hahaha
vafaan det var när jag kollade, till och med 3 stycken bryggningar
men jag upplevde det supergrumligt o fick inte ut lika mycket
och neee jag körde inte maxi biab
jag ville prova av ren (ska jag säga lathet )
men missförstå mig inte nu är ni nöjda så är det ju super
det är ju det de handlar om att kunna produsera ett öl som man tycker om
o helst få det klart så fort som möjligt
Mvh Tommy
Varför blir mitt OG fel hela tiden?
Re: Varför blir mitt OG fel hela tiden?
Jag misstänker att vattenkemi spelar en viss roll för ölens klarhet men med biab hade jag problem att min weissbier nästan var helt klar...
Re: Varför blir mitt OG fel hela tiden?
Sorry PoorCadaver
det ser tyvärr ut som om vi kapade din tråd lite
det ska inte hända igen
men nu är jag jäkligt nyfiken på hur det gick
jag såg att du inte var nöjd med og men även om det var lågt så var det högre än vad receptet sa
jag får med högre ( det är den enda chansen o kunna blanda upp såpas)
men jag fick känslan av att du ville ha starköl
så när du har den på flaska så vill jag höra ditt utlåtande
jag har bara fått positiva kommentarer
Med vänlig hälsning Tommy
det ser tyvärr ut som om vi kapade din tråd lite
det ska inte hända igen
men nu är jag jäkligt nyfiken på hur det gick
jag såg att du inte var nöjd med og men även om det var lågt så var det högre än vad receptet sa
jag får med högre ( det är den enda chansen o kunna blanda upp såpas)
men jag fick känslan av att du ville ha starköl
så när du har den på flaska så vill jag höra ditt utlåtande
jag har bara fått positiva kommentarer
Med vänlig hälsning Tommy
- PoorCadaver
- Bryggare
- Inlägg: 198
- Blev medlem: ons okt 07, 2009 23:56
- Ort: Örebro
Re: Varför blir mitt OG fel hela tiden?
Det är väl ungefär en månad kvar innan man kan provsmaka den på riktigt, men jag återkommer!
Re: Varför blir mitt OG fel hela tiden?
hej
en otroligt rolig läsning eftersom även han var skeptisk från början
men jäklar att han gick in för testet
mycket rolig läsning Judgecc
tack för länken (jag är ju lite lat så det är nog för mig )
som sagt tack Judgecc
Med vänlig hälsning tommy
en otroligt rolig läsning eftersom även han var skeptisk från början
men jäklar att han gick in för testet
mycket rolig läsning Judgecc
tack för länken (jag är ju lite lat så det är nog för mig )
som sagt tack Judgecc
Med vänlig hälsning tommy
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 6
- Blev medlem: sön jul 21, 2013 8:56
- Utrustning: 30l biabgryta
- Ort: Stockholm
Re: Varför blir mitt OG fel hela tiden?
Hej
Kapar tråden lite, jag bryggde en öl igår med biab metoden och missade lite i mäsk temperaturen.
Det blev två grader för hög temp, ni pratade lite om temperaturen och skillnaderna mellan att mäska lågt och högt.
Kan ni förklara lite närmare för en färsking på helmalt
Helt ot hoppas jag inte min fråga är
//Jonas
Kapar tråden lite, jag bryggde en öl igår med biab metoden och missade lite i mäsk temperaturen.
Det blev två grader för hög temp, ni pratade lite om temperaturen och skillnaderna mellan att mäska lågt och högt.
Kan ni förklara lite närmare för en färsking på helmalt
Helt ot hoppas jag inte min fråga är
//Jonas
Re: Varför blir mitt OG fel hela tiden?
Det är olika enzym som är aktiva vid olika temperaturer, över 64 får man succesivt mer ojäsbara sockerarter. För mer info http://shbf.se/wiki/index.php/Försockringsrast
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 6
- Blev medlem: sön jul 21, 2013 8:56
- Utrustning: 30l biabgryta
- Ort: Stockholm
Re: Varför blir mitt OG fel hela tiden?
Ok tack för svar ska läsa lite där.
//Jonas
//Jonas
Re: Varför blir mitt OG fel hela tiden?
nordan skrev:Tja Nils-alf
om du säger det så får jag väll ge mig
det var inte uppfattningen jag fått av den alen jag gör mest av
den blir genomskinlig (går o se igenom) efter 2/3 veckor från start (på återanvänd jäst)
men tar längre tid när jag fått mycke mjöl eller varit snål o tar med det mesta från grytan
sedan att alla ölen är lika klara när det är dags o dricka säger ju inte mycket om tiden
den ena kan ju ha stått 3 veckor o den andra 4 veckor (eller mer)
Inte så svårt egentligen. Mer grums innebär mer particklar att klumpa ihop och därmed sedimentera snabbare.
Alltså kan en klarare vört få ett lägre SG. Alltså högre utjäsning, då jästen har mindre andra particklar att flockas på, och därmed stanna i suspension längre och göra sitt jobb.
Däremot vet jag inte huruvida druven påverkar mätvärdet, öxle eller refractometer. Skulle tro att man får ett något högre OG vid mycket grums med öxlevikt. Detta är bara en teori. Kanske försumbar
Att hantera bakfylla är ett helt liv av erfarenhet...
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster