tjenare. ska göra en cider och behöver hjälp av en oechsle mätare för första gången. men på den jag har finns det 3st olika graderingar på. den är till för vin och öl står det.
gradering 1: går från +120 till -15 (står inget alls över denna)
gradering 2: går från +225 till +15 (står öl över denna)
gradering 3: går från +16 till +5 står även medium och torrt längre upp (står vin över denna)
förra cidern jag gjorde så kollade jag före och efter värde men förstod ju inte så mycket.
gradering 1 var: +55 och slutade på +3 ungefär
gradering 2 var: +135 och slutade på +15
gradering 3 var: +8 och slutade på en ruta där det stod medium. men denna är väl till för att eftersöta vin eller något?
hur räknar jag ut hur stark cider jag fick med denna? och vilken gradering ska jag titta på?
receptet jag gjorde var ett flytande koncentrat som man sedan tillsatte 1kg druvsocker i och sedan vatten till 23l markeringen.
mäta oechsle i cider
Re: mäta oechsle i cider
gradering 1: går från +120 till -15 (står inget alls över denna)
Denna låter som SG, Specific Gravity, d.v.s. densitet och det man normalt vill mäta. De andra skalorna kan ju i princip glömma.
gradering 2: går från +225 till +15 (står öl över denna)
Jag vet inte om vört mäts på annat sätt än andra saker, så den får nån ölbryggare svara på:)
gradering 3: går från +16 till +5 står även medium och torrt längre upp (står vin över denna)
Det är nog vad man kan förvänta sig för alkoholhalt, beroende på hur långt man jäser ut (jäser man ut allt blir det starkare men torrt, jässtoppar man blir det alkoholsvagare men sötare).
Denna låter som SG, Specific Gravity, d.v.s. densitet och det man normalt vill mäta. De andra skalorna kan ju i princip glömma.
gradering 2: går från +225 till +15 (står öl över denna)
Jag vet inte om vört mäts på annat sätt än andra saker, så den får nån ölbryggare svara på:)
gradering 3: går från +16 till +5 står även medium och torrt längre upp (står vin över denna)
Det är nog vad man kan förvänta sig för alkoholhalt, beroende på hur långt man jäser ut (jäser man ut allt blir det starkare men torrt, jässtoppar man blir det alkoholsvagare men sötare).
Re: mäta oechsle i cider
latmasken skrev:gradering 1: går från +120 till -15 (står inget alls över denna)
Denna låter som SG, Specific Gravity, d.v.s. densitet och det man normalt vill mäta. De andra skalorna kan ju i princip glömma.
gradering 2: går från +225 till +15 (står öl över denna)
Jag vet inte om vört mäts på annat sätt än andra saker, så den får nån ölbryggare svara på:)
gradering 3: går från +16 till +5 står även medium och torrt längre upp (står vin över denna)
Det är nog vad man kan förvänta sig för alkoholhalt, beroende på hur långt man jäser ut (jäser man ut allt blir det starkare men torrt, jässtoppar man blir det alkoholsvagare men sötare).
Då fick jag lite mer klarhet. var med en beskrivning som inte var till jätte stor hjälp. men har räknat ut att med startvärde 55 och slutvärde 3 så har det jäst ut 52? man ska dela med 7,5 står det i min beskrivning så 52/7,5= 6,9% tycker inte det smakar som om den skulle va så stark om man jämför med systemets cider
Re: mäta oechsle i cider
Det låter rätt räknat, den där gradering 3 hade du ju på 8 vid start, det betyder troligen att det bli 8% om du jäser ut helt (men då ska du jäsa ner till -5 eller -10 troligen, du hade ju bara jäst ner till +3).
Tänk på att skalan är temperaturberoende, oftast är den kalibrerad vid 20 grader så om det du mäter på är varmare eller kallare visar det fel.
http://oechslevikten.com innehåller mycket bra info.
Tänk på att skalan är temperaturberoende, oftast är den kalibrerad vid 20 grader så om det du mäter på är varmare eller kallare visar det fel.
http://oechslevikten.com innehåller mycket bra info.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster