Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Vi fick ju ungefär samma resultat då jag hade 18,73 liter innan kok och du hade 18,5 liter. Den enda skillnaden var att du nu räknar med 0,5 istället för de 0.9 som stod tidigare.
Jag förstår varför det blir skillnad, ville bara kolla så att mina uträkningar var ok och att jag förstått allt.
Men jag gör nog som Karl-M hade gjort alternativt att jag kör som han föreslog.
Tack för svaret!
Jag förstår varför det blir skillnad, ville bara kolla så att mina uträkningar var ok och att jag förstått allt.
Men jag gör nog som Karl-M hade gjort alternativt att jag kör som han föreslog.
Tack för svaret!
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Jag har ju testat mig fram, från 9l ner i hinken och nu senast 16. Jag närmar mig alltså maxi-biab, men jag hade inte börjat så. Gör lite mindre batcher i början, jobba med de volymer som beersmith föreslår och jobba dig uppåt. När jag på ett lyckat sätt kommer upp till 18l flaskvolym så köper jag en fatanläggning, det är egentligen enda syftet med att öka volymen. Första 5 batcherna lydde jag beersmith slaviskt!
Lycka till!
Lycka till!
Jag gillar att jäsa saker.
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Nu har jag gjort min första BIAB-bryggning! Inhandlade Biltema-grytan på 25 liter med tillhörande falskbotten och påse från MM. Gav mig på Pale Ale-receptet från Weinkeller och skalade om alla siffror med 25 / 36 ~= 0,69.
Bryggningen gick fint, använde mig även av humlepåsar från MM för att minimera slabb. Det slutade litet snöpligt dock - 12 liter ner i jäshinken varav nästan 1.5-2 liter "bottensats". OG låg på 1057.
Började koket med 19,7 liter, är det vanligt med nästa 8 liter bortkok? Borde jag ha kokat vörten med kastrullocket på?
Bryggningen gick fint, använde mig även av humlepåsar från MM för att minimera slabb. Det slutade litet snöpligt dock - 12 liter ner i jäshinken varav nästan 1.5-2 liter "bottensats". OG låg på 1057.
Började koket med 19,7 liter, är det vanligt med nästa 8 liter bortkok? Borde jag ha kokat vörten med kastrullocket på?
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Vet inte hur länge du kokar, men min 25 liters biltemagryta har en boil off på 4 liter per timma. En av sakerna du försöker åstakomma med själva koket är ju att koncentrera vörten för att få ett starkare öl.bartek skrev:
Började koket med 19,7 liter, är det vanligt med nästa 8 liter bortkok? Borde jag ha kokat vörten med kastrullocket på?
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Det blir ju en hel del "mjöl" från malten i botten av grytan efter kok och kylning. Tar ni bort det, eller häller ni ner allt i jäshinken?
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Tror många gör felet att koka för livligt, vilket kokar bort en massa vätska. Har man en bra termometer kan man hålla 100-101 för att få ett perfekt rullande kok. Jag har mer koll på det nu än förr och får mer i jäshinken.
Jag kokar oftast i 90min.
Ibland filtrera jag bottensatsen i en silduk men tycker det bara är omständigt så det händer kanske 1/30 bryggningar.
Jag kokar oftast i 90min.
Ibland filtrera jag bottensatsen i en silduk men tycker det bara är omständigt så det händer kanske 1/30 bryggningar.
BIAB+NoChill Nuff Said!
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Jag häller den väl kylda vörten genom en saftsil. All druv som finns på botten i form av humle, koagulerade proteiner och eventuella maltrester fastnar i silen.Leonard skrev:Det blir ju en hel del "mjöl" från malten i botten av grytan efter kok och kylning. Tar ni bort det, eller häller ni ner allt i jäshinken?
/Weinkeller
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Fungerar det bra att sila bort humle i pelletsform med en saftsil? Jag har hittills inte vågat använda något annat än kottar pga problemet med separation. Min gryta har nämligen ingen tappkran.Weinkeller skrev:Jag häller den väl kylda vörten genom en saftsil. All druv som finns på botten i form av humle, koagulerade proteiner och eventuella maltrester fastnar i silen.Leonard skrev:Det blir ju en hel del "mjöl" från malten i botten av grytan efter kok och kylning. Tar ni bort det, eller häller ni ner allt i jäshinken?
Det ska jag prova nästa gång! Tack för tipset
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Jag har slutat att använda saftsil helt men vill minnas att pellets blev mer kleggigt än kottar. Ha fler silpåsar i beredskap.
Marcus Gustafsson
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Jag gör en halvhjärtad whirlpool för att bli av med den värsta skiten och sen kör jag ner resten i jäshinken
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Pellets täpper igen rätt fint men om man låter vörten svalna och stå stilla och vila och man häller försiktigt så ligger det mesta på botten bland de sista litrarna. På så sätt gör det inget om silen sätter igen på slutet, då får det bara stå och droppa klart.
/Weinkeller
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Jättedum nybörjarfråga, men ni får ha tålamod med mig: I recepten står det typ såhär:
0 min Inmäskning Add 28,00 L of water at 41,5 C 40,0 C
60 min Försockring Heat to 67,0 C over 25 min 67,0 C
Innebär det att man ska lägga i malten när vattnet är 41,5C, och sen värma ytterligare tills det blir 67C? Att döma av beskrivningen i första posten verkar det ju snarare som att man ska vänta tills vattnet är 67C (eller vilken temperatur man nu ska mäska vid)?
0 min Inmäskning Add 28,00 L of water at 41,5 C 40,0 C
60 min Försockring Heat to 67,0 C over 25 min 67,0 C
Innebär det att man ska lägga i malten när vattnet är 41,5C, och sen värma ytterligare tills det blir 67C? Att döma av beskrivningen i första posten verkar det ju snarare som att man ska vänta tills vattnet är 67C (eller vilken temperatur man nu ska mäska vid)?
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Lite av en smaksak. Vill man vara petig så får du en mindre chock för enzymerna i malten om man börjar lägre och sedan värmer på. Du får dessutom lite andra raster på köpet under uppvärmningen. Många av dessa ofta helt onödiga med malt vi normalt använder oss av och för de flesta öl som bryggs. Jag har bryggt många lyckade öl med inmäskning vid +60 grader. Dock kan jag se att i de flesta öl som jag mäskar in lågt så får jag en lite bättre effektivitet. Siffrorna i recepten är bara förslag och troligen får du en ganska likvärdig öl om du mäskar in vid 67 grader.GurraG skrev:Jättedum nybörjarfråga, men ni får ha tålamod med mig: I recepten står det typ såhär:
0 min Inmäskning Add 28,00 L of water at 41,5 C 40,0 C
60 min Försockring Heat to 67,0 C over 25 min 67,0 C
Innebär det att man ska lägga i malten när vattnet är 41,5C, och sen värma ytterligare tills det blir 67C? Att döma av beskrivningen i första posten verkar det ju snarare som att man ska vänta tills vattnet är 67C (eller vilken temperatur man nu ska mäska vid)?
/Weinkeller
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Tack för ett snabbt svar!
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Hums, känns som jag gör något fel i min mäskningsprocess, då min jäsprocess stendör efter 2-3dagar
Detta har hänt mig 2 gånger nu och jag har använt mig av följande steg och fått samma resultat.
Värmt till 74C
I med maltet och låt svalna till 65-67C mäska i 60-75min
värm upp till 75C sista 10min
I slutändan så får jag ett bra ochle värde fick 1054 senast.
Jäser med SafAle-33 i 22C
Bryggde i lördags
I söndags smattrade det bra i vattenlåset.
I måndags kväll så var det tvärdött, tog ett nytt prov och visade 1032.
I morse(tisdag) så var det inte ens tryck på vattenlåset, tog lite åt sidan för att prova, och jästen reagerar på vanligt socker, så känns som jag misslyckas på något sätt med mäskningen så att jag inte får ut rätt sockerarter ur maltet?
Är det någon som ser något direkt fel i min process, eller har ett bra tips på ett bättre sätt så vore det kalas.
Visst ölen blir god, men alkoholhalten blir rätt skapligt låg -.-
Detta har hänt mig 2 gånger nu och jag har använt mig av följande steg och fått samma resultat.
Värmt till 74C
I med maltet och låt svalna till 65-67C mäska i 60-75min
värm upp till 75C sista 10min
I slutändan så får jag ett bra ochle värde fick 1054 senast.
Jäser med SafAle-33 i 22C
Bryggde i lördags
I söndags smattrade det bra i vattenlåset.
I måndags kväll så var det tvärdött, tog ett nytt prov och visade 1032.
I morse(tisdag) så var det inte ens tryck på vattenlåset, tog lite åt sidan för att prova, och jästen reagerar på vanligt socker, så känns som jag misslyckas på något sätt med mäskningen så att jag inte får ut rätt sockerarter ur maltet?
Är det någon som ser något direkt fel i min process, eller har ett bra tips på ett bättre sätt så vore det kalas.
Visst ölen blir god, men alkoholhalten blir rätt skapligt låg -.-
Learning by doing is the shit
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster