Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Mitt första recept

Ölsatser och recept. Även recensioner av ölsatser och tillbehör.
morbidrocker
Färsk jäst
Inlägg: 8
Blev medlem: tor maj 09, 2013 20:32

Mitt första recept

Inlägg av morbidrocker »

Hejsan.

Är helt ny på ölbryggning (har en IPA på jäsning, ingen aning om hur jag lyckats än)

Jag skulle uppskatta input på detta recept som jag gjort.

Har ingen erfarenhet av humlesorterna, vad ska jag ändra (sort, tid för givorna)?

Har haft Duvel:s Tripel Hop i baktanken, men blir det för bittert med 80 IBU?

Tips på andra maltsorter mottages också tacksamt


BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: 4 hops
Brewer: Robin
Asst Brewer:
Style: American Barleywine
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 21,58 l
Post Boil Volume: 19,69 l
Batch Size (fermenter): 18,93 l
Bottling Volume: 18,93 l
Estimated OG: 1,083 SG
Estimated Color: 23,8 EBC
Estimated IBU: 80,2 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Est Mash Efficiency: 72,0 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
18,93 l Uppsala Sverige Water 1 -
1,00 tsp Lactic Acid (Mash 60,0 mins) Water Agent 2 -
6,00 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 3 85,7 %
1,00 kg Caraamber (59,1 EBC) Grain 4 14,3 %
45,00 g Equinox [13,90 %] - Boil 60,0 min Hop 5 67,9 IBUs
40,00 g Saaz [4,00 %] - Boil 15,0 min Hop 6 8,6 IBUs
30,91 g Styrian Goldings [5,40 %] - Boil 5,0 min Hop 7 3,6 IBUs
2,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [ Yeast 8 -
28,30 g Amarillo Gold [8,50 %] - Dry Hop 0,0 Day Hop 9 0,0 IBUs


Mash Schedule: BIAB, Full Body
Total Grain Weight: 7,00 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Saccharification Add 25,86 l of water at 75,2 C 68,9 C 60 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 7 min 75,6 C 10 min

Sparge: If steeping, remove grains, and prepare to boil wort
Notes:
------


Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Mitt första recept

Inlägg av Weinkeller »

Duvel Triple Hop är något helt annat än du knepat ihop här. Känns mer som ett fylligt Amerikanskt Barleywine, bara så att du tänker på att resultatet kommer dra ditåt istället. Jag hade nog kompletterat receptet med socker upp till 1090 för lite mer BW känsla.
/Weinkeller
morbidrocker
Färsk jäst
Inlägg: 8
Blev medlem: tor maj 09, 2013 20:32

Re: Mitt första recept

Inlägg av morbidrocker »

Mina 2 favoriter just nu är ju Sierra nevadas bigfoot ale och tripel hopen :wink:
Är det bodyn som ska bli mindre för att likna tripel hop? Andra maltsorter?

Det jag gillade med tripel hop var den tydliga fruktiga humlesmaken.
morbidrocker
Färsk jäst
Inlägg: 8
Blev medlem: tor maj 09, 2013 20:32

Re: Mitt första recept

Inlägg av morbidrocker »

Egentligen spelar det inte så stor roll just nu om ölen blir ungefär likadan som en befintlig, måste ju brygga några satser för att möjligtvis börja förstå sambandet mellan ingredienserna. Så all input som knuffar mig i rätt riktning är mycket uppskattat.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Mitt första recept

Inlägg av Weinkeller »

Så vad vill du brygga då? En Barleywine eller torrhumlad Belgare?
/Weinkeller
morbidrocker
Färsk jäst
Inlägg: 8
Blev medlem: tor maj 09, 2013 20:32

Re: Mitt första recept

Inlägg av morbidrocker »

Om vi spar barleywine till ett senare tillfälle.

Vad föreslår du för ändringar? Hur hänger tiden för humlegivorna ihop?
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Mitt första recept

Inlägg av Weinkeller »

Kör pilsnermalt 85% och 15% vitt socker till OG 1,070. Använd belgisk jäst gärna WLP570. Mäska i 64C.
Beska ca 35 IBU tinseth. Styrian och Saaz vid 15min och Equinox 4g/l som torrhumle ca 4-5 dagar. Bitterhumle valfri.
Viktigt att få ner FG mellan 1,005-1,010.
/Weinkeller
morbidrocker
Färsk jäst
Inlägg: 8
Blev medlem: tor maj 09, 2013 20:32

Re: Mitt första recept

Inlägg av morbidrocker »

Kanon :thumbup: då ska jag testa det.

Förresten, finns det någon guide för olika typer av öl, vilken sorts malt osv?

Känns ju så där att behöva fråga om basic saker i tid och otid...
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Mitt första recept

Inlägg av Weinkeller »

Gillar man att brygga typriktigt så är boken/receptsamlingen "Brewing Classic Styles" av Jamil Zainasheff klockren.
/Weinkeller
morbidrocker
Färsk jäst
Inlägg: 8
Blev medlem: tor maj 09, 2013 20:32

Re: Mitt första recept

Inlägg av morbidrocker »

Efter månader av väntan så släpptes Sierra Nevada Bigfoot Ale 2015. Köpte 2 flaskor och öppnade nyss den ena, vilken besvikelse... väldigt maltig och besk, god men inte alls vad jag kommer ihåg från 2014. Vill minnas att den var mindre besk med mer humlesmak.

Någon som druckit bigfoot 2014 och testat den nya 2015?
Skriv svar

Återgå till "Ölsatser och recept"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster