bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Aktuellt datum och tid: fre okt 31, 2014 7:51

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Ny tråd Svara på tråd  [ 282 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 19  Nästa
Författare Meddelande
 
InläggPostat: fre sep 23, 2011 15:28 
Offline
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Inlägg: 1879
Ort: Varberg
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Jobbar på´t.

Kör ännu ett kok vatten med grytan nu, fullt upp. Skurat hela med tvålull, monterat ner hela kranen å kört i diskmedelslösning. Där satt gott om olja och skit. Kokar nu upp utan lock, smakar och luktar, kör sedan med lock en stund och låter kondenset gå ner igen, och ser således om locket lämnar från sig otrevligheter.

_________________
Produktion:
-Hebergsmjöd 10 % - 18/10-14 - Primärjäsning


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: lör dec 10, 2011 16:16 
Offline
Finjäsare

Blev medlem: mån okt 31, 2011 15:20
Inlägg: 78
Ort: Antnäs
Håller på att brygga efter denna tråden det är en riktigt bra guide!
Några saker som jag undrar över är dock lite temperatur i mäskningen, håller precis på med försockringen, gjorde som du och ställde av den vid 68 grader, men den fortsatte att öka i temp, nu har den fått stått ute och sjunkit i temp till 68 grader. Dock var den uppe i 75 när den var som varmast ute, gör det något?

Har inte handlat någon humlepåse, så funderar lite på hur man får ut humlen efter man tillsatt den? silar man ut den när det är dags att lufta den mellan kittel och jäskärl?
och sista frågan för nu, när ska jag ha i jästen?
(detta är min första öl så har inte sån koll på allt)


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: lör dec 10, 2011 18:44 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis jan 18, 2011 8:01
Inlägg: 1111
Ort: Cornwall, England BIAB+NoChill Nuff Said!
Temperaturen är viktig har du riktigt otur får du inte ut sockret ur malten och får då en svagare öl.

Man bör ha någon form av humlepåsar - har du inga hemma kan du ta din flickväns eller dina egna strumpbyxor :shock: .
http://www.youtube.com/watch?v=DnL5b9dzecY

Kyl ner din vört till runt 20 grader lägg i jästen här ska du se till att inte jästen är för kall utan håller ungefär samma temperatur som din kylda vört. Tror jag har sett siffror på +-5graders skillnad.

_________________
BIAB+NoChill Nuff Said!


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: lör jan 21, 2012 17:29 
Offline
Finjäsare

Blev medlem: mån okt 31, 2011 15:20
Inlägg: 78
Ort: Antnäs
har kollat på en del filmer på youtube om biab, och märkt att de använder hel malt?! varför gör de så tror ni?


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: lör jan 21, 2012 19:58 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis jan 18, 2011 8:01
Inlägg: 1111
Ort: Cornwall, England BIAB+NoChill Nuff Said!
mrhalse skrev:
har kollat på en del filmer på youtube om biab, och märkt att de använder hel malt?! varför gör de så tror ni?


? förklara närmare och länka gärna någon av dessa youtube filmer.

Helmaltsbryggning är inte samma sak som HELA maltkorn. Kan vara det du har misstagit.

_________________
BIAB+NoChill Nuff Said!


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: lör jan 21, 2012 23:22 
Offline
Finjäsare

Blev medlem: mån okt 31, 2011 15:20
Inlägg: 78
Ort: Antnäs
den första filmen är inte om biab men det är samma sak där...
00,58 in i filmen, http://youtu.be/IgGm5Hh8rAg
biab film, 02,29 in i filmen, http://youtu.be/Lk5goLlq8nw (såg dock inte klart den men den är säkert bra...)
biab film, från 05,50 i den filmen, http://youtu.be/Kfi86yzhPvw (övrigt ganska bra film)

är inte säker på att det är hela malt-korn men det ser ut som det på filmerna... annars är ju youtube skitbra att hitta undervisnings filmer...


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: sön jan 22, 2012 0:10 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis jan 18, 2011 8:01
Inlägg: 1111
Ort: Cornwall, England BIAB+NoChill Nuff Said!
Ser normalt ut även om krossningen i film 1 ser lite sparsamt ut.
I andra filmen är det svårt att se men det ser krossat ut.
I 3:e filmen ser det ut som om han häller i havre och enligt receptet han använder sig utav så står det: 3/4lb rolled quaker oats så jag misstänker det är det du ser.

Av egen erfarenhet (84 BIAB bryggningar) så bör malten vara mer krossad än normalt för att få ut ett bättre utbyte. Men att inte krossa malten för en bryggning är inte rekommenderat så släpp detta och gå vidare i din bryggning. :)

Skål!


:beer:

_________________
BIAB+NoChill Nuff Said!


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: sön jan 22, 2012 0:11 
Offline
Bryggare

Blev medlem: sön jul 03, 2011 11:41
Inlägg: 190
Ort: Stockholm
mrhalse skrev:
den första filmen är inte om biab men det är samma sak där...
00,58 in i filmen, http://youtu.be/IgGm5Hh8rAg
biab film, 02,29 in i filmen, http://youtu.be/Lk5goLlq8nw (såg dock inte klart den men den är säkert bra...)
biab film, från 05,50 i den filmen, http://youtu.be/Kfi86yzhPvw (övrigt ganska bra film)

är inte säker på att det är hela malt-korn men det ser ut som det på filmerna... annars är ju youtube skitbra att hitta undervisnings filmer...

Kollade bara på första och andra, (tack för att du angav tiderna), men det är krossad malt du ser. Det ser lite olika beroende på vad som, och hur malten krossats. Ibland är den delad på mitten, ibland krossad till grovt pulver... Ibland är den pressad och skalet är sprucket men ändå helt.

_________________
http://alebundy.wordpress.com


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis mar 13, 2012 17:45 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: ons dec 14, 2011 17:51
Inlägg: 15
Efter att ha kört extrakt + stöpning testade jag denna metod med gott resultat. Idén var att köra delmäskning och efter att ha kokat vörten lägga till sprayextrakt och späda till dubbla volymen.
Jag hade 1055 (mätte 1048 i 44°, +7 enligt tabell på shbf) i 10,5 l efter mäskning. Jag spädde jag med en liter vatten för att få 1050.
Efter kok så rörde jag ned 1,5 kg Muntons Ljusa DME och spädde till totalt 23 l. Jag räknade med att extraktet skulle ge : 1.5 kg x 375 = 562,5. På 11,5 liter vatten borde detta ge ca 1049. När jag mätte hade jag bara 1045.

Har jag fått det hela om bakfoten eller kan extraktet variera kraftigt? Jag har använt det i ganska många satser och tyckt att det varit pålitligt.

Eftersom mäskdelen gick väldigt smidigt blir det nog en del helmäsk i min 13 l gryta framöver. När man skalar ned ett recept är det bara att applicera samma faktor på alla ingredienser eller finns det någon dynamisk effket nånstans att ta hänsyn till?

Fungerar det bra att jäsa så små volymer som 10-11 liter i ett 30 liters kärl?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis mar 13, 2012 19:25 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis jan 18, 2011 8:01
Inlägg: 1111
Ort: Cornwall, England BIAB+NoChill Nuff Said!
jfransson skrev:
När man skalar ned ett recept är det bara att applicera samma faktor på alla ingredienser eller finns det någon dynamisk effket nånstans att ta hänsyn till?

Fungerar det bra att jäsa så små volymer som 10-11 liter i ett 30 liters kärl?


Vad jag vet så är det bara att skala ner utan några dynamiska affekter. Beersmith 2 har den funktionen och är ett mycket bra program.

Jag gör en hel del små batcher mellan 12-15L när jag ska testa olika saker och det funkar och ser inga problem att göra mindre batcher än så. Du kan få en större batch i jäshinken om du kör Maxi BIAB eller så brygger du 2 gånger och använder dig utav "NO CHILL" metoden. Jag gör så när jag vill fylla min 60L jäshink.

Ett annat alternativ är att köpa en större gryta, Biltema har en 25L för 399:-

MAXI BIAB http://www.biabrewer.info/viewtopic.php?t=886
NO CHILL http://www.homebrewtalk.com/wiki/index. ... ill_Method
Biltema http://biltema.se/sv/Hem/Kok/Skalar-kas ... ran-88423/

_________________
BIAB+NoChill Nuff Said!


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: ons mar 14, 2012 7:58 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: ons dec 14, 2011 17:51
Inlägg: 15
Tack för svaren och tipsen.

Någon teori om varför jag landade på 1045 i OG?
Har jag missat nåt eller är det så att extrakt varierar kraftigt, även inom samma märke?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre mar 16, 2012 12:56 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: lör nov 26, 2011 16:26
Inlägg: 21
Hej!
Jag äger en stor kittel och annan utrustning tillsammans med en kompis, men jag har också införskaffat en BIAB-påse för att brygga lite mindre mängder vid sidan om. Jag vill gärna göra en weissbier som första BIAB-brygd på 61% vetemalt.
Jag undrar:
*Funkar det att göra weissbier med BIAB?
*Om ja, är det i så fall någon idé att tillsätta havreskal?

När jag nu ändå är inne här på BIAB-tråden så passar jag även på att fråga vad som egentligen menas med Maxi-BIAB?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre mar 16, 2012 14:14 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis jan 18, 2011 8:01
Inlägg: 1111
Ort: Cornwall, England BIAB+NoChill Nuff Said!
Årsta-Holger skrev:
Jag undrar:
*Funkar det att göra weissbier med BIAB?
*Om ja, är det i så fall någon idé att tillsätta havreskal?

När jag nu ändå är inne här på BIAB-tråden så passar jag även på att fråga vad som egentligen menas med Maxi-BIAB?


Självklart kan du brygga en Weissbier med BIAB, angående havreskalen så förstår jag inte din fråga :)

MaxiBIAB i stora drag "Du har bara en kittel på 15L men vill göra en större batch, då använder du MaxiBIAB."
http://www.biabrewer.info/viewtopic.php?f=89&t=352
Kalkylator att räkna ut med MaxiBIAB: http://www.biabrewer.info/viewtopic.php?t=886
http://www.biabrewer.info/viewtopic.php?f=89&t=595

_________________
BIAB+NoChill Nuff Said!


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: fre mar 16, 2012 15:49 
Offline
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor jan 14, 2010 13:04
Inlägg: 1939
Ort: Smedjebacken
Havreskal tror jag inte du behöver om du påsmäskar. Det är till för bra flöde vid traditionell lakning.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: ons mar 28, 2012 22:21 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons aug 12, 2009 22:40
Inlägg: 183
Ort: Gävle
Efter att ha haft uppehåll i bryggandet nu ett tag tyckte jag de var dags att testa lite igen.

läste denna tråden och valde att testa denna metod med likande utrustning. Var iväg och köpte 25l kastrullen många använder från biltema, falskbotten och liggunderlag...valde att testa att "slakta" en ikea kudde för 25kr som påse. Såg ut att kunna funka ganska bra, men nu i efterhand kan jag säga att den blev för tät tyvärr. Effektiviteten hamna på 65-70%, lite lågt tyvärr.

Ska se om jag inte kan sno en gardinlängd och sy en påse av ist, som kanske inte bli lika tät. Tyckte annars metoden var grymt enkel att använda sig av och kommer inom en snar framtid testa ett nytt kok ;)

Tack för en grym guide :)

btw....Im back :wave:

_________________
__________________________________________

Pågående just nu:
Walbo 8,5% [BGSA] - Flaskning 29/5
Bjuddricka 5% [Coopers Lager] - Flaskning 29/5
Röklager 3,5% [Lager] - Flaskning 29/5


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 282 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 19  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Daddy, Google [Bot], Pettersson80


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013