Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Varför blir mitt OG fel hela tiden?

Avancerad utrustning och teknik, t.ex All-Grain & fatanläggningar
Användarvisningsbild
nordan
Bryggare
Inlägg: 109
Blev medlem: fre apr 30, 2010 20:31
Ort: åtorp

Re: Varför blir mitt OG fel hela tiden?

Inlägg av nordan »

hahaha
vafaan det var när jag kollade, till och med 3 stycken bryggningar
men jag upplevde det supergrumligt o fick inte ut lika mycket
och neee jag körde inte maxi biab
jag ville prova av ren (ska jag säga lathet :) )
men missförstå mig inte nu är ni nöjda så är det ju super :)
det är ju det de handlar om att kunna produsera ett öl som man tycker om :)
o helst få det klart så fort som möjligt

Mvh Tommy
Knox
Brygguru
Inlägg: 1505
Blev medlem: ons nov 25, 2009 21:22
Ort: Borås

Re: Varför blir mitt OG fel hela tiden?

Inlägg av Knox »

Jag misstänker att vattenkemi spelar en viss roll för ölens klarhet :) men med biab hade jag problem att min weissbier nästan var helt klar...
Användarvisningsbild
nordan
Bryggare
Inlägg: 109
Blev medlem: fre apr 30, 2010 20:31
Ort: åtorp

Re: Varför blir mitt OG fel hela tiden?

Inlägg av nordan »

Sorry PoorCadaver
det ser tyvärr ut som om vi kapade din tråd lite
det ska inte hända igen
men nu är jag jäkligt nyfiken på hur det gick
jag såg att du inte var nöjd med og men även om det var lågt så var det högre än vad receptet sa :)
jag får med högre ( det är den enda chansen o kunna blanda upp såpas)
men jag fick känslan av att du ville ha starköl :)
så när du har den på flaska så vill jag höra ditt utlåtande
jag har bara fått positiva kommentarer

Med vänlig hälsning Tommy :lol:
Användarvisningsbild
PoorCadaver
Bryggare
Inlägg: 198
Blev medlem: ons okt 07, 2009 23:56
Ort: Örebro

Re: Varför blir mitt OG fel hela tiden?

Inlägg av PoorCadaver »

Det är väl ungefär en månad kvar innan man kan provsmaka den på riktigt, men jag återkommer!
Användarvisningsbild
nordan
Bryggare
Inlägg: 109
Blev medlem: fre apr 30, 2010 20:31
Ort: åtorp

Re: Varför blir mitt OG fel hela tiden?

Inlägg av nordan »

:thumbup:
Judgecc
Färsk jäst
Inlägg: 14
Blev medlem: ons apr 02, 2014 18:13
Utrustning: Basic

Re: Varför blir mitt OG fel hela tiden?

Inlägg av Judgecc »

Användarvisningsbild
nordan
Bryggare
Inlägg: 109
Blev medlem: fre apr 30, 2010 20:31
Ort: åtorp

Re: Varför blir mitt OG fel hela tiden?

Inlägg av nordan »

hej
en otroligt rolig läsning eftersom även han var skeptisk från början
men jäklar att han gick in för testet :)
mycket rolig läsning Judgecc
tack för länken :) (jag är ju lite lat så det är nog för mig )
som sagt tack Judgecc

Med vänlig hälsning tommy
JayBee
Färsk jäst
Inlägg: 6
Blev medlem: sön jul 21, 2013 8:56
Utrustning: 30l biabgryta
Ort: Stockholm

Re: Varför blir mitt OG fel hela tiden?

Inlägg av JayBee »

Hej
Kapar tråden lite, jag bryggde en öl igår med biab metoden och missade lite i mäsk temperaturen.
Det blev två grader för hög temp, ni pratade lite om temperaturen och skillnaderna mellan att mäska lågt och högt.
Kan ni förklara lite närmare för en färsking på helmalt :lol:

Helt ot hoppas jag inte min fråga är :D

//Jonas
Knox
Brygguru
Inlägg: 1505
Blev medlem: ons nov 25, 2009 21:22
Ort: Borås

Re: Varför blir mitt OG fel hela tiden?

Inlägg av Knox »

Det är olika enzym som är aktiva vid olika temperaturer, över 64 får man succesivt mer ojäsbara sockerarter. För mer info http://shbf.se/wiki/index.php/Försockringsrast
JayBee
Färsk jäst
Inlägg: 6
Blev medlem: sön jul 21, 2013 8:56
Utrustning: 30l biabgryta
Ort: Stockholm

Re: Varför blir mitt OG fel hela tiden?

Inlägg av JayBee »

Ok tack för svar ska läsa lite där. :D

//Jonas
scaryeyes
Brygguru
Inlägg: 1406
Blev medlem: tis sep 16, 2008 12:05
Ort: Finja

Re: Varför blir mitt OG fel hela tiden?

Inlägg av scaryeyes »

nordan skrev:Tja Nils-alf
om du säger det så får jag väll ge mig :)
det var inte uppfattningen jag fått av den alen jag gör mest av
den blir genomskinlig (går o se igenom) efter 2/3 veckor från start (på återanvänd jäst)
men tar längre tid när jag fått mycke mjöl eller varit snål o tar med det mesta från grytan
sedan att alla ölen är lika klara när det är dags o dricka säger ju inte mycket om tiden
den ena kan ju ha stått 3 veckor o den andra 4 veckor (eller mer)

Inte så svårt egentligen. Mer grums innebär mer particklar att klumpa ihop och därmed sedimentera snabbare.
Alltså kan en klarare vört få ett lägre SG. Alltså högre utjäsning, då jästen har mindre andra particklar att flockas på, och därmed stanna i suspension längre och göra sitt jobb.
Däremot vet jag inte huruvida druven påverkar mätvärdet, öxle eller refractometer. Skulle tro att man får ett något högre OG vid mycket grums med öxlevikt. Detta är bara en teori. Kanske försumbar
Att hantera bakfylla är ett helt liv av erfarenhet...
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Avancerad"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster