Ginger Ale 1.0
- dontcarenoname
- Färsk jäst
- Inlägg: 13
- Blev medlem: sön jan 13, 2013 17:15
- Ort: sverige
Ginger Ale 1.0
Har tidigare gjort några försök att brygga Ginger Ale. Har postat några inlägg i tråden: http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=37&t=17319
Nu har jag skaffat lite "ny" utrustning och ökat produktions volymen en aning. Tänkte dela med mig av mitt försök.
Utrustning:
-Skaffade mig ett lite större rostfritt kokkärl och monterade en kulventil
-Lindade en 5m kylslinga av biltemas 10mm kopparrör
-Köpte ett Corneliusfat och lite kopplingar
Ingredienser:
-Socker
-Ingefär
-Citron
-Jäst
-Vatten
Använde ett gammalt hederligt campingkök för att koka bryggden
Kylningen fungerade riktigt bra
Upptappat och jäser för fullt på Corneliusfatet
Efter det väntar flasktappning och kolsyrejäsning. Fortsättning följer..
Nu har jag skaffat lite "ny" utrustning och ökat produktions volymen en aning. Tänkte dela med mig av mitt försök.
Utrustning:
-Skaffade mig ett lite större rostfritt kokkärl och monterade en kulventil
-Lindade en 5m kylslinga av biltemas 10mm kopparrör
-Köpte ett Corneliusfat och lite kopplingar
Ingredienser:
-Socker
-Ingefär
-Citron
-Jäst
-Vatten
Använde ett gammalt hederligt campingkök för att koka bryggden
Kylningen fungerade riktigt bra
Upptappat och jäser för fullt på Corneliusfatet
Efter det väntar flasktappning och kolsyrejäsning. Fortsättning följer..
Re: Ginger Ale 1.0
Väntar med spänning.
- dontcarenoname
- Färsk jäst
- Inlägg: 13
- Blev medlem: sön jan 13, 2013 17:15
- Ort: sverige
Re: Ginger Ale 1.0
Sådärja, nu är det tappat på flaska. 45st godingar står och kolsyrejäser.
Re: Ginger Ale 1.0
Jag har lite funderingar...
Varför jäser du på corny?
Varför inte kolsyra på fat och sedan tappa på flaska?
Varför jäser du på corny?
Varför inte kolsyra på fat och sedan tappa på flaska?
- dontcarenoname
- Färsk jäst
- Inlägg: 13
- Blev medlem: sön jan 13, 2013 17:15
- Ort: sverige
Re: Ginger Ale 1.0
Anledningen är att jag vill snabba upp processen. När jag jäser i slutet fat så är det ju relativt mycket kolsyra i bryggden redan när jag tappar upp den på flaska. Efter det behövdes bara ett dygns sekundärjäsning på flaska för att få upp kolsyre mängden.Knox skrev:Jag har lite funderingar...
Varför jäser du på corny?
Varför inte kolsyra på fat och sedan tappa på flaska?
Men det kanske finns bättre sätt..?
- dontcarenoname
- Färsk jäst
- Inlägg: 13
- Blev medlem: sön jan 13, 2013 17:15
- Ort: sverige
Re: Ginger Ale 1.0
Pastöriserade i diskmaskinen.
Några flaskor pallade inte trycket utan exploderade / sköt kapsylen. Så det är tacksamt att bara behöva städa diskmaskinen och inte hela köket.
Några flaskor pallade inte trycket utan exploderade / sköt kapsylen. Så det är tacksamt att bara behöva städa diskmaskinen och inte hela köket.
Re: Ginger Ale 1.0
Om du vill ha restsötma så låter det betydligt smidigare att jäsa på jäskärl tillsätta jässtop klarna och sedan tappa på fat med önskad sockermängd, kolsyra kan man ju trycka i fatet om man köper en tub och regulator (ev adapter till SodaStream patroner)
- dontcarenoname
- Färsk jäst
- Inlägg: 13
- Blev medlem: sön jan 13, 2013 17:15
- Ort: sverige
Re: Ginger Ale 1.0
Jag kan ju ha fel, men som jag ser det så är det fler moment och längre process att göra enligt din metod och det ända jag vinner på det är att jag slipper den lilla bottensatsen som blir efter sekundärjäsningen på flaska.Knox skrev:Om du vill ha restsötma så låter det betydligt smidigare att jäsa på jäskärl tillsätta jässtop klarna och sedan tappa på fat med önskad sockermängd, kolsyra kan man ju trycka i fatet om man köper en tub och regulator (ev adapter till SodaStream patroner)
Har testat jässtopp och det resulterade i att bryggden luktade svavel och som jag förstår det så tar det en bra stund innan den lukten försvinner?
Som jag gör nu tar det 5 dagar från att jag börjat tills drycken är färdig att dricka.
Re: Ginger Ale 1.0
Du gör precis som du vill men med den metoden jag beskrev så slipper du sprängda flaskor i diskmaskinen...
- dontcarenoname
- Färsk jäst
- Inlägg: 13
- Blev medlem: sön jan 13, 2013 17:15
- Ort: sverige
Re: Ginger Ale 1.0
Det var ju bara några stycken som gick sönder. Kanske för att jag hade fyllt dem lite för fulla.Knox skrev:Du gör precis som du vill men med den metoden jag beskrev så slipper du sprängda flaskor i diskmaskinen...
Re: Ginger Ale 1.0
Hur blev resultatet då? Och om det blev bra, hur gick du tillväga mer detaljerat?
Har alltid tänkt att man borde ha en bas av malt när man gör Ginger Ale, men det här kanske är bättre
Har alltid tänkt att man borde ha en bas av malt när man gör Ginger Ale, men det här kanske är bättre
Re: Ginger Ale 1.0
Eftersöta, tvångskarbonera, tappa på flaska och kapsylera därefter pastörisera hela flaskan. Då dödar du jästen och förändrar smaken minimalt. Det skulla jag testa. Många gör så för cide och det fungerar bra.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster