Loggar 3 nya Satser
- Maharadijan
- Turbojäsare
- Inlägg: 29
- Blev medlem: ons okt 15, 2008 18:21
Loggar 3 nya Satser
Hallå vinvänner,
Har satt 3 satser, och tanken var att skriva om framstegen (bakstegen=( här, start ons 23 okt
Sats 1, 25L
4L Bob svartavinsbärskoncentrat 6g socker/dl
3L Bob fläderkoncentrat
starkvinsjäst, jästnärsalt, jässtopp(hisab)
köper ev klarning senare
ca 6kg socker
Rörde ut 4kg socker i uppkokat vatten, hällde sen det i 25L dunken, samt koncentraten. Fyllde upp med kallvatten till ca 22L, ska tillsätta mer socker sen.
Uppmätte Oechsle 102, började jäsa efter ca 8h
Tanken var att hamna kring 15%. Räknade på att saften innehåller 420g socker sammanlagt (6g socker/dl). Kan någon bekräfta om det är korrekt räknat?
------------------------------------------------------------------------------
Sats 2, 5L stulet recept, Tack Svartnos / RadarEnt
5 liter Blåbär/Lime vin
7 pkt Kiviks blåbär/lime 2 dl koncentrerad lättdryck
800 gr socker
Vatten
Jästnäring
Jäst
Jässtopp
Lös sockret i 1 liter kokande vatten. Häll i sockerlagen i en 5 liters dunk.
Häll i koncentratet och fyll upp med kallt vatten till 5 litersstrecket. Låt vila tills temperaturen ligger på ca 25 grader.
Ha i jästnäringen och skaka om. Ha i jästen och skaka om. Sätt på ett jäsrör och låt jäsa ut ordentligt.
Följde receptet så noga jag kunde, fick Oechsle 105.
Måste säga att Kiviks blåbär/lime luktar förbannat gott....
Använde jäst och Jästnäring från en Vinamatsats som hade utgången datum på 2mån. Tog ca 1/3 av påsarna som var till 25L, nån som tror det kan bli problem jäsningen?
--------------------------------------------------------------------------
Sats 3, 5L (Experiment) vinamatsats med utgånget datum på 2mån
Tog ca 1/4 av saften från en vinamatsats där sockret är inkluderat.
tillsatte, 1dl hackade russin, 1 finhackad banan, 1dl socker.
fyllde upp resten av dunken med vatten
tillsatte 1/3 bentonit, jäst o jästnäring från samma sats
Uppmätte Oechsle 130... går det att jäsa ut eller vad bör jag göra?
Kommentera gärna...... är ny-gammal i vinbryggarsvängen
Forts foljer....
Har satt 3 satser, och tanken var att skriva om framstegen (bakstegen=( här, start ons 23 okt
Sats 1, 25L
4L Bob svartavinsbärskoncentrat 6g socker/dl
3L Bob fläderkoncentrat
starkvinsjäst, jästnärsalt, jässtopp(hisab)
köper ev klarning senare
ca 6kg socker
Rörde ut 4kg socker i uppkokat vatten, hällde sen det i 25L dunken, samt koncentraten. Fyllde upp med kallvatten till ca 22L, ska tillsätta mer socker sen.
Uppmätte Oechsle 102, började jäsa efter ca 8h
Tanken var att hamna kring 15%. Räknade på att saften innehåller 420g socker sammanlagt (6g socker/dl). Kan någon bekräfta om det är korrekt räknat?
------------------------------------------------------------------------------
Sats 2, 5L stulet recept, Tack Svartnos / RadarEnt
5 liter Blåbär/Lime vin
7 pkt Kiviks blåbär/lime 2 dl koncentrerad lättdryck
800 gr socker
Vatten
Jästnäring
Jäst
Jässtopp
Lös sockret i 1 liter kokande vatten. Häll i sockerlagen i en 5 liters dunk.
Häll i koncentratet och fyll upp med kallt vatten till 5 litersstrecket. Låt vila tills temperaturen ligger på ca 25 grader.
Ha i jästnäringen och skaka om. Ha i jästen och skaka om. Sätt på ett jäsrör och låt jäsa ut ordentligt.
Följde receptet så noga jag kunde, fick Oechsle 105.
Måste säga att Kiviks blåbär/lime luktar förbannat gott....
Använde jäst och Jästnäring från en Vinamatsats som hade utgången datum på 2mån. Tog ca 1/3 av påsarna som var till 25L, nån som tror det kan bli problem jäsningen?
--------------------------------------------------------------------------
Sats 3, 5L (Experiment) vinamatsats med utgånget datum på 2mån
Tog ca 1/4 av saften från en vinamatsats där sockret är inkluderat.
tillsatte, 1dl hackade russin, 1 finhackad banan, 1dl socker.
fyllde upp resten av dunken med vatten
tillsatte 1/3 bentonit, jäst o jästnäring från samma sats
Uppmätte Oechsle 130... går det att jäsa ut eller vad bör jag göra?
Kommentera gärna...... är ny-gammal i vinbryggarsvängen
Forts foljer....
Loggar 3 nya Satser
Varsågod...
Lovar att du inte blir besviken.. låt dom gärna ligga någon månad för ännu bättre resultat.. Har för mig att det smakade en aning jäst precis vid upptappningen.
En annan höjdare är Hallon/Persika.. Också kivik.. Ska dra igång en sats till så fort jag fått mina vinhinkar och damejeanner tomma...
Lycka till och uppdatera oss...
Lovar att du inte blir besviken.. låt dom gärna ligga någon månad för ännu bättre resultat.. Har för mig att det smakade en aning jäst precis vid upptappningen.
En annan höjdare är Hallon/Persika.. Också kivik.. Ska dra igång en sats till så fort jag fått mina vinhinkar och damejeanner tomma...
Lycka till och uppdatera oss...
- Maharadijan
- Turbojäsare
- Inlägg: 29
- Blev medlem: ons okt 15, 2008 18:21
Loggar 3 nya Satser
Sats 1 började jäsa ordentligt efter ca 8 timmar, i
Sats 2 har börjat jäsa lite efter knappt ett dygn
Sats 3 hade jag glömt att fylla upp till 5L med vatten =( insåg jag dagen efter, vilket ifs var bra för den hade så högt OE (130)
Fyllde på med en liter till och uppmätte 120 oechsle.
Desvärre har den fortfarande inte kommit igång efter nästan 3dygn, jäklar...
Skulle givetvis inte chansat med jäst från utgången vinsats =( idiot.
Köpte ny jäst (noname) från partaj. Behöver HJÄLP, ska jag bara hälla i lite i dunken som inte jäser eller bör jag tom göra förkultur för att vara på säkra sidan??
Sats 2 har börjat jäsa lite efter knappt ett dygn
Sats 3 hade jag glömt att fylla upp till 5L med vatten =( insåg jag dagen efter, vilket ifs var bra för den hade så högt OE (130)
Fyllde på med en liter till och uppmätte 120 oechsle.
Desvärre har den fortfarande inte kommit igång efter nästan 3dygn, jäklar...
Skulle givetvis inte chansat med jäst från utgången vinsats =( idiot.
Köpte ny jäst (noname) från partaj. Behöver HJÄLP, ska jag bara hälla i lite i dunken som inte jäser eller bör jag tom göra förkultur för att vara på säkra sidan??
- Maharadijan
- Turbojäsare
- Inlägg: 29
- Blev medlem: ons okt 15, 2008 18:21
Loggar 3 nya Satser
Beslutade mig för att ta 1/3 av mitt nyinköpta jäst och röra ut det i lite fingervarmt vatten. Tillsatte hälften av det i vardera 5L dunk.....
Jäst för f-n JÄÄÄS
Jäst för f-n JÄÄÄS
- Maharadijan
- Turbojäsare
- Inlägg: 29
- Blev medlem: ons okt 15, 2008 18:21
Loggar 3 nya Satser
Nu äntligen jäser sats 3 lite iaf (dag 4) bara hålla tummarna att det kommer igång ordentligt och att resultatet blir bra......
Dag 5, alla 3 satser jäser ordentligt, tänkte vänta 7dagar innan jag kollar oechslen.
Dag 5, alla 3 satser jäser ordentligt, tänkte vänta 7dagar innan jag kollar oechslen.
- Maharadijan
- Turbojäsare
- Inlägg: 29
- Blev medlem: ons okt 15, 2008 18:21
Loggar 3 nya Satser
Då var det 8:e dagen...
Sats 1
Kollade oechsle, 22 (betydligt mindre än jag trodde)
Kokade upp vatten och rörde ut ca 600g socker, kylde ner det med kallvatten, slog på det på dunken så det blev sammanlagt 25L
Oechsle 27
Tror det räcker med socker , blir sammanlagt ca 5kg
---------------------------------
Sats 2
Bubblar på bra, oechsle 40
---------------------------------
sats 3
Bubblar också fint, oechsle 42
---------------------------------
Allt står i min 2 kvadratmeter stora toalett, luktart mums =)
Temp 24grader
Säg gärna till om jag gör nåt fel... eller hur ni skulle gjort....
Kommer mer..
Sats 1
Kollade oechsle, 22 (betydligt mindre än jag trodde)
Kokade upp vatten och rörde ut ca 600g socker, kylde ner det med kallvatten, slog på det på dunken så det blev sammanlagt 25L
Oechsle 27
Tror det räcker med socker , blir sammanlagt ca 5kg
---------------------------------
Sats 2
Bubblar på bra, oechsle 40
---------------------------------
sats 3
Bubblar också fint, oechsle 42
---------------------------------
Allt står i min 2 kvadratmeter stora toalett, luktart mums =)
Temp 24grader
Säg gärna till om jag gör nåt fel... eller hur ni skulle gjort....
Kommer mer..
- Maharadijan
- Turbojäsare
- Inlägg: 29
- Blev medlem: ons okt 15, 2008 18:21
Loggar 3 nya Satser
Dag 10
Sats 3
Silade av frukten, kollade Oechsle 20....
Sats 3
Silade av frukten, kollade Oechsle 20....
- Maharadijan
- Turbojäsare
- Inlägg: 29
- Blev medlem: ons okt 15, 2008 18:21
Loggar 3 nya Satser
Då var 2 veckor gångna...
Sats 1
6s mellan bubblorna i jäsröret
Oechsle +2
------------------------------------------
Sats 2
43s mellan bubblorna i jäsröret
Oechsle -2
-----------------------------------------
Sats 3
40s mellan bubblorna i jäsröret
Oechsle +2
-----------------------------------------
Låter det jäsa ut lite till innan omtappning och jässtopp.
Sats 1
6s mellan bubblorna i jäsröret
Oechsle +2
------------------------------------------
Sats 2
43s mellan bubblorna i jäsröret
Oechsle -2
-----------------------------------------
Sats 3
40s mellan bubblorna i jäsröret
Oechsle +2
-----------------------------------------
Låter det jäsa ut lite till innan omtappning och jässtopp.
Loggar 3 nya Satser
Låter ju som om den snart är dags för omtappning på dina viner.
Kul att följa en vinbryggares framgång med så detaljerad brygglogg:-)
Bra att sats 3 kom igång ordentligt.
Återkom med mer info om hur det går, jag följer din tråd...
Kom ihåg att blåbär/lime gärna ska ligga någon månad för ännu godare smak (jag kunde ju inte hålla mig så det gick några flaskor innan lagringen ens var påbörjad, När jag sedan bara hade någon flaska kvar så hade den legat och vilat i någon månad och den var 100% bättre så mins sats nr 2 fick ligga på lagring innan jag ens smakade av, Och det var det värt må jag säga.)
Har dragit igång en björnbär/hallon (bob) nu och tror den kommer bli bra den också.. Skrev en tråd om den har jag för mig...
Lycka till
Kul att följa en vinbryggares framgång med så detaljerad brygglogg:-)
Bra att sats 3 kom igång ordentligt.
Återkom med mer info om hur det går, jag följer din tråd...
Kom ihåg att blåbär/lime gärna ska ligga någon månad för ännu godare smak (jag kunde ju inte hålla mig så det gick några flaskor innan lagringen ens var påbörjad, När jag sedan bara hade någon flaska kvar så hade den legat och vilat i någon månad och den var 100% bättre så mins sats nr 2 fick ligga på lagring innan jag ens smakade av, Och det var det värt må jag säga.)
Har dragit igång en björnbär/hallon (bob) nu och tror den kommer bli bra den också.. Skrev en tråd om den har jag för mig...
Lycka till
- Maharadijan
- Turbojäsare
- Inlägg: 29
- Blev medlem: ons okt 15, 2008 18:21
Loggar 3 nya Satser
Tack..
Just satsen med blåbär/lime luktar så jäkla gott fortfarande. Har stora förväntningar på den. Synd bara att man ska behöva lagra den också =)
Finns det någon tumregel för hur måga sekunder det ska gå mellan bubblorna i jäsröret när det är dax för omtappning/jässtopp?
Det tar ju fart i jäsningen när man skakar om dunken, så jag tänkte göra det varje dag nu och vänta sen tills det är mer en en minut mellan bubblorna och sedan ta oechslevärdet-omtappning-jässtopp.
Hoppas jag är rätt på det....
Just satsen med blåbär/lime luktar så jäkla gott fortfarande. Har stora förväntningar på den. Synd bara att man ska behöva lagra den också =)
Finns det någon tumregel för hur måga sekunder det ska gå mellan bubblorna i jäsröret när det är dax för omtappning/jässtopp?
Det tar ju fart i jäsningen när man skakar om dunken, så jag tänkte göra det varje dag nu och vänta sen tills det är mer en en minut mellan bubblorna och sedan ta oechslevärdet-omtappning-jässtopp.
Hoppas jag är rätt på det....
Loggar 3 nya Satser
Tjena.
Kan lova dig att blåbär/lime blir 100% bättre om den ligger lite, men du kan dricka den direkt, fast ev med en ton av jäst om du har otur.
Någon tumregel vet jag inte om det finns men om du mäter med en Oechslemätare och resultatet visar samma i några dagar då vet du att det har jäst klart.
Vinet kan vara klart även när du skakar på dunken och får aktivitet i jäsröret, Det är kolsyran som vill ut. Detta är helt normalt...
Kan lova dig att blåbär/lime blir 100% bättre om den ligger lite, men du kan dricka den direkt, fast ev med en ton av jäst om du har otur.
Någon tumregel vet jag inte om det finns men om du mäter med en Oechslemätare och resultatet visar samma i några dagar då vet du att det har jäst klart.
Vinet kan vara klart även när du skakar på dunken och får aktivitet i jäsröret, Det är kolsyran som vill ut. Detta är helt normalt...
- Maharadijan
- Turbojäsare
- Inlägg: 29
- Blev medlem: ons okt 15, 2008 18:21
Loggar 3 nya Satser
Dag 18
Sats 2
Oechsle -5
Tappade om och tillsatte jässtopp i form av vinamatsatsens 2 påsar,
kaliumsorbat och kaliumpyrosulfit.
-----------------------------------
Sats 3
Oechsle -2
Tappade om och tillsatte jässtopp i form av vinamatsatsens 2 påsar,
kaliumsorbat och kaliumpyrosulfit.
Sats 2
Oechsle -5
Tappade om och tillsatte jässtopp i form av vinamatsatsens 2 påsar,
kaliumsorbat och kaliumpyrosulfit.
-----------------------------------
Sats 3
Oechsle -2
Tappade om och tillsatte jässtopp i form av vinamatsatsens 2 påsar,
kaliumsorbat och kaliumpyrosulfit.
Senast redigerad av Maharadijan, redigerad totalt 1 gång.
- Maharadijan
- Turbojäsare
- Inlägg: 29
- Blev medlem: ons okt 15, 2008 18:21
Loggar 3 nya Satser
3 veckor
Har skakat dunkarna ordentligt dessa 3 dagar som jässtoppet har verkat,
Tillsatte klarning från vinamatsatsen,
1 påse kiselsol och 1 påse gelantin.
Tog nästan hälften av varje till sats 2 och 3.
Sats 1 bubblar på med 30s mellan bubblorna, hade +2 oechsle för en vecka sedan, nyfiken på vad det ligger på nu, blir nog lagom att kolla det och tillsätta jässtopp i morgon.
Har skakat dunkarna ordentligt dessa 3 dagar som jässtoppet har verkat,
Tillsatte klarning från vinamatsatsen,
1 påse kiselsol och 1 påse gelantin.
Tog nästan hälften av varje till sats 2 och 3.
Sats 1 bubblar på med 30s mellan bubblorna, hade +2 oechsle för en vecka sedan, nyfiken på vad det ligger på nu, blir nog lagom att kolla det och tillsätta jässtopp i morgon.
- Maharadijan
- Turbojäsare
- Inlägg: 29
- Blev medlem: ons okt 15, 2008 18:21
Loggar 3 nya Satser
Efter 3veckor 2dagar tilsatte jag Hisab jässtopp till sats 1.
Jäste ifs fortfarande men, det bör vara minst 14% så det får räcka.
Jäste ifs fortfarande men, det bör vara minst 14% så det får räcka.
Loggar 3 nya Satser
Tjena!
Du tillsatte alltså jässtoppet även fast det fortfarande jäste?
Hoppas det egentligen bara var kolsyra som du såg i jäsröret, annars kanske ditt vin blir för sött om det inte har jäst klart...
Du tillsatte alltså jässtoppet även fast det fortfarande jäste?
Hoppas det egentligen bara var kolsyra som du såg i jäsröret, annars kanske ditt vin blir för sött om det inte har jäst klart...
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster