Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Klarnar inte

Utrustning och teknik.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4508
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Klarnar inte

Inlägg av latmasken »

Klassisk engelsk gårdscider är inte kolsyrad, eftersom kolsyrejäsning är besvärligt så orkade man inte bry sig om att krångla med det. Den är ju då också gjort på klassiska cideräpplen, det är äpplen som man inte gärna äter (de är bittersyrliga).

Vid kommersiell tillverkning idag så fokuserar man ju på vad folk tycker är godast, och då är det inte klassisk cider utan mer moderna varianter som är mer lika vin i smaken.
Flerpen
Bryggmästare
Inlägg: 684
Blev medlem: tis maj 13, 2014 1:44
Utrustning: koppar

Re: Klarnar inte

Inlägg av Flerpen »

Plus att i sverige är det tillåtet att kalla kolsyrat och smaksatt äppel/päronvin för cider vilket man kan ha många åsikter om..
Fast det där med kolsyra eller ej beror ju helt på vilken sorts cider det är.
Roy
Färsk jäst
Inlägg: 12
Blev medlem: tis okt 20, 2015 19:53
Utrustning: Damejeanne

Re: Klarnar inte

Inlägg av Roy »

U2D2 skrev:Om du ska uppnå ultimat klarningshastighet och effektivitet så är det bäst att skaka ut allt. Hur stor skillnaden blir vet jag inte men jag ser inte varför det skulle vara nödvändigt att spara kolsyran om man ändå ska prima efter med socker. Om man promp inte orkar skaka så är det nog lugnt, men låt klarningen ta lite längre tid än annars, ser det kristallklart ut så tvivlar jag på att metoden gör någon skillnad
En fråga; jag har min cider på en damejeanne på kanske 20 l, är det hela den man ska skaka eller när man hällt av den på flaska?
ManneSil
Finjäsare
Inlägg: 66
Blev medlem: lör feb 07, 2015 11:47

Re: Klarnar inte

Inlägg av ManneSil »

Inte när den är på flaska vad jag vet. Tappa om och skaka. sen flaska.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ciderbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster