Tjena! Efter 1 år av bryggning har jag gått från satsbryggning till allgrain, till största del tack vare er på bryggforum. Jag har alltid upplevt en stor irritation av humleavsilning efter kok, humlepåsar känns inte rätt och silduk tar så himla lång tid, så har därför gjort ett bygge likt ett mäskkärl.
Jag tänkte använda mig utav kottar för bättre avsilning. Tror ni att man kommer kunna separera bort mycket humlerester eller måste man ändå filtrera brygden?
Bygga humleavskiljare efter kok (bilder)
Re: Bygga humleavskiljare efter kok (bilder)
Problemet är att wirlpool fungerar dåligt när man har saker inne i kärlet. Risken är att slangen sätter igen och du måste ner och skrapa bort humleblad från slangen emellanåt. Men tappar man mycket långsamt så funkar det hyffsat. Sen dör man inte av lite bös i jäshinken. Det är det som sedimenterar ut först. Värre är det med proteiner, det som fälls ut vid coldbreak. Men rätt mängd irish moss eller protafloc tar ju tag i det problemet och lägger även detta på botten bland humlen.
Jag har sån slang i min åxå. Bättre än utan.
Jag har sån slang i min åxå. Bättre än utan.
Att hantera bakfylla är ett helt liv av erfarenhet...
Re: Bygga humleavskiljare efter kok (bilder)
Tack för ett bra svar scaryeyes har sett dina byggen på diverse forum och man blir duktigt imponerad!Har ännu inte hunnit testa att brygga med detta filter så det blir intressant att se skillnaden gämförelsevis emot saftsilen. Har en pale ale på sekundären som jag hade tänkt att testa kallkrasha för första gången. Hade tänkt att använda mig av gelatin men det har väll i princip samma effekt som protofloc och irish moss?
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster