Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

jäsbart socker

Utrustning och teknik.
scaryeyes
Brygguru
Inlägg: 1406
Blev medlem: tis sep 16, 2008 12:05
Ort: Finja

jäsbart socker

Inlägg av scaryeyes »

Är frukt och druvsocker lika jäsbart som vanligt betsocker?
Sirap innehåller alla 3 typer av socker. Funkar sirap att brygga på?
Att hantera bakfylla är ett helt liv av erfarenhet...
gullitskatt
Bryggmästare
Inlägg: 928
Blev medlem: ons feb 28, 2007 1:00

jäsbart socker

Inlägg av gullitskatt »

Fruk/druvsocker är enkla sockerarter som inte behövs brytas ner för att jäsas.
Vilket betyder en rena jäsprocess.
Vanligt socker måste brytas ner ett steg så det ska bli jäsbart i denna process bildas smaker som ibland är önskvärda.
Och i andra fall icke önskvärda.
I vanligt vin brukas oftast vanligt socker, tolkar det på 2 sätt antingen att det är att eftersträva för smakens skull.
Eller att det är för dyrt att använda enkla socker arter.

Sirap har jag faktiskt inte en jävla aning vad det innehåller för typ av socker, men jag vet att det används med framgång.
Men oftast när man vill ha in lite annan smak i sin dryck.

Edit:
För mig att du får använda 10% mer i vikt för få samma resultat i alkohol om man använder enkla sockerarter.
scaryeyes
Brygguru
Inlägg: 1406
Blev medlem: tis sep 16, 2008 12:05
Ort: Finja

jäsbart socker

Inlägg av scaryeyes »

ok... Jag hade inte tillräckligt med socker för att uppnå öxle 80. Så jag tog sirapen jag hade hemma. Visst jag chansade, vinet ska bli sött i vilket fall å jag hade kunnat ge mer socker i morron när det är öppet i affären. Men nu vet jag ju. Kanon! Å sirapen verkar ju bättre än vanligt strösocker då ju.
Alltså jag vet inte... jag går efter öxlevärdet hellre än mängden socker.... kanske fel?
Men denna satsen, en 7 dagars hade exempler 80 öxle å jäsa ner till -5 så ska det bli nånstans 12,5%, vilket min fru tycker verkar bra. Så jag kör på det.
Att hantera bakfylla är ett helt liv av erfarenhet...
gullitskatt
Bryggmästare
Inlägg: 928
Blev medlem: ons feb 28, 2007 1:00

jäsbart socker

Inlägg av gullitskatt »

Det är lite slabbigt att tillsätta socker efterhand och sen mäta upp hur mycket man har.
Enklare att man väger upp rätt mängd.
Du behöver 17g socker per liter för att få en ochele, använder du bryggsocker/frukt/druv så får man räkna upp ca10% i vikten.

Sirap vet jag inte hur den står sig i vikt i detta sammanhang.
Användarvisningsbild
Mäsk-Egon
Finjäsare
Inlägg: 78
Blev medlem: mån maj 11, 2009 13:28

jäsbart socker

Inlägg av Mäsk-Egon »

gullitskatt skrev: Du behöver 17g socker per liter för att få en ochele.
Vinets procenthalt ökar väl med 1% om du tillsätter 17g soker per liter.
Altså om du vill öka en öxlegrad så får du tillsätta 2,27g socker per liter.
gullitskatt
Bryggmästare
Inlägg: 928
Blev medlem: ons feb 28, 2007 1:00

jäsbart socker

Inlägg av gullitskatt »

LOL, det var för tidigt för min hjärna och skriva rätt :p
Märkte också att min hjärna inte kunde skriva så väl igår kväll heller.
Antar jag behöver lägga mig tidigt ikväll och sova en del.

Givetvis menar jag 17g socker per liter för att få en %.
Och nu när jag tänker i efterhand så har jag nog skrivit detta fel någon annanstans också.
Tur man inte gjort som man försökt lura andra ;)
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

jäsbart socker

Inlägg av Weinkeller »

Altså om du vill öka en öxlegrad så får du tillsätta 2,27g socker per liter.
Nu är jag besserwisseraktig men är det inte 2,7g socker som ger en grad i en liter?
/Weinkeller
Brack
Bryggare
Inlägg: 102
Blev medlem: ons okt 16, 2013 17:07

Re: jäsbart socker

Inlägg av Brack »

Länge sen det skrevs här i men ger det en chans ändå..
Jag har på senare tid köpt honungspuffar och käkat, men kom på ideen att jäsa honungspuffar, att det bör bli gott.. Typ göra ett sött honungsinfluerat veteöl eller dylikt..
Men det jag funderar över är hur mkt som går att jäsa på ett paket Eldorados Honungspuffar?
Här är innehållsförteckning, näringsvärde osv..
Bild

Det jag undrar sen är, om jag skulle vilja göra ett sött veteöl med honungskaraktär baserad på kalaspuffar, hur skulle jag gå till väga?
Jag har aldrig bryggt öl tidigare...
Användarvisningsbild
Omlott
Bryggmästare
Inlägg: 561
Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
Utrustning: Damejeanne
Ort: Halmstad
Kontakt:

Re: jäsbart socker

Inlägg av Omlott »

Jag använde brödsirap till den första ölen jag bryggde och det smakade åt pipsvängen. Dock var som sagt detta min första öl så det kan ha varit andra faktorer som spelade in :lol:
Användarvisningsbild
MR Cooper
Bryggmästare
Inlägg: 624
Blev medlem: sön jul 10, 2011 6:25
Ort: Farsta

Re: jäsbart socker

Inlägg av MR Cooper »

@Brack: Det borde gå att brygga på honungspuffarna men jag tror du måste ha enzym för att konvertera stärkelsen i puffarna till jäsbart socker. Typ det här tror jag skulle funka: https://maltmagnus.se/tillsatser/optimash
Ekens Bryggerisällskap
För ansökan om medlemskap skicka pm eller se vår facebooksida.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för vinbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster