Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Kan man odla humle sjalv

Avancerad utrustning och teknik, t.ex All-Grain & fatanläggningar
fredand44
Finjäsare
Inlägg: 55
Blev medlem: sön maj 20, 2012 16:22

Kan man odla humle sjalv

Inlägg av fredand44 »

Hej!

Sitter pa en dator med engelskt tangentbord, dar av lite konstig text.

Tankte odla humle sjalv pa min tomt, for ol/bryggning.

Jag har aldrig bryggt ol tidigare och ser nu att man tydligen anvander 3 olika humlen.

Bitterhumlen, smakhumlen och aromhumlen.

Sist jag var hos en handelstradgard sa var humlen slut, tur kanske det, for jag trodde bara att det var en och samma man anvande. Tradgardsmastaren jag fragade sade dessutuom att de bara hade en sort. Viktigt ar att det ar en hona som ger kottar och att man inte har en hane alltfor nara.

Skulle vara tacksam for tips pa namn i de olika kategorierna, bitterhumle, smakhumle och aromhumle,sa jag vet vad jag ska fraga efter.

Stort tack pa farhand
Fredrik
vafan
Brygguru
Inlägg: 1282
Blev medlem: tis jan 18, 2011 8:01
Ort: Norrbotten

Re: Kan man odla humle sjalv

Inlägg av vafan »

Visst kan du odla humle själv, och det är viktigt att du köper en sort som kan användas till humle. Finns trädgårdshumle som inte kan användas.

Sedan beror det på vart i Sverige du bor, här uppe i norr tror jag inte alla sorter kan odlas utomhus men kanske i ett växthus. Jag har två humlesorter Northern Brewer och Magnum som jag får lite humle ifrån.
Man behöver inte använda sig utav 3 givor (bitter/smak/arom) när man brygger öl, utan 1-5+ funkar.

Finns lite info här om vilka sorter man kan använda till bitter/smak/arom. http://shop.humle.se/humle/
BIAB+NoChill Nuff Said!
Användarvisningsbild
Madmaxtiger
Bryggmästare
Inlägg: 437
Blev medlem: tis maj 17, 2011 13:58
Ort: Norr om Helsingborg

Re: Kan man odla humle sjalv

Inlägg av Madmaxtiger »

Satte en humle förra året. Blev några kottar på den. Så i år räknar jag med att kunna skörda från den. Har dock flyttat den från min altan till ett bättre ställe utanför min tomt. Humle sprider sig som ogräs när den väl har förökat sig. Har växt ungefär 20cm nu, bor i södra delen av Svea rike.

Plus lånar tråden: Hur räknar man ut alfasyran? Kan tänka mig att man måste koka upp en viss del för att får fram hur mycket den har släppt mm.
En del som står och puttrar här och där.
OleFattGuy
Finjäsare
Inlägg: 56
Blev medlem: ons nov 18, 2009 11:46
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Kan man odla humle sjalv

Inlägg av OleFattGuy »

fredand44 skrev:... Jag har aldrig bryggt ol tidigare och ser nu att man tydligen anvander 3 olika humlen.

Bitterhumlen, smakhumlen och aromhumlen.
Nja, alltså som sagt, det är inte tre olika växter. Humlen man använder skall vara av arten Humulus Lupulus, sen finns det en hel mängd undervarianter med olika handelsnamn såsom Northern Brewer, Galena, Fuggles, Citra, Cascade osv. Dessa har olika koncentration av de olika ämnen vi som bryggare är intresserade av.

Främst något som kallas för Alfasyra(egentligen tre ämnen; humulone, adhumulone, och cohumulone), som är det som ger grundbeskan i öl förutsatt att man kokar med humle i vörten 60-90 minuter så att alfasyran kan isomerisera till iso-alfasyra.

Den humle man lägger i vörten i början av koket så att den kan koka med i 60-90 minuter kallas bittergivan (eller förenklat "bitterhumle").

Sen finns det ett antal mer eller mindre lättflyktiga ämnen däribland eteriska oljor, som ger den färdiga ölen smak och arom.
Traditionellt har man slängt i en giva humle (""smakhumlen") ungefär mitt i koket (ca 30 min) och sen en mot slutet ("aromhumlen").

Olika humlevarianter lämpar sig olika bra för dessa olika givor. De humlesorter som har HÖG alfasyra (t ex Northern Brewer, Magnum) är ekonomiska att använda som bitterhumle då man inte behöver kasta i så mycket av dem för att få en rejäl beska. Andra sorter (Golden Tassles, PrimaDonna) kan funka i alla tre typerna av givor, medan ytterligare andra (Saaz, Hallertau m fl s.k. ädelhumlesorter) lämpar sig bäst i slutet av koket. Slöseri att använda dessa som bitterhumle och koka bort alla fina lättflyktiga smaker.

Men visst kan man odla här. Citerar Backfire.se http://www.backfire.se/index.php/bryggs ... nyboerjare:
"Det finns dock ingenting som hindrar att vi själva odlar humle hemma i vår egen trädgård. Humle är mycket lättodlat och utmärker sig som en riktig snabbväxare. Med rätt förutsättningar kan den bli upp till 6-7 meter hög och växa upp till 20 cm på en enda dag och det är nästan så att man kan se när den sträcker sig uppåt. Humle trivs bäst i djup, väldränerad och sandblandad jord med rikligt med stallgödsel. Köp på internet eller be en kompis som odlar om ett tiotal rotbitar. Det räcker med ett par decimeter långa bitar för att starta sin odling. Humle producerar en enorm rotmassa varje år och en väletablerad växt saknar inte några förlorade rotbitar. Placera bitarna med en halvmeters mellanrum tillsammans med långa störar. Spänn vågräta linor mellan störarna och sätt fast lodräta trådar i linorna som växten kan använda för att sträcka sig uppåt. Utan detta stöd är risken stor att den snor ihop sig till ett enda trassel. Skörden riskerar då dessutom att bli mycket mindre än vad den annars skulle bli. Humle snor sig alltid moturs när den växer uppför en tråd eller stör."

Köp inte prydnadshumle nu bara. Den får inga kottar. Säg till ordentligt i affären att du ska ha den till ölbryggning!
fredand44
Finjäsare
Inlägg: 55
Blev medlem: sön maj 20, 2012 16:22

Så om jag förstår räcker det alltså med 1 sort?

Inlägg av fredand44 »

Hej!

Tackar för alla svar!!

Så om jag förstår räcker det alltså med 1 sort?
Skillnaden är alltså tidpunkt och mängd då man lägger i den?

Roligare kanske det skulle vara med olika, men rätta mig om jag har fel då jag säger att jag kan börja med att plantera en sort t ex Magnum eller Northern Brewer?

Ps jag bor straxt söder om Stockholm.

Mvh
Fredrik
torstensson
Bryggmästare
Inlägg: 332
Blev medlem: tor okt 29, 2009 15:38
Ort: Borås

Re: Kan man odla humle sjalv

Inlägg av torstensson »

Det räcker att odla en sorts humle, när det gäller smak-, arom-, och bitterhumle så kan det vara samma sort.
Dock så passar vissa humle bättre som bitterhumle och vissa sorter passar bättre som arom- och smakhumle. Dessutom har olika sorters humle olika smak.

Om du börjar brygga öl så kommer du vilja använda dig av fler sorter. Men börja med att odla 1-2 två sorter.

@Madmaxtiger: Har sett någon tråd tidigare angående att mäta alfasyran och om jag inte minns fel så behöver man skicka in sin humle för att få den analyserad vilket medförde en ganska stor kostnad.
Användarvisningsbild
Evert
Brygguru
Inlägg: 1121
Blev medlem: mån aug 09, 2010 20:41
Ort: Häggvik (fd Piteå)

Re: Kan man odla humle sjalv

Inlägg av Evert »

Jag bor också stockholmstrakten. Gillar att pyssla i trädgården, ympa äppelträd osv, men har aldrig odlat humle. Det ska vara honplantor har jag läst, inga hanplantor. Och så rätt sorter förstås. Men hur bär man sig åt mer konkret för att få tag på frön, plantor eller sticklingar? Humle finns ju inte på Plantagen lixom? Finns det någon här som odlar som man kan knycka/köpa sticklingar av? Sätter man dem på hösten?
Användarvisningsbild
Madmaxtiger
Bryggmästare
Inlägg: 437
Blev medlem: tis maj 17, 2011 13:58
Ort: Norr om Helsingborg

Re: Kan man odla humle sjalv

Inlägg av Madmaxtiger »

Evert skrev:Jag bor också stockholmstrakten. Gillar att pyssla i trädgården, ympa äppelträd osv, men har aldrig odlat humle. Det ska vara honplantor har jag läst, inga hanplantor. Och så rätt sorter förstås. Men hur bär man sig åt mer konkret för att få tag på frön, plantor eller sticklingar? Humle finns ju inte på Plantagen lixom? Finns det någon här som odlar som man kan knycka/köpa sticklingar av? Sätter man dem på hösten?
Min humle köpte jag på Flower team. Annars kan du väl "stjäla" från någon. I regel betraktas humle som ogräs för de flesta då de inte vet vad denna ljuvliga lilla växt kan bidra med :D .
En del som står och puttrar här och där.
Dearic
Bryggare
Inlägg: 183
Blev medlem: ons aug 12, 2009 23:40
Ort: Gävle

Re: Kan man odla humle sjalv

Inlägg av Dearic »

Mailade precis Blomsterlandet och Plantagen som är de blomsteraffärer som vi har här i närheten av Gävle och frågade om man kunde få tag på humle hos dom och isf vilka sorter som dom kan erbjuda, ska bli spännande att se om jag får nå svar...
__________________________________________

Pågående just nu:
Walbo 8,5% [BGSA] - Flaskning 29/5
Bjuddricka 5% [Coopers Lager] - Flaskning 29/5
Röklager 3,5% [Lager] - Flaskning 29/5
Användarvisningsbild
nils-alf
Föredetta moderator
Inlägg: 1959
Blev medlem: tor jan 14, 2010 13:04
Ort: Smedjebacken

Re: Kan man odla humle sjalv

Inlägg av nils-alf »

Plantagen brukar ha northern brewer, brukar heta nordbrau har jag för mig. Annars är det Magnum som är vanligast på vanliga äffärer. Förutom prydnads humlen då som inte funkar.
Användarvisningsbild
mauno
Färsk jäst
Inlägg: 18
Blev medlem: tor apr 14, 2011 13:02
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Kan man odla humle sjalv

Inlägg av mauno »

Funkar det med Cascade-humle runt Stockholm? Jag har beställt ifrån http://www.eickelmann.de/ för att testa.
OleFattGuy
Finjäsare
Inlägg: 56
Blev medlem: ons nov 18, 2009 11:46
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Kan man odla humle sjalv

Inlägg av OleFattGuy »

Det kan hända att det fungerar med Cascade i Sthlms-området, viktigt att notera är dock att det är med humle som med vin, jordmån och övriga förhållanden, alltså det som vinsnobbar kallar "terroir" är väldigt viktigt för slutresultatet. Därför är t ex East Kent Goldings bara möjligt att odla just i de östra delarna av grevskapet Kent, annars blir det bara Goldings av det. Så din Cascade behöver inte nödvändigtvis bli en grapefrukt/tallbarrs-bomb, tyvärr...
vafan
Brygguru
Inlägg: 1282
Blev medlem: tis jan 18, 2011 8:01
Ort: Norrbotten

Re: Kan man odla humle sjalv

Inlägg av vafan »

Tror man behöver också ge plantorna rätt miljö att växa i, som kalkhet? sand? fuktighet och andra aspekter för "jorden" för att plantan ska trivas.
BIAB+NoChill Nuff Said!
fredand44
Finjäsare
Inlägg: 55
Blev medlem: sön maj 20, 2012 16:22

Nordbrau borde väl vara samma som Northen brewer?

Inlägg av fredand44 »

Hej!

Fick just svar från min närmaste välsorterade handelsträdgård att de inte hade sorterna Magnum eller Northern brewer.

Men däremot hade de Nordbrau.

Kan det vara så enkelt att detta är densamme som Northern brewer?

Tacksam för svar som bekräftar eller säger emot detta.
För då slår jag till så fort jag kan.

Mvh
Fredrik
T Adams
Turbojäsare
Inlägg: 29
Blev medlem: sön apr 29, 2012 21:22

Re: Kan man odla humle sjalv

Inlägg av T Adams »

nils-alf skrev:Plantagen brukar ha northern brewer, brukar heta nordbrau har jag för mig. Annars är det Magnum som är vanligast på vanliga äffärer. Förutom prydnads humlen då som inte funkar.
Här är ju svaret :)
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Avancerad"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster