Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Om du hade en tänkt kokvolym på 6 liter och fick 8 så fick du 2l mer men du kanske menade att du skulle ha 6l efter kok och då har du antingen en felkalibrerad hydrometer, fel mättemperatur ell dålig effektivitet (kan bero på en massa olika saker t.ex dålig krossning eller för hö/låg mäsktemp)
- PoorCadaver
- Bryggare
- Inlägg: 198
- Blev medlem: ons okt 07, 2009 23:56
- Ort: Örebro
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Jag fick inte 8 liter, jag fick ca 6 liter. Jag hade i 8,4 liter vatten i grytan eftersom malten tar åt sig vatten samt att en viss mängd vatten kokar bort. Det extra vattnet ska kompensera för detta enligt tidigare inlägg.Knox skrev:Om du hade en tänkt kokvolym på 6 liter och fick 8 så fick du 2l mer men du kanske menade att du skulle ha 6l efter kok och då har du antingen en felkalibrerad hydrometer, fel mättemperatur ell dålig effektivitet (kan bero på en massa olika saker t.ex dålig krossning eller för hö/låg mäsktemp)
Temperaturen kan iofs vara boven. Enligt receptet ska malten kokas på 62 grader i 60 minuter och sedan 67 grader i 20 minuter. Någon skrev och sa att man kunde förenkla genom att koka på 64-66 grader i 90 minuter. Jag siktade då på 65 grader och kokade upp till 75 grader innan jag lade i malten. Temperaturen sjönk sedan till 70 grader och efter 90 minuter var temperaturen lite drygt 60 grader.
Antagligen värmde jag upp för mycket så att det blev för varmt. Jag försökte kyla koket lite genom att lyfta på locket och röra om ganska ofta. Bättre hade nog varit att koka upp till 70 grader och sedan inte lyft på locket så mycket. Då hade kanske temperaturen blivit mer jämn runt 65 grader. Eller vad tror ni?
Dessutom hade jag otur med min termometer (som var sprillans ny från ICA) som lade av efter ca 20 minuters kok, så jag fick använda min glastermometer och det innebär ju att jag måste lyfta locket för att kolla temperaturen.
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Lätt hänt men det behöver inte bli dålig öl för det. Du får antagligen en ganska fyllig kropp och ett fg på över 1,015. Men det blir alltid något knas första bryggningen, jag hade i 3 gånger du mycket humle än vad jag skulle ha och fick en weizen med 45-50ibu... Nästa gång kan du testa att hälla i lit kallt vatten om du får för hög temp eller kokande vid för låg
- PoorCadaver
- Bryggare
- Inlägg: 198
- Blev medlem: ons okt 07, 2009 23:56
- Ort: Örebro
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Nä, det blir väl lite av en pilotbryggning.
Kan man på något sätt uppskatta hur mitt OG på 1,050 (varm mäsk) skulle kunna vara om mäsken vore kall? Borde det bli lite högre?
Vad innebär det att få ett FG på 1,015? Det är väl ganska låg densitet?
I mitt fall skulle det innebära en vol% på (50-15)/7,5 = 4,7% och det är ganska mycket mindre än de beräknade 6,5 %en...
Kan man på något sätt uppskatta hur mitt OG på 1,050 (varm mäsk) skulle kunna vara om mäsken vore kall? Borde det bli lite högre?
Vad innebär det att få ett FG på 1,015? Det är väl ganska låg densitet?
I mitt fall skulle det innebära en vol% på (50-15)/7,5 = 4,7% och det är ganska mycket mindre än de beräknade 6,5 %en...
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/
välj metric och fyll i temp och og (låt calibration vara om det inte står på hydrometern att den är kalibrerad i 15 grader c)
välj metric och fyll i temp och og (låt calibration vara om det inte står på hydrometern att den är kalibrerad i 15 grader c)
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Finns även som verktyg i beersmith om man kör det.. Runt 1,060 lär det vara om mätningen skedde vid 50C.
/Weinkeller
- PoorCadaver
- Bryggare
- Inlägg: 198
- Blev medlem: ons okt 07, 2009 23:56
- Ort: Örebro
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Haha, fantastiskt! Det var ju bra läsning, 1,063 sa kalkylatorn om man räknar med 60 grader.
Tack för det!
Tack för det!
- Maledictus
- Finjäsare
- Inlägg: 93
- Blev medlem: sön jul 21, 2013 18:12
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Jag brygger med BIAB-metoden i Biltemagrytan och tycker att det fungerar bra. Det största problemet är dock filtrering av vörten innan den ska ned i jäskärlet. Visst går det att använda påsar till humlen om man kör med kottar men det blir ju ändå en hel del bös kvar och framförallt om man använder pellets.
Min fundering var då att tillverka en falskbotten av IKEAs stekskydd (likt Weinkeller) med någon form av distans som får upp den över tappkranen. Efter koket borde man väl bara behöva öppna kranen och allt skräp borde fastna ovanför falskbotten right?
Är det någon som provat den lösningen? Argument för eller emot?
Min fundering var då att tillverka en falskbotten av IKEAs stekskydd (likt Weinkeller) med någon form av distans som får upp den över tappkranen. Efter koket borde man väl bara behöva öppna kranen och allt skräp borde fastna ovanför falskbotten right?
Är det någon som provat den lösningen? Argument för eller emot?
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Jag kör precis så, klippte bort en bit av ramen till stekskyddet för att det skulle passa grytan och har några rostfria skruvar som distans
- PoorCadaver
- Bryggare
- Inlägg: 198
- Blev medlem: ons okt 07, 2009 23:56
- Ort: Örebro
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Fastnar verkligen alt klet (från pellets) i stekskyddet? När jag kokar tycker jag att det blir som geggamojja, typ blöt, fin sand. Känns som att det kommer rinna igenom?
Jag använder en BIAB-påse som sil när jag häller ur grytan. Har ju bara en liten än så länge men tänker köpa en Biltemagryta snart.
Jag använder en BIAB-påse som sil när jag häller ur grytan. Har ju bara en liten än så länge men tänker köpa en Biltemagryta snart.
- Maledictus
- Finjäsare
- Inlägg: 93
- Blev medlem: sön jul 21, 2013 18:12
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Det låter ju bra Knox. Jag råkar av en slump ha ett stekskydd hemma så det är ju bara att prova. Men som jag tolkar ditt inlägg så har ju alltså gjort små hål i nätet och dragit skruv igenom? Med bricka och muttrar antar jag.
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Det kanske inte tar 100% men iaf 80-90% stekskyddet är ju ganska finmaskigt. 5 Skruvar genom maskorna med brickor och muttrar sedan så vilar det på min genomföring till kulventil och så fäller jag upp handtaget på stekskyddet så det ger stöd i mitten. Om man kombinerar detta med en whirlpool så tror jag man blir av med allt men jag har för mycket vört i grytan för att det ska funka ordentligt
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Jag testade att använda stekskyddet som "filter" en gång. Skrev om det i tråden. För mig funkade det dåligt. Har man det i under koket så lyfts ena kanten upp för att släppa upp "bubblorna" från koket. Det ser ut som att vörten bara kokar vid en kant. När man ska hälla över vörten till jäskärlet så sätter stekskyddet igen ganska fort och all vört rinner igenom på de små ställen där det glipar mellan gryta och stekskydd.
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Mitt stekskydd klämma fast ordentligt och sitter kvar... Använder induktionshäll om det gör någon skillnad
- PoorCadaver
- Bryggare
- Inlägg: 198
- Blev medlem: ons okt 07, 2009 23:56
- Ort: Örebro
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Fungerar BIAB-påsarna kan kan köpa till denna gryta?Maledictus skrev:Jag brygger med BIAB-metoden i Biltemagrytan
T ex: http://maltmagnus.se/index.php?route=pr ... uct_id=370
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster