
Senast redigerad av aqua vitae, redigerad totalt 1 gång.
Anledning: Tog bort reklamlänkar
Anledning: Tog bort reklamlänkar
Skål.
Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik
Ahh, sorry Martin jag trodde det var fläderblommsvin. Mörk rom eller naturell sprit hade jag kört på. God jul på er allesammans förresten .Martin73 skrev:Ok!
Men Fläderbär är det jag använt och faktiskt så är det ingen dålig kombo!
Fläderblomvin kan jag tänka hade skurit sig hårt med Lakridsen!?
Fläderbären ger ett gott rödvin.
Mvh bozo.
Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik
God jul själv!Bozo skrev:Ahh, sorry Martin jag trodde det var fläderblommsvin. Mörk rom eller naturell sprit hade jag kört på. God jul på er allesammans förresten .Martin73 skrev:Ok!
Men Fläderbär är det jag använt och faktiskt så är det ingen dålig kombo!
Fläderblomvin kan jag tänka hade skurit sig hårt med Lakridsen!?
Fläderbären ger ett gott rödvin.
Mvh bozo.
Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik
årets glögg blir identisk med förra årets i stort sett , vi får väl se hur mycket zest jag lyckas få ihop
enda skillnaden är väl att i år blir det 4 liter morgan och ingen konjak
samt att äppelvinet från 2010 hunnit bli ytterligare ett år äldre
enda skillnaden är väl att i år blir det 4 liter morgan och ingen konjak
samt att äppelvinet från 2010 hunnit bli ytterligare ett år äldre
Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik
Hej Dan!
Vilket oe har du låtit glöggen stanna på vid eftersötningen?
Jag vet att smaken skiljer men är ändå nyfiken på vad andra stannar på..
Vilket oe har du låtit glöggen stanna på vid eftersötningen?
Jag vet att smaken skiljer men är ändå nyfiken på vad andra stannar på..
-
- Bryggare
- Inlägg: 110
- Blev medlem: tis jun 07, 2016 20:43
Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik
Julen närmar sig med stormsteg så det är dax att skaka liv i denna underbara men bortglömda tråd. Har idag satt glöggkryddor i en halvflaska konjak tänkte blanda den med följande recept som jag gjorde i vintras
6 gram kardemumma kärnor
13 gram färsk tunnskivad ingefära
7 gram nejlikor
15 gram kanel
3 dl konjak
Recept Kloka Gubbens Supergoda Sherry.
Ingredienser:
1 kg råg, hela korn, köp gärna ekologiskt odlade, hittar du i hälsokostavdelningen
2,5 kg vitt strösocker
1,5 kg farinsocker
Saften av 8 apelsiner
Saften av 4 citroner
Lavin 1118
8 liter vatten
Justerade ovanstående recept med zest från apelsinerna och citronerna + att jag bötut 800gram av strösockret mot mörk moskovadosocker istället. Eftersötate med honung till 10 OE.
Ingen aning om det funkar att göra glögg på detta återkommer om någon månad . Testar med 5l till att börja med
6 gram kardemumma kärnor
13 gram färsk tunnskivad ingefära
7 gram nejlikor
15 gram kanel
3 dl konjak
Recept Kloka Gubbens Supergoda Sherry.
Ingredienser:
1 kg råg, hela korn, köp gärna ekologiskt odlade, hittar du i hälsokostavdelningen
2,5 kg vitt strösocker
1,5 kg farinsocker
Saften av 8 apelsiner
Saften av 4 citroner
Lavin 1118
8 liter vatten
Justerade ovanstående recept med zest från apelsinerna och citronerna + att jag bötut 800gram av strösockret mot mörk moskovadosocker istället. Eftersötate med honung till 10 OE.
Ingen aning om det funkar att göra glögg på detta återkommer om någon månad . Testar med 5l till att börja med
Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik
ca 30 öx brukar jag hålla mig kring
-
- Bryggare
- Inlägg: 110
- Blev medlem: tis jun 07, 2016 20:43
Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik
Bottensatsen har börjat lägga sig så den hinner nog bli klar till november då frun och jag har glögmånad
Dan vad brukar du eftersöta med honung sockerlösning ?
Dan vad brukar du eftersöta med honung sockerlösning ?
-
- Newbie
- Inlägg: 3
- Blev medlem: mån aug 09, 2010 13:28
Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik
Jag tänkte imorgon dra igång min variant på GPs dunderglögg och tänkte höra om lite råd angående sen slutgiltiga smaksättningen.
Jag kör varje år en 10 litersats som sen spittas i 3 och där 2 delar smaksätts i olika smaker.
Tidigare år har jag testat bland annat: rom, rökig whisky, citrus, blåbär.
I år är tanken att gå på något som är lite mer udda kombinationer, amarillohumle i ena delen och kaffe i andra.
Jag hoppas framför allt att ni med ölkunskaper som är vana vid att jobba med humle kan ge mig lite tankar på hur jag bäst gör med den.
Jag tänkte att jag ska torrhumla glöggen i 4-5 dagar efter jäsningen är avstannad och man silat bort all frukt/kryddor.
Hur mycket humle bör man ha i för 3,3 liter (jag vill ha en tydlig humlesmak)? Något jag bör tänka på?
Kaffeglöggen tänkte jag att man bara tar och häller i någonstans mellan 10-20% starkt kaffe innan buteljering.
Tips tankar och idéer välkomnas.
Jag kör varje år en 10 litersats som sen spittas i 3 och där 2 delar smaksätts i olika smaker.
Tidigare år har jag testat bland annat: rom, rökig whisky, citrus, blåbär.
I år är tanken att gå på något som är lite mer udda kombinationer, amarillohumle i ena delen och kaffe i andra.
Jag hoppas framför allt att ni med ölkunskaper som är vana vid att jobba med humle kan ge mig lite tankar på hur jag bäst gör med den.
Jag tänkte att jag ska torrhumla glöggen i 4-5 dagar efter jäsningen är avstannad och man silat bort all frukt/kryddor.
Hur mycket humle bör man ha i för 3,3 liter (jag vill ha en tydlig humlesmak)? Något jag bör tänka på?
Kaffeglöggen tänkte jag att man bara tar och häller i någonstans mellan 10-20% starkt kaffe innan buteljering.
Tips tankar och idéer välkomnas.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster