Ja kan nog tänka mig att använda draven. Ja menar, det är ju som en ganska lös gröt. Urlakade fibrer, med lite, lite sötma kvar.
Man använder det annars som djurfoder. Själv har jag slängt ut det hemma vid fågelmaten på vintrarna, älskas av såväl pippisar som rådjur
Pröva att baka med det. Det smakar ju inte illa. Bra fibertillsats
Baka bröd med draven
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Baka bröd med draven
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Baka bröd med draven
Visst går det att använda lite drav som smakbärare/fibertillskott men det blir inte bra om man tar för mycket. Skulle säga 1dl eller absolut max 2dl i en normal brödsats med 5dl vätska.
/Weinkeller
- Hinken Hill
- Bryggmästare
- Inlägg: 343
- Blev medlem: tor feb 17, 2011 12:54
Baka bröd med draven
För att ta till vara på allt kan man annars slänga i skiten i en jästunna på med ljummet vatten och bakjäst så har man en whisky mäsk (dock lite svagare än vanligt men men).
Baka bröd med draven
Men man skulle ju kunna baka på malt. Mala den fint och sikta bort skalen. Det är nog intressantare. Dra lite olika sorters malt kanske.
Att hantera bakfylla är ett helt liv av erfarenhet...
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Baka bröd med draven
Jag ska fanimej göra gröt på´t nästa gång jag brygger. Måste ju gå att äta
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 301
- Blev medlem: lör feb 28, 2009 15:42
- Utrustning: Camurri Brauer CB.50
- Ort: Kumla
Baka bröd med draven
Här är ett recept...
4,5 dl Sötvört
5 dl Urlakad drav
3 dl Grovt rågmjöl
10 dl Vetemjöl
1/2 dl Honung eller sirap
2 tsk Salt
50 g Bakjäst
1 Värm / kyl vörten till 37´ och smula i jästen
2 Blanda i honung eller sirap och tillsätt övriga ingredienser
Bearbeta till en jämndeg
3 Strö över lite mjöl och och jäs till dubbel storlek i bunke (40 min)
4 Forma till 2 limpor
5 Låt jäsa under bakduk i en halvtimme
6 Grädda i mitten av ugnen under 30-40 minuter vid 200 grader
7 Mät med probe-termometer i brödets mitt. Vid 96 gr är det klart.
8 Ta ut limporna och låt svalna under bakduken
9 Njut brödet med en god ost och ett gott hembryggt öl.
Receptet grundar sig från Boken Ölbryggning och är något modifierat.
Kan säga att det blir mycket mummsigt bröd som går perfekt ihop med en hembryggd öl.
/ Magnus
4,5 dl Sötvört
5 dl Urlakad drav
3 dl Grovt rågmjöl
10 dl Vetemjöl
1/2 dl Honung eller sirap
2 tsk Salt
50 g Bakjäst
1 Värm / kyl vörten till 37´ och smula i jästen
2 Blanda i honung eller sirap och tillsätt övriga ingredienser
Bearbeta till en jämndeg
3 Strö över lite mjöl och och jäs till dubbel storlek i bunke (40 min)
4 Forma till 2 limpor
5 Låt jäsa under bakduk i en halvtimme
6 Grädda i mitten av ugnen under 30-40 minuter vid 200 grader
7 Mät med probe-termometer i brödets mitt. Vid 96 gr är det klart.
8 Ta ut limporna och låt svalna under bakduken
9 Njut brödet med en god ost och ett gott hembryggt öl.
Receptet grundar sig från Boken Ölbryggning och är något modifierat.
Kan säga att det blir mycket mummsigt bröd som går perfekt ihop med en hembryggd öl.
/ Magnus
Mera malt åt folket! http://www.maltmagnus.se
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster