Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Grainfather Bryggverk tips å trix

Avancerad utrustning och teknik, t.ex All-Grain & fatanläggningar
Användarvisningsbild
S Tout
Bryggare
Inlägg: 146
Blev medlem: mån jan 09, 2012 22:03
Utrustning: Grainfather
Ort: Västerbergslagen

Grainfather Bryggverk tips å trix

Inlägg av S Tout »

Tänkte att vi kan väl skriva lite funderingar och tips kring våra Grainfathers här i denna tråd.
D ä gott mä ööl Börje!

Nyligen tappat HAGENS:Hops Kills Kommunists, Imp. Lakrits Stout, Imp. Winter Stout, Sciccos Lager och Ale, Kolarbärs.

På G, HAGENS: 25L Gårdsvin 2014-15-16, 121L Äppelvin, Rabarbervin 2015 och 2016, Hallon och Rabarbervin.
Användarvisningsbild
S Tout
Bryggare
Inlägg: 146
Blev medlem: mån jan 09, 2012 22:03
Utrustning: Grainfather
Ort: Västerbergslagen

Re: Grainfather Bryggverk tips å trix

Inlägg av S Tout »

Då var Grainfathern monterad och desinficerad samt prov-kokad med vatten, tog en stund att koka upp 30 liter vatten men 2 kw är ju inte mycket när det gäller de volymerna, koket rullade dock på utan några som helst problem även med cirkulationspumpen igång så kokade det för fullt.
D ä gott mä ööl Börje!

Nyligen tappat HAGENS:Hops Kills Kommunists, Imp. Lakrits Stout, Imp. Winter Stout, Sciccos Lager och Ale, Kolarbärs.

På G, HAGENS: 25L Gårdsvin 2014-15-16, 121L Äppelvin, Rabarbervin 2015 och 2016, Hallon och Rabarbervin.
sladdbarn
Bryggare
Inlägg: 130
Blev medlem: sön jul 22, 2012 21:54

Re: Grainfather Bryggverk tips å trix

Inlägg av sladdbarn »

S Tout skrev:Då var Grainfathern monterad och desinficerad samt prov-kokad med vatten, tog en stund att koka upp 30 liter vatten men 2 kw är ju inte mycket när det gäller de volymerna, koket rullade dock på utan några som helst problem även med cirkulationspumpen igång så kokade det för fullt.
Går ju att komplettera med en doppvärmare från ebay på 2,4kw, kostar bara runt 200:-
Kräver ett uttag som matas från en annan säkring.
Användarvisningsbild
S Tout
Bryggare
Inlägg: 146
Blev medlem: mån jan 09, 2012 22:03
Utrustning: Grainfather
Ort: Västerbergslagen

Re: Grainfather Bryggverk tips å trix

Inlägg av S Tout »

Ska "snida" till ett liggunderlag som får vara isolering utanpå baljan, det borde göra en del nytta.
D ä gott mä ööl Börje!

Nyligen tappat HAGENS:Hops Kills Kommunists, Imp. Lakrits Stout, Imp. Winter Stout, Sciccos Lager och Ale, Kolarbärs.

På G, HAGENS: 25L Gårdsvin 2014-15-16, 121L Äppelvin, Rabarbervin 2015 och 2016, Hallon och Rabarbervin.
Användarvisningsbild
S Tout
Bryggare
Inlägg: 146
Blev medlem: mån jan 09, 2012 22:03
Utrustning: Grainfather
Ort: Västerbergslagen

Re: Grainfather Bryggverk tips å trix

Inlägg av S Tout »

Första bryggden satt på jäsning, räknade med Grainfathers bryggkalkylator och kom fram till att det var 75% utbyte på mäsken, kom åxå fram till att humlepellets ska nog vara i en humlekokpåse och inte direkt i baljan, blev totalstopp i säkerhetsventilen av allt fint humlefnös som passerade genom silen i botten, blev några isärtagningar innan vörten kom i jäshinken.....

Kylaren som följer med är grymt effektiv. :thumbup:

Efter första stapplande försöket med den så är jag riktigt nöjd, även fast det krånglade lite. :thumbup:

Inte ens rengöringen var besvärlig, bara följa instruktionerna i den medföljande bilderboken.
D ä gott mä ööl Börje!

Nyligen tappat HAGENS:Hops Kills Kommunists, Imp. Lakrits Stout, Imp. Winter Stout, Sciccos Lager och Ale, Kolarbärs.

På G, HAGENS: 25L Gårdsvin 2014-15-16, 121L Äppelvin, Rabarbervin 2015 och 2016, Hallon och Rabarbervin.
Användarvisningsbild
Lanemyr
Bryggmästare
Inlägg: 318
Blev medlem: sön aug 07, 2011 18:45
Ort: Vimmerby

Re: Grainfather Bryggverk tips å trix

Inlägg av Lanemyr »

Jag har bytt ut original thermostaten mot en Stc1000 brew. Inget avancerat ingrepp, bara att skifta kablalarna från originalet till den nya. Och vips så har du ett automatiserat bryggverk :)
Linus Anemyr
Storagrytor.se
Ironyard
Finjäsare
Inlägg: 73
Blev medlem: sön aug 18, 2013 16:33

Re: Grainfather Bryggverk tips å trix

Inlägg av Ironyard »

Såg precis videon på bryggprocessen, ni som har införskaffat denna skulle ni säga att det är väl värt pengarna?

Lite mer reflektioner skulle man ju vilja höra, men det kanske inte är så många som vågat prova den än? Jag är ju själv en fegis som låter andra prova först, men ändå :P
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Avancerad"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster