Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Baka bröd med draven

Ölsatser och recept. Även recensioner av ölsatser och tillbehör.
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

Baka bröd med draven

Inlägg av Odqvist »

Ja kan nog tänka mig att använda draven. Ja menar, det är ju som en ganska lös gröt. Urlakade fibrer, med lite, lite sötma kvar.

Man använder det annars som djurfoder. Själv har jag slängt ut det hemma vid fågelmaten på vintrarna, älskas av såväl pippisar som rådjur ;)

Pröva att baka med det. Det smakar ju inte illa. Bra fibertillsats :)
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Baka bröd med draven

Inlägg av Weinkeller »

Visst går det att använda lite drav som smakbärare/fibertillskott men det blir inte bra om man tar för mycket. Skulle säga 1dl eller absolut max 2dl i en normal brödsats med 5dl vätska.
/Weinkeller
Användarvisningsbild
Hinken Hill
Bryggmästare
Inlägg: 343
Blev medlem: tor feb 17, 2011 12:54

Baka bröd med draven

Inlägg av Hinken Hill »

För att ta till vara på allt kan man annars slänga i skiten i en jästunna på med ljummet vatten och bakjäst så har man en whisky mäsk :D (dock lite svagare än vanligt men men).
scaryeyes
Brygguru
Inlägg: 1406
Blev medlem: tis sep 16, 2008 12:05
Ort: Finja

Baka bröd med draven

Inlägg av scaryeyes »

Men man skulle ju kunna baka på malt. Mala den fint och sikta bort skalen. Det är nog intressantare. Dra lite olika sorters malt kanske.
Att hantera bakfylla är ett helt liv av erfarenhet...
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

Baka bröd med draven

Inlägg av Odqvist »

Jag ska fanimej göra gröt på´t nästa gång jag brygger. Måste ju gå att äta ;)
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Ludentass
Bryggmästare
Inlägg: 301
Blev medlem: lör feb 28, 2009 15:42
Utrustning: Camurri Brauer CB.50
Ort: Kumla

Baka bröd med draven

Inlägg av Ludentass »

Här är ett recept...

4,5 dl Sötvört
5 dl Urlakad drav
3 dl Grovt rågmjöl
10 dl Vetemjöl

1/2 dl Honung eller sirap
2 tsk Salt
50 g Bakjäst

1 Värm / kyl vörten till 37´ och smula i jästen
2 Blanda i honung eller sirap och tillsätt övriga ingredienser
Bearbeta till en jämndeg
3 Strö över lite mjöl och och jäs till dubbel storlek i bunke (40 min)
4 Forma till 2 limpor
5 Låt jäsa under bakduk i en halvtimme
6 Grädda i mitten av ugnen under 30-40 minuter vid 200 grader
7 Mät med probe-termometer i brödets mitt. Vid 96 gr är det klart.
8 Ta ut limporna och låt svalna under bakduken

9 Njut brödet med en god ost och ett gott hembryggt öl.

Receptet grundar sig från Boken Ölbryggning och är något modifierat.

Kan säga att det blir mycket mummsigt bröd som går perfekt ihop med en hembryggd öl.

/ Magnus

:D
Mera malt åt folket! http://www.maltmagnus.se
Skriv svar

Återgå till "Ölsatser och recept"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster