Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc

Avancerad utrustning och teknik, t.ex All-Grain & fatanläggningar
Användarvisningsbild
luvas
Föredetta moderator
Inlägg: 718
Blev medlem: tis okt 20, 2009 18:25
Ort: Skåne

Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc

Inlägg av luvas »

Eftersom det verkar som det är ganska många som frågar efter effektivitet så tänkte jag skapa en tråd med ett sätt beräkna effektivitet.

Hela metoden baseras på att du vet hur mycket extrakt (jäsbart socker) som finns i din sammanlagda malt. Denna halt räknar man i Oechlegrader. Här kommer en lista med extraktvärde på de vanligaste extraktgivarna:

Extraktgivare Extrakt

Enzymmalt 300

Pilsnermalt 300

Lagermalt 300

Pale Ale Malt 300

Vetemalt 320

Munchnermalt 300

Karamellmalt 260

Färgmalt 200

Majs 330

Ris 330

Korn 250

Vete 300

Havre 200

Rostat korn 200

DME 375

LME 300

Druvsocker 330

Strösocker 375

Farinsocker 375

Sirap 360

Honung 300

För att räkna ut din effektivitet behöver du nu ditt recept och din slutliga volym och dess oechlevärde.

Ex.
5 kg pilsnermalt
0,5 kg karamellmalt

Nu tar du maltvikten multiplicerat med oechlevärdet för respektive maltsort:

(5*300) + (0,5*260) = 1500 + 130 = 1630 oechlegrader.

Efter denna uträkning behöver du din slutvolym och oechlevärdet på den.

Ex. 25 l och 50 oechlegrader. Detta multiplicerar du:

25*50 = 1250 oechlgrader.

Nu behöver du bara dividerar det slutliga värdet (1250) med det beräknade (1630) och du får din effektivitet:

1250/1630 = 0,7668.... alltså har du en effektivietet på ungefär 75 %

Hoppas jag inte krånglade till det för mycket och har någon frågor eller anmärkningar så bara skriv :D

OBS: Allt är taget från en bok som jag glömt namnet på :doh:
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc

Inlägg av Odqvist »

Quotar in detta i aktuell tråd:

http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=16295
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
CrazyTalk
Bryggare
Inlägg: 181
Blev medlem: mån jul 04, 2011 15:42

Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc

Inlägg av CrazyTalk »

eller klistra denna
Varför betala mer, när man kan få hälften till samma pris?
Förresten vem vill ha en sexpack när det finns fatöl?
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc

Inlägg av Odqvist »

Anser att detta ämne hör hemma under "Teknik" snarare än "Recept".

Hänvisar därför till den tråden och klistrar den.

edit:

Flyttar tråden och klistrar denna istället, då den är "renare".
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Användarvisningsbild
luvas
Föredetta moderator
Inlägg: 718
Blev medlem: tis okt 20, 2009 18:25
Ort: Skåne

Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc

Inlägg av luvas »

Mycket bra Odqvist :thumbup:
Användarvisningsbild
Bubbel
Bryggare
Inlägg: 185
Blev medlem: mån jun 21, 2010 21:03
Ort: Malmö
Kontakt:

Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc

Inlägg av Bubbel »

Skitbra tråd!
Radera min gamla då den är överflödig nu är du snäll odqvist :)
Lagom är alldeles för lite!

PÅ GÅNG
Cascachi bärs på lagring.
Amarillo single hop ale på lagring.
Ipa med nb, ekg, och uppodlad fullers jäst på lagring.
20 liter lager med NB och saaz jäser med 2 olika jäst sorter
CrazyTalk
Bryggare
Inlägg: 181
Blev medlem: mån jul 04, 2011 15:42

Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc

Inlägg av CrazyTalk »

hitta denna länk där man kan beräkna sitt Oechsle vid olika temp.
tyckte det passa här så behöver man inte kyla vid mätning under mäskningen/lakning eller?
http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipa ... meter.html
Varför betala mer, när man kan få hälften till samma pris?
Förresten vem vill ha en sexpack när det finns fatöl?
Ale Bundy
Bryggare
Inlägg: 192
Blev medlem: sön jul 03, 2011 12:41
Ort: Stockholm
Kontakt:

Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc

Inlägg av Ale Bundy »

Grymt! Denna åker till bookmarks...
Ale Bundy
Bryggare
Inlägg: 192
Blev medlem: sön jul 03, 2011 12:41
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc

Inlägg av Ale Bundy »

Detta är alltså mäsk effektivitet. Både enligt beersmith och denna formel hamnade jag på 84% senaste bryggning, är det en rimlig siffra (Maxi-BIAB)?

Vilka faktorer behöver man vidare för att se över sin brygghuseffektivitet?
Användarvisningsbild
Brandis
Bryggmästare
Inlägg: 380
Blev medlem: mån apr 16, 2012 12:58
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re:

Inlägg av Brandis »

Ale Bundy skrev:Detta är alltså mäsk effektivitet. Både enligt beersmith och denna formel hamnade jag på 84% senaste bryggning, är det en rimlig siffra (Maxi-BIAB)?

Vilka faktorer behöver man vidare för att se över sin brygghuseffektivitet?
Jag hamnar runt där också med Maxi-Biab, och har hört från flera håll ungefär det samma, så det låter rimligt tycker jag.
Enda gången jag legat under 80% med Maxi-Biab var när jag bryggde ett Barley Wine, låg då på 77%
Jäser: 2 x APA
Lagras: Mexican RIS, Barley Wine, Glögg 2012, 2013 & 2014
Dricks: Czech Pivovar, Bel-Iti APA
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Avancerad"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst