Hej alla som vet bättre än jag!
Jag tittar igenom Sierra Nevadas sorter. Flera (alla jag orkat kolla...) av dem innehåller "two-row pale" malt. Vad är 2-radigt malt? Vilken sort ska jag beställa för att få samma/så nära som möjligt det som Sierra Nevada använder?
Vad är 2-radigt korn/malt?
Re: Vad är 2-radigt korn/malt?
Korn är antingen 2 eller 6 radiga. Malt gör till den största delen på 2radigt korn och om det inte nämns något annat så är det 2radigt.
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Re: Vad är 2-radigt korn/malt?
Korn finns i tre kategorier: 2-rads, 4-rads eller 6-rads.
Alla kornsorter växer med sädesblom i sex parallella, lodräta rader på axet. Namnet antyder hur många av dessa rader som bär fruktsamma blommor i och som sedemera kan utvecklas till sädeskorn.
I 6-radskorn är alla sex blomraderna fruktsamma och utvecklar alltså 6 st rader av färdigt korn. För 2-radskorn utvecklas bara 2 st rader färdigt korn på axet.
För bryggare är ovanstående inte så intressant, men det finns kopplade egenskaper som avgör:
4-radskorn tenderar att ha för hög halt proteiner och för lite stärkelse för bryggning. Denna sädestyp odlas därför normalt ej för bryggeriändamål utan enbart som utfoder eller livsmedel.
2-radskorn är vanligast för bryggeriändamål. De har en hög stärkelsehalt och låg halt proteiner.
6-radskorn har en något lägre halt stärkelse än 2-radigt, men har den fina bonusen att det oftare innehåller högre halter effektiva enzymer, som bryggare utnyttjar under mäskningen då så behövs. Många maltsorter, t.ex. uttalad enzymmalt, baseras ofta på 6-radskorn av denna anledning. Det är ofta mer relevant i kommersiella bryggerier där enzymbalansen måste vara god för ett effektivt utbyte, men kan hjälpa hembryggare på vägen med knepiga öl, t.ex. där olika enzymer måste boostas för bättre syraraster, proteinraster eller att spjälka svårare maltsorter.
Det går dock fint att brygga på 6-radskorn i övrigt, men man får räkna med sämre utbyte, dvs. öka maltandelen.
Alla kornsorter växer med sädesblom i sex parallella, lodräta rader på axet. Namnet antyder hur många av dessa rader som bär fruktsamma blommor i och som sedemera kan utvecklas till sädeskorn.
I 6-radskorn är alla sex blomraderna fruktsamma och utvecklar alltså 6 st rader av färdigt korn. För 2-radskorn utvecklas bara 2 st rader färdigt korn på axet.
För bryggare är ovanstående inte så intressant, men det finns kopplade egenskaper som avgör:
4-radskorn tenderar att ha för hög halt proteiner och för lite stärkelse för bryggning. Denna sädestyp odlas därför normalt ej för bryggeriändamål utan enbart som utfoder eller livsmedel.
2-radskorn är vanligast för bryggeriändamål. De har en hög stärkelsehalt och låg halt proteiner.
6-radskorn har en något lägre halt stärkelse än 2-radigt, men har den fina bonusen att det oftare innehåller högre halter effektiva enzymer, som bryggare utnyttjar under mäskningen då så behövs. Många maltsorter, t.ex. uttalad enzymmalt, baseras ofta på 6-radskorn av denna anledning. Det är ofta mer relevant i kommersiella bryggerier där enzymbalansen måste vara god för ett effektivt utbyte, men kan hjälpa hembryggare på vägen med knepiga öl, t.ex. där olika enzymer måste boostas för bättre syraraster, proteinraster eller att spjälka svårare maltsorter.
Det går dock fint att brygga på 6-radskorn i övrigt, men man får räkna med sämre utbyte, dvs. öka maltandelen.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Re: Vad är 2-radigt korn/malt?
Men borde inte 6row ge ungefär samma utbyte som 2row. Visst det innehåller mindre stärkelse men å andra sidan mer enzymer och borde därför kunna konvertera mer av den befintliga stärkelsen så om man har 70% effektivitet med tvåradigt bör man rimligen ha en högre effektivitet med sexradigt korn. Det är nästan så att jag ska beställa nått kilo av varje och testa...
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Re: Vad är 2-radigt korn/malt?
(Tråd flyttad till mer lämplig kategori //Mod. Odqvist)
Jag vet inte exakt hur det är med skillnaden i utbyte, men Knox resonemang låter rimligt.
Den bryggare som laborerar på detta och visar sina resultat förtjänar forumets tacksamhet.
Jag vet inte exakt hur det är med skillnaden i utbyte, men Knox resonemang låter rimligt.
Den bryggare som laborerar på detta och visar sina resultat förtjänar forumets tacksamhet.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst