Loggar 3 nya Satser
Re: Loggar 3 nya Satser
När brygden jäser så förökar sig jästen också, så jag skulle rekomendera att ha i hela påsen ändå. Har ingen direkt koll på vad en påse jässtopp kostar styckvis men tror inte det är så farligt, (5Kr på pgw..) du kanske köper ifrån en lokal handlare så det bör inte ligga på så mycket mer än det..
Bäst att helgardera iaf bättre att göra det ordentligt än att ha levande jäst kvar som ger dålig mage
Bäst att helgardera iaf bättre att göra det ordentligt än att ha levande jäst kvar som ger dålig mage
Re: Loggar 3 nya Satser
Brack skrev:När brygden jäser så förökar sig jästen också, så jag skulle rekomendera att ha i hela påsen ändå. Har ingen direkt koll på vad en påse jässtopp kostar styckvis men tror inte det är så farligt, (5Kr på pgw..) du kanske köper ifrån en lokal handlare så det bör inte ligga på så mycket mer än det..
Bäst att helgardera iaf bättre att göra det ordentligt än att ha levande jäst kvar som ger dålig mage
Jag ska köpa på PGW så det är ingen fara med kostnaden precis XD jag tänkte bara om det ger någon bismak om man har i hela påsen?
Re: Loggar 3 nya Satser
njae, någon bismak ska det inte ge, inte vad jag märkt förut iaf
Re: Loggar 3 nya Satser
Har för mig att jässtoppen bildar en gas som jästen dör av och den gasen försvinner.. Vad jag har för mig, är inte heelt hundra på om det stämmer
Men jag har aldrig haft någon smak av jässtopp
Men jag har aldrig haft någon smak av jässtopp
Re: Loggar 3 nya Satser
Nu har jag satt min must på jäsning!
Det blev tyvärr inte blåblär/lime då min matbutik inte hade den smaken. Det blev istället blåbär/hallon men jag använde samma mängd socker och vatten.
Dvs
7 pkt blåbär/hallon
800 gram socker
1 pkt pgws starkvinsjäst
1 pkt jässtopp
1 pkt klarning
Gick tillväga som ts (men använde hela påsen jäst och utan näring) och jag återkommer sen för mer info.
Det blev tyvärr inte blåblär/lime då min matbutik inte hade den smaken. Det blev istället blåbär/hallon men jag använde samma mängd socker och vatten.
Dvs
7 pkt blåbär/hallon
800 gram socker
1 pkt pgws starkvinsjäst
1 pkt jässtopp
1 pkt klarning
Gick tillväga som ts (men använde hela påsen jäst och utan näring) och jag återkommer sen för mer info.
Re: Loggar 3 nya Satser
Det kommer bli gott det med!
Mätte du OG? Tänker då saften också innehåller socker Vad var det för märke på saften?
Tänker ställa en dum fråga => Du Kommer att använda jässtopp och klarning, inte Redan använt va?:p
Mätte du OG? Tänker då saften också innehåller socker Vad var det för märke på saften?
Tänker ställa en dum fråga => Du Kommer att använda jässtopp och klarning, inte Redan använt va?:p
Re: Loggar 3 nya Satser
OG låg på 1.100 så det blir nog gött det här XDBrack skrev:Det kommer bli gott det med!
Mätte du OG? Tänker då saften också innehåller socker Vad var det för märke på saften?
Tänker ställa en dum fråga => Du Kommer att använda jässtopp och klarning, inte Redan använt va?:p
Det var kiviks märke och det luktar ljuvligt. Och nej, jag har inte använt det än haha
Men jag satte fart på grejerna igår kväll och det pluppar inte riktigt som jag vill. Hoppas att jäsningen har tagit fart ordentligt imorgon!
Sitter och sveper gammvin nu och börjar bli lite dragen, ursäktar om det är massa stavfel och skit
Re: Loggar 3 nya Satser
så cirka 13.5% glatt räknat, inte helt fel!
Tror noname jäst tar lite längre tid att komma igång då det inte var näring i påsen? Så kan ta ett litet tag innan det startar helt.
Jag gillar stark saft, med mycket smak, så jag skulle förmodligen ha överdrivit stort med antalet saftpaket, kanske mellan tio och femton stycken för att få massor med smak då jag anser de flesta safter/lättdrycker bara är blaskiga.. Får testa mig på några varianter till sommaren!
Har en 3L flaska som jag jäst i tidigare, men man kan lika väl köra i en 2L eldorado cola flaska^^ blir nog några olika sånna med olika varianter..
Kör du i en vanlig 25L(30L) jäshink btw?
Tror noname jäst tar lite längre tid att komma igång då det inte var näring i påsen? Så kan ta ett litet tag innan det startar helt.
Jag gillar stark saft, med mycket smak, så jag skulle förmodligen ha överdrivit stort med antalet saftpaket, kanske mellan tio och femton stycken för att få massor med smak då jag anser de flesta safter/lättdrycker bara är blaskiga.. Får testa mig på några varianter till sommaren!
Har en 3L flaska som jag jäst i tidigare, men man kan lika väl köra i en 2L eldorado cola flaska^^ blir nog några olika sånna med olika varianter..
Kör du i en vanlig 25L(30L) jäshink btw?
Re: Loggar 3 nya Satser
Ja, det kan ju vara jästen. Men jag minns att det tog tid för jäsningen att komma igång när jag gjorde en av pgws sjudagars. Så jag hoppas det pluppar bra när jag kommer hem från jobbet.Brack skrev:så cirka 13.5% glatt räknat, inte helt fel!
Tror noname jäst tar lite längre tid att komma igång då det inte var näring i påsen? Så kan ta ett litet tag innan det startar helt.
Jag gillar stark saft, med mycket smak, så jag skulle förmodligen ha överdrivit stort med antalet saftpaket, kanske mellan tio och femton stycken för att få massor med smak då jag anser de flesta safter/lättdrycker bara är blaskiga.. Får testa mig på några varianter till sommaren!
Har en 3L flaska som jag jäst i tidigare, men man kan lika väl köra i en 2L eldorado cola flaska^^ blir nog några olika sånna med olika varianter..
Kör du i en vanlig 25L(30L) jäshink btw?
Ja det kan ju bli lätt blaskigt då det är lättdryck det handlar om så jag tänkte likt som dig men jag går på detta då det bara är ett experiment och man får se vad det blir för slutprodukt.
Jag kör i en 5 L dunk med jäslock på, verkar fungera bra och det är smidigt
Re: Loggar 3 nya Satser
Har jäsningen kommit igång nu? kan det vara något läckage annars? läckage i packningen tänker jag då så gaser pyser ut där och inte i jäsrör så att du tror att jäsning inte är igång..
Re: Loggar 3 nya Satser
Brack skrev:Har jäsningen kommit igång nu? kan det vara något läckage annars? läckage i packningen tänker jag då så gaser pyser ut där och inte i jäsrör så att du tror att jäsning inte är igång..
Jäsningen har kommit igång men jag tror att det skulle kunna jäsa bättre. Det pluppar 1 gång per 10 sek så det känns inte så intensivt. Nu kan man ju inte mäta jäsningen helt på aktiviteten i jäsröret men det är väl en vägledning hur det går.. Om det pyser ut i packningen vet jag inte, det ser tätt ut iaf.
Tror du att jäsarten kan spela roll på hur fort den jäser ut?
Jag ska mäta OG på tisdag, då har det gått en vecka.
Re: Loggar 3 nya Satser
Jo men precis, 1 per 10 sec är lite sakta, men det står ingenstans att det är en 7 dagars, dem kanske jäser med 1 per 1 sec.. så denna kanske är en 3 veckors eller något.. Kan ha med många faktorer att göra, eller så är det läckage, men det i sig är ingen direkt fara då kolsyran lägger sig under syret som ett lock och pressar ut luften ur behållaren
Re: Loggar 3 nya Satser
Brack skrev:Jo men precis, 1 per 10 sec är lite sakta, men det står ingenstans att det är en 7 dagars, dem kanske jäser med 1 per 1 sec.. så denna kanske är en 3 veckors eller något.. Kan ha med många faktorer att göra, eller så är det läckage, men det i sig är ingen direkt fara då kolsyran lägger sig under syret som ett lock och pressar ut luften ur behållaren
Jag har mätt OG nu och det ligger på höga 80
Men det jäser ju sakta men säkert iaf.. Det pluppar i jäsröret, fräser i dunken och OG har ju sjunkit lite.
Re: Loggar 3 nya Satser
Läst någonstans om att jästen kan få sockerchock eller något.. Jag vet inte hur mycket socker som ger sockerchock osv, men kan vara något..
Kan vara så att jästen har chockats och nu kommit igång.. Eller så är det bara en långsam jästsort
Resultatet blir nog densamma!
Kan vara så att jästen har chockats och nu kommit igång.. Eller så är det bara en långsam jästsort
Resultatet blir nog densamma!
Re: Loggar 3 nya Satser
Vi får hoppas på att det bara jäser långsamt! Jag ska nog dra på PGW och köpa lite mer "jäsbara" saker så jag inte går torr här hemmaBrack skrev:Läst någonstans om att jästen kan få sockerchock eller något.. Jag vet inte hur mycket socker som ger sockerchock osv, men kan vara något..
Kan vara så att jästen har chockats och nu kommit igång.. Eller så är det bara en långsam jästsort
Resultatet blir nog densamma!
Sjukt roligt det här med hembryggning!
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst