Hejsan.
Är helt ny på ölbryggning (har en IPA på jäsning, ingen aning om hur jag lyckats än)
Jag skulle uppskatta input på detta recept som jag gjort.
Har ingen erfarenhet av humlesorterna, vad ska jag ändra (sort, tid för givorna)?
Har haft Duvel:s Tripel Hop i baktanken, men blir det för bittert med 80 IBU?
Tips på andra maltsorter mottages också tacksamt
BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: 4 hops
Brewer: Robin
Asst Brewer:
Style: American Barleywine
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 21,58 l
Post Boil Volume: 19,69 l
Batch Size (fermenter): 18,93 l
Bottling Volume: 18,93 l
Estimated OG: 1,083 SG
Estimated Color: 23,8 EBC
Estimated IBU: 80,2 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Est Mash Efficiency: 72,0 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
18,93 l Uppsala Sverige Water 1 -
1,00 tsp Lactic Acid (Mash 60,0 mins) Water Agent 2 -
6,00 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 3 85,7 %
1,00 kg Caraamber (59,1 EBC) Grain 4 14,3 %
45,00 g Equinox [13,90 %] - Boil 60,0 min Hop 5 67,9 IBUs
40,00 g Saaz [4,00 %] - Boil 15,0 min Hop 6 8,6 IBUs
30,91 g Styrian Goldings [5,40 %] - Boil 5,0 min Hop 7 3,6 IBUs
2,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [ Yeast 8 -
28,30 g Amarillo Gold [8,50 %] - Dry Hop 0,0 Day Hop 9 0,0 IBUs
Mash Schedule: BIAB, Full Body
Total Grain Weight: 7,00 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Saccharification Add 25,86 l of water at 75,2 C 68,9 C 60 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 7 min 75,6 C 10 min
Sparge: If steeping, remove grains, and prepare to boil wort
Notes:
------
Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com
Mitt första recept
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Mitt första recept
Duvel Triple Hop är något helt annat än du knepat ihop här. Känns mer som ett fylligt Amerikanskt Barleywine, bara så att du tänker på att resultatet kommer dra ditåt istället. Jag hade nog kompletterat receptet med socker upp till 1090 för lite mer BW känsla.
/Weinkeller
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 8
- Blev medlem: tor maj 09, 2013 20:32
Re: Mitt första recept
Mina 2 favoriter just nu är ju Sierra nevadas bigfoot ale och tripel hopen
Är det bodyn som ska bli mindre för att likna tripel hop? Andra maltsorter?
Det jag gillade med tripel hop var den tydliga fruktiga humlesmaken.
Är det bodyn som ska bli mindre för att likna tripel hop? Andra maltsorter?
Det jag gillade med tripel hop var den tydliga fruktiga humlesmaken.
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 8
- Blev medlem: tor maj 09, 2013 20:32
Re: Mitt första recept
Egentligen spelar det inte så stor roll just nu om ölen blir ungefär likadan som en befintlig, måste ju brygga några satser för att möjligtvis börja förstå sambandet mellan ingredienserna. Så all input som knuffar mig i rätt riktning är mycket uppskattat.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Mitt första recept
Så vad vill du brygga då? En Barleywine eller torrhumlad Belgare?
/Weinkeller
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 8
- Blev medlem: tor maj 09, 2013 20:32
Re: Mitt första recept
Om vi spar barleywine till ett senare tillfälle.
Vad föreslår du för ändringar? Hur hänger tiden för humlegivorna ihop?
Vad föreslår du för ändringar? Hur hänger tiden för humlegivorna ihop?
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Mitt första recept
Kör pilsnermalt 85% och 15% vitt socker till OG 1,070. Använd belgisk jäst gärna WLP570. Mäska i 64C.
Beska ca 35 IBU tinseth. Styrian och Saaz vid 15min och Equinox 4g/l som torrhumle ca 4-5 dagar. Bitterhumle valfri.
Viktigt att få ner FG mellan 1,005-1,010.
Beska ca 35 IBU tinseth. Styrian och Saaz vid 15min och Equinox 4g/l som torrhumle ca 4-5 dagar. Bitterhumle valfri.
Viktigt att få ner FG mellan 1,005-1,010.
/Weinkeller
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 8
- Blev medlem: tor maj 09, 2013 20:32
Re: Mitt första recept
Kanon då ska jag testa det.
Förresten, finns det någon guide för olika typer av öl, vilken sorts malt osv?
Känns ju så där att behöva fråga om basic saker i tid och otid...
Förresten, finns det någon guide för olika typer av öl, vilken sorts malt osv?
Känns ju så där att behöva fråga om basic saker i tid och otid...
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Mitt första recept
Gillar man att brygga typriktigt så är boken/receptsamlingen "Brewing Classic Styles" av Jamil Zainasheff klockren.
/Weinkeller
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 8
- Blev medlem: tor maj 09, 2013 20:32
Re: Mitt första recept
Efter månader av väntan så släpptes Sierra Nevada Bigfoot Ale 2015. Köpte 2 flaskor och öppnade nyss den ena, vilken besvikelse... väldigt maltig och besk, god men inte alls vad jag kommer ihåg från 2014. Vill minnas att den var mindre besk med mer humlesmak.
Någon som druckit bigfoot 2014 och testat den nya 2015?
Någon som druckit bigfoot 2014 och testat den nya 2015?
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster