Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Nils-Oscar God lager. Recepttips.

Ölsatser och recept. Även recensioner av ölsatser och tillbehör.
swerikard
Bryggare
Inlägg: 133
Blev medlem: ons nov 17, 2010 18:14

Nils-Oscar God lager. Recepttips.

Inlägg av swerikard »

Nils Oscars öl "God Lager" består av dessa ingredienser:

Malt: Wienermalt.

Humle: Spalt Select och Tettnanger.

Jäst: "Tysk Pilsnartyp".

Hemma har jag just nu:

5 kg Pale Ale malt
100 gr Spalt Select 5,9%
100 grTettnanger 5,1%
Czech Pilsnerjäst.

Jag förstår att jag inte kan få till exakt samma slags öl, men hur skulle ni brygga och vilka kvantiteter skulle ni föreslå för att få ett liknande öl av det jag har hemma? Planen är att fixa mellan 20-25 liter.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Nils-Oscar God lager. Recepttips.

Inlägg av Weinkeller »

Hej,
Det var ett tag sedan jag drack den ölen så jag kan väl bara ge ett förslahg på en hyfsad komponering.
För 22l:
5kg malt, mäska vid 68 grader.
Koka 60min med 15-20g vardera av Spalter och Tettnanger
därefter 15-20g vardera av Spalter och Tettnanger vid 15min kvar.

Nyckeln till ölen är ändå jäsningen som behöver göras med rätt mängd jäst och vid ideal temperatur. Kolla mr malty för förkulturstorlek. Lycka till!
/Weinkeller
swerikard
Bryggare
Inlägg: 133
Blev medlem: ons nov 17, 2010 18:14

Tack för svar!

Inlägg av swerikard »

Ska köra på det nästa gång det är dax för lager!
swerikard
Bryggare
Inlägg: 133
Blev medlem: ons nov 17, 2010 18:14

Re: Nils-Oscar God lager. Recepttips.

Inlägg av swerikard »

Tjejen är bortrest ett tag nu, så jag kan ha kylskåpet för mig själv.

Jag smakade Nils-Oscar God Lager ännu någon gång innan jag satte igång bryggningen och bestämde mig för att jag ska försöka få till liknande med de sakerna jag hade hemma för tillfället, men med lite mer humlesmak.

Hade ca. 4,7-4,8 kg Pale Ale Malt och gjorde en odling av 2:generationens tjeckisk lagerjäst. Odlade liter mer än 2 veckor tills jag hade rejält med jästkaka att använda.

Vörtade ut runt 31 liter.

Humleschema:

60 min - 20 gram Spalter och 20 gram Tettnanger.

20 min - 15 gram Spalter och 15 gram Tettnanger..

5 min - 15 gram Spalter och 15 gram Tettnanger.

2 min - 20 gram Spalter och 20 gram Tettnanger.

Blev 22 liter efter koket (Använder en 20 liter kastrull och en 15 liter kastrull så mer ångar bort än om man bara hade en).

OG = 1.047.

Lät den börja jäsa under natten (typ 6 timmar). Sen la jag den i kylskåpet som jag knappt hade påslagen. Lät sakta sänka temperaturen (likt Carl-Oscar säger att de gör) till 10 grader.

Nu har den bubblat gott i 2 dygn.

Återkommer då den blir färdig.
swerikard
Bryggare
Inlägg: 133
Blev medlem: ons nov 17, 2010 18:14

Re: Nils-Oscar God lager. Recepttips.

Inlägg av swerikard »

För att misstänka dumförklaring mot mig kan jag nämna att jag är medveten om att jag inte använder exakt samma malt som Nils-Oscar och inte alls samma lagerjäst.

Är även medveten att jag troligen har en del mer humle än vad de har.

Orkade dock ej köpa mer grejer för denna bryggning, kan bli kul att se vad det blir för resultat trots allt.
oosskkaarr
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: fre sep 05, 2008 5:03

Re: Nils-Oscar God lager. Recepttips.

Inlägg av oosskkaarr »

Hej!

Hur går det med din bryggd? Nils-Oscar är min överlägsna favorit!
swerikard
Bryggare
Inlägg: 133
Blev medlem: ons nov 17, 2010 18:14

Tar upp gammal tråd.

Inlägg av swerikard »

Gick igenom mina gamla trådar och upptäckte att jag inte svarat vad resultatet blev med denna öl.

Kan säga som så att det tyvärr inte blev så bra. Smakade ok malt, men för lite humle. Var inte så ren smak som man hade velat.

Nästa gång jag köper in ölprodukter ska jag köpa för att testa göra om liknande igen.

Återkommer...
vafan
Brygguru
Inlägg: 1282
Blev medlem: tis jan 18, 2011 8:01
Ort: Norrbotten

Re: Nils-Oscar God lager. Recepttips.

Inlägg av vafan »

Jag bojkottar allt som har med Nils Oscars och dess ägare att göra efter hans bolagsplundring, vilket resulterade till arbetslöshet för många vänner till mig.

"Karl-David Sundberg gjorde sig känd genom den så kallade INEXA-skandalen i Luleå. Under det tidiga 90-talet fick stålmannen köpa företagen INEXA Profil för 1 (en) krona men fick samtidigt ett kapitaltillskott på 500 miljoner SEK av den tidigare ägaren för att i akt och mening att trygga produktion och arbetstillfällen. I media avslöjades senare att samma belopp (500 miljoner SEK) metodiskt överförts till Karl-David Sundbergs övriga bolag. Slutligen sattes INEXA Profil 2001 i konkurs och över 300 stålarbetare miste sina arbeten. Det hela väckte stor uppmärksamhet i Norrbotten.["


källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Karl-David_Sundberg
BIAB+NoChill Nuff Said!
swerikard
Bryggare
Inlägg: 133
Blev medlem: ons nov 17, 2010 18:14

Ojdå

Inlägg av swerikard »

Hade ingen aning om det. Alltså ännu större anledning att skapa kopior av deras öl så man inte behöver köpa den på systemet :)
Användarvisningsbild
John_E
Bryggare
Inlägg: 137
Blev medlem: tis jun 05, 2012 22:28
Ort: Småland

Re: Nils-Oscar God lager. Recepttips.

Inlägg av John_E »

Från hemsidan:
Den malt vi tagit fram speciellt för Nils Oscar God Lager är en wienermalt, lite mörkare för att ge mer smak och fyllighet. Vi tar den bästa humlen från Tyskland där smak och arom kommer från en väl avägd blandning av Spalt Select och Tettnanger.

Vatten och jäst
Vattnet är vanligt kommunalt Nyköpingsvatten, som efter viss pH-justering lämpar sig utmärkt för ölbryggning. Jästen är av tysk pilsnertyp och primärjäsningen fortgår under cirka en vecka vid en temperatur av 10 grader. Sedan lagras ölet under den följande månaden vid en stegvis sjunkande temperatur till noll grader.
swerikard
Bryggare
Inlägg: 133
Blev medlem: ons nov 17, 2010 18:14

Re: Nils-Oscar God lager. Recepttips.

Inlägg av swerikard »

Har köpt in Wienermalt nu.

Gällande humlen kommer jag använda Hallertauer Mittelfrüh, East Kent Goldings eller Amarillo.

För mig är det egentligen inte viktigt att smaken blir så exakt som möjligt. Snarare att få fram en fräsch lager med frisk humlesmak. Antar att Hallertauer kottarna bidrar mest med det.
swerikard
Bryggare
Inlägg: 133
Blev medlem: ons nov 17, 2010 18:14

Nytt försök.

Inlägg av swerikard »

Under Jul/nyår tänkte jag försöka brygga en ny God-Lager med det jag har hemma.

Tror ni det går att byta ut Spalter Select till Hallertauer Mittelfrüh?

Recept:

3kg Wiener malt. Tänkte laka ut ca.22 liter och koka ner så att det slutligen blir runt 12-13 liter öl.

10gram Hallertauer Mittelfrüh 4,6%. Kokar 30 minuter.
10gram Tettnanger 3,5%. kokar 30 minuter.

10gram Hallertauer Mittelfrüh 4,6%. Kokar 10 minuter.
10gram Tettnanger 3,5%. kokar 10 minuter.

30gram Hallertauer Mittelfrüh 4,6%. Kokar 1 minut.
30gram Tettnanger 3,5%. kokar 1 minut.

30gram Hallertauer Mittelfrüh 4,6%. Torrhumling.
35gram Tettnanger 3,5%. Torrhumling.
5gram Spalter Select. Torrhumling. (Rester sen första försöket).

Jäst:

3e generationen lagerjäst. (För mig att det var checkisk lagerjäst.)

Precis som förra gången är jag medveten om att jag inte använder exakt samma råvaror som Nils-Oscar. Som tidigare skrivet är min tanke inte att få fram en exakt kopia, snarare en liknande lager med god humlesmak.

Vad tror ni om receptet? Hemma har jag fler sorters malt och fler sorters humle, så bara att ge tips om ni har.
tommysalo
Turbojäsare
Inlägg: 35
Blev medlem: ons okt 05, 2011 11:28

Re: Nils-Oscar God lager. Recepttips.

Inlägg av tommysalo »

Weinkeller skrev:Hej,
Det var ett tag sedan jag drack den ölen så jag kan väl bara ge ett förslahg på en hyfsad komponering.
För 22l:
5kg malt, mäska vid 68 grader.
Koka 60min med 15-20g vardera av Spalter och Tettnanger
därefter 15-20g vardera av Spalter och Tettnanger vid 15min kvar.

Nyckeln till ölen är ändå jäsningen som behöver göras med rätt mängd jäst och vid ideal temperatur. Kolla mr malty för förkulturstorlek. Lycka till!
Hej!

Ska försöka på mig attvklona en god lager. Har köpt wienermalt, Spalter och Tettnanger.

Har aldrig bryggt lager tidigare behöver tips om hur jag ska tänka med jäsning m.m. Har köpt saflager som jäst också, hoppas den funkar. På vinden är det runt 10' c, funkar det?

Tack på förhand / Martin
tommysalo
Turbojäsare
Inlägg: 35
Blev medlem: ons okt 05, 2011 11:28

Re: Nils-Oscar God lager. Recepttips.

Inlägg av tommysalo »

vafan skrev:Jag bojkottar allt som har med Nils Oscars och dess ägare att göra efter hans bolagsplundring, vilket resulterade till arbetslöshet för många vänner till mig.

"Karl-David Sundberg gjorde sig känd genom den så kallade INEXA-skandalen i Luleå. Under det tidiga 90-talet fick stålmannen köpa företagen INEXA Profil för 1 (en) krona men fick samtidigt ett kapitaltillskott på 500 miljoner SEK av den tidigare ägaren för att i akt och mening att trygga produktion och arbetstillfällen. I media avslöjades senare att samma belopp (500 miljoner SEK) metodiskt överförts till Karl-David Sundbergs övriga bolag. Slutligen sattes INEXA Profil 2001 i konkurs och över 300 stålarbetare miste sina arbeten. Det hela väckte stor uppmärksamhet i Norrbotten.["


källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Karl-David_Sundberg
Vafan: vet du någon tråd eller sida med tips för lager-bryggning? Verkar långt mer komplicerat än jag tidigare trott (eller är det bara mer tidskrävande och hygieniskt noga?) efter att ha kollat runt här verkar du ha koll på lager.

Martin
Användarvisningsbild
Karl-M
Bryggmästare
Inlägg: 272
Blev medlem: mån jan 16, 2012 19:45
Ort: Hindås

Re: Nils-Oscar God lager. Recepttips.

Inlägg av Karl-M »

Skillnaden är jästemperatur och lagringstid i stort. Vad undrar du över?
Jag gillar att jäsa saker.
Skriv svar

Återgå till "Ölsatser och recept"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster