Brygger mest öl men eftersom min "cider" föll vänner och bekanta på läppen får det bli en ny omgång.
Min fråga är om jag ska syresätta innan jästen åker i eller det kvittar på cider? Uppbyggnaden av cellväggarna är väl samma oavsett jästtyp så av den anledningen ska jag syresätta, men oxiderar jag musten eller gör bort mig på annat vis om jag syresätter?
Syresätta musten innan jästen ska i??
Re: Syresätta musten innan jästen ska i??
Varifrån kommer musten? Om musten är färskpressad så lär den innehålla tillräckligt med syre tror jag.
Re: Syresätta musten innan jästen ska i??
Det är Coops billigaste köpejuice, därav "cider"
Räknar inte med några större smakbidrag från juicen utan kommer att smaksätta efteråt.
Räknar inte med några större smakbidrag från juicen utan kommer att smaksätta efteråt.
Re: Syresätta musten innan jästen ska i??
Vet inte om jag gjort bort mig men nu är juicen/musten syresatt och jästen har åkt i. Hade ingen ciderjäst men däremot gott om lagerjäst så det fick det bli. Jäsningen har kommit igång bra vid 10° så där är inte många rätt med det här om man ska följa vanliga ciderrutiner.
Kokte krusbärssaft och svartvinbärssaft i söndags som jag tänker eftersöta och smaksätta resultatet med.
Kokte krusbärssaft och svartvinbärssaft i söndags som jag tänker eftersöta och smaksätta resultatet med.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Syresätta musten innan jästen ska i??
Du lär behöva mycket jästnäring för ett bra resultat. Syresättning behövs också då där behöver du inte vara orolig.
/Weinkeller
Re: Syresätta musten innan jästen ska i??
Tack för tipset
Förra gången lät jag det bara vara men jag har köpt men inte hällt i jästnäring, gör det på en gång.
Passade även på att kolla hur mycket jästen hunnit med sen i måndags då den började sitt arbete, från 1.050 till 1.041 på 3 dagar är rätt bra tycker jag.
Förra gången lät jag det bara vara men jag har köpt men inte hällt i jästnäring, gör det på en gång.
Passade även på att kolla hur mycket jästen hunnit med sen i måndags då den började sitt arbete, från 1.050 till 1.041 på 3 dagar är rätt bra tycker jag.
Re: Syresätta musten innan jästen ska i??
Hur mycket kan jag förvänta mig att det jäser ut med lagerjäst? Nu är det nere på 1.010 nu men jag vill gärna ha en mer utjäst cider än så. Att riktig ciderjäst kan betydligt bättre än så vet jag, men hur lagerjästen beter sig i must vet jag inte.
Oavsett vilket kommer jäskaret att få stå en eller två veckor till.
Oavsett vilket kommer jäskaret att få stå en eller två veckor till.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Syresätta musten innan jästen ska i??
tackar.
Då väntar jag och ser hur det utvecklar sig.
Då väntar jag och ser hur det utvecklar sig.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster