Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Ang minskning av recept?

Ölsatser och recept. Även recensioner av ölsatser och tillbehör.
hellracer
Bryggare
Inlägg: 192
Blev medlem: ons maj 14, 2014 15:55
Utrustning: kolonn och spiral

Ang minskning av recept?

Inlägg av hellracer »

Tjena är så att jag ska jäsa lite öl så ja köpte en bryggsats som skulle bli 23 liter när det var färdigt. Men jag köpte fel hink så jag fick en 15 liters vin hink så nu till frågan, hur kan jag dela av receptet så det blir 15 liter istället för 23?
Tacksam för snabba svar =>
På G
11,5 liter öl / vintern 2014/sommaren 2015
80 L cider / sommaren 2015
65 L lingon-vin / midsommar 2015
Jazze
Bryggmästare
Inlägg: 323
Blev medlem: mån okt 15, 2012 11:47
Ort: Svärdsjö
Kontakt:

Re: Ang minskning av recept?

Inlägg av Jazze »

Dela allt med två och gör 11,5 L.
15l i en 15 liters hink kommer inte att bli bra
hellracer
Bryggare
Inlägg: 192
Blev medlem: ons maj 14, 2014 15:55
Utrustning: kolonn och spiral

Re: Ang minskning av recept?

Inlägg av hellracer »

ne de förstås det ska ju finnas plats att jäsa med:) (tänkte fel)
Så då blir det halva jäs paketet och 11,5 liter :)

Om jag delar allt på 2. Kan jag spara de andra och sätta på jäsning när jag har tappat upp den första satsen på flaskor eller blir jästen och de förstört? :)
På G
11,5 liter öl / vintern 2014/sommaren 2015
80 L cider / sommaren 2015
65 L lingon-vin / midsommar 2015
Michael
Bryggmästare
Inlägg: 300
Blev medlem: sön aug 12, 2012 22:01

Re: Ang minskning av recept?

Inlägg av Michael »

Du kan använda jästkakan från första omgången när du brygger din andra sats. Så beroende på vad det är för jäst kan du smacka i hela påsen med en gång.
Jästen i bryggsatser brukar inte vara den bästa och torrjäst mår inte bra av att ligga i öppnade påsar. Övriga ingredienser klara sig.

När du flaskar så häll jästkakan i en rengjord glasburk och ställ i kylen tills det är dags. Du kommer bara behöva 1-1,5dl jästkaka till 11L vört.
hellracer
Bryggare
Inlägg: 192
Blev medlem: ons maj 14, 2014 15:55
Utrustning: kolonn och spiral

Re: Ang minskning av recept?

Inlägg av hellracer »

jästkakan? är det bottensatsen ? är inte så inne i öl (ord):)
Edit: googlade så hittade svaret själv :)
På G
11,5 liter öl / vintern 2014/sommaren 2015
80 L cider / sommaren 2015
65 L lingon-vin / midsommar 2015
hellracer
Bryggare
Inlägg: 192
Blev medlem: ons maj 14, 2014 15:55
Utrustning: kolonn och spiral

Re: Ang minskning av recept?

Inlägg av hellracer »

Läste lite på Internet Ang jästkakan och vad jag uppfattade så kan jag hälla i hela jäst paketet direkt sen när jag tappat första satsen så är det bara att hälla på nästa sats direkt på jästkakan eller har jag fel? :)
På G
11,5 liter öl / vintern 2014/sommaren 2015
80 L cider / sommaren 2015
65 L lingon-vin / midsommar 2015
Michael
Bryggmästare
Inlägg: 300
Blev medlem: sön aug 12, 2012 22:01

Re: Ang minskning av recept?

Inlägg av Michael »

Du är helt rätt på det.
Jästkakan är bottensatsen som också kan tvättas enligt vissa instruktioner. Vissa brygger direkt på jästkakan med gott resultat, så det är bara att tuta och köra.
hellracer
Bryggare
Inlägg: 192
Blev medlem: ons maj 14, 2014 15:55
Utrustning: kolonn och spiral

Re: Ang minskning av recept?

Inlägg av hellracer »

Fick hem paket i dag och så läste jag på receptet som följde med att man ska ställa burken i hett vatten för att mjuka upp inne hållet men jag ska ju bara använda halva burken först så jag undrar hur jag ska göra då? Eller går det kanske att ta halva inne hållet och lägga i en annan burk och hetta upp det?
Bilagor
2014-11-28 10.08.59.jpg
2014-11-28 10.08.59.jpg (780 KiB) Visad 287 gånger
På G
11,5 liter öl / vintern 2014/sommaren 2015
80 L cider / sommaren 2015
65 L lingon-vin / midsommar 2015
Michael
Bryggmästare
Inlägg: 300
Blev medlem: sön aug 12, 2012 22:01

Re: Ang minskning av recept?

Inlägg av Michael »

Anledningen till att du ska värma burken är väl mest för att det ska bli mer lättflytande. Värm hela burken i varmt vatten enl. instruktionen, uppskatta hur mycket hälften är och häll av det, mer noggrant är det inte. Antingen blir din första öl lite starkare, eller så blir din andra det.

Lycka till.
hellracer
Bryggare
Inlägg: 192
Blev medlem: ons maj 14, 2014 15:55
Utrustning: kolonn och spiral

Re: Ang minskning av recept?

Inlägg av hellracer »

aha okaj. jag har satt en sats innan i dag men det bubblan sakta ca 1 bubbla/minuten? men det kanske ska vara så eller va säger ni som vet? :)
Edit: flyttade hinken från 24° till 21° och nu bubblar det va 20ånde sek:)
På G
11,5 liter öl / vintern 2014/sommaren 2015
80 L cider / sommaren 2015
65 L lingon-vin / midsommar 2015
hellracer
Bryggare
Inlägg: 192
Blev medlem: ons maj 14, 2014 15:55
Utrustning: kolonn och spiral

Re: Ang minskning av recept?

Inlägg av hellracer »

uppdaterar lite.
Nu verkar det ha hoppat igång redigt:)
Får hoppas att man lyckas med sin FÖRSTA sats öl:)
Bilagor
2014-11-29 11.17.15.jpg
2014-11-29 11.17.15.jpg (636 KiB) Visad 268 gånger
På G
11,5 liter öl / vintern 2014/sommaren 2015
80 L cider / sommaren 2015
65 L lingon-vin / midsommar 2015
Michael
Bryggmästare
Inlägg: 300
Blev medlem: sön aug 12, 2012 22:01

Re: Ang minskning av recept?

Inlägg av Michael »

Kul att det fungerar :thumbup:
Behåll jäshinken i 20°. Jästen mår inte bra om det är för varmt, eller rättare sagt, den gör inget bra jobb. Jo, den producerar alkohol men också andra inte så önskvärda smaker.

Nu är det bara för dig att vänta och låta hinken vara ifred tills det jäst färdigt. Jag vet, det är svårt men försök :wink:
hellracer
Bryggare
Inlägg: 192
Blev medlem: ons maj 14, 2014 15:55
Utrustning: kolonn och spiral

Re: Ang minskning av recept?

Inlägg av hellracer »

jo det är kul när det går som planerat :)
Har 2 temp mätare i skåpet där det jäser och kollar ett par gånger om dan så tempen ligger runt 20°
Fundera bara på Ang jäs tid, på receptet står det att det har jäst klart efter 6-7 dagar men även läst här inne att det ska jäsa i 3 veckor ? vet inte va jag ska gå på? vill ju inte öppna locket i onödan :/
Här även läst att det inte ska vara förlänge i hinken.
På G
11,5 liter öl / vintern 2014/sommaren 2015
80 L cider / sommaren 2015
65 L lingon-vin / midsommar 2015
Michael
Bryggmästare
Inlägg: 300
Blev medlem: sön aug 12, 2012 22:01

Re: Ang minskning av recept?

Inlägg av Michael »

Det finns många möjligheter att göra fel :)
Min öl brukar jäsa klart på 4-5 dagar, var själv nojjig i början men har lärt mig att gå på vad som händer i jäsröret. När det slutat bubbla, eller rättare sagt när det inte bubblar så ofta är det dags för nästa fas i bryggningen. Har du koll på vilket OG vörten hade? Kan förvisso kvitta när det är första gången.

Skulle föreslå att du flaskar och kolsyrejäser när det inte bubblar i röret längre. Ta det lugnt, det är bättre att vänta några dagar mer och slippa flaskbomber.
hellracer
Bryggare
Inlägg: 192
Blev medlem: ons maj 14, 2014 15:55
Utrustning: kolonn och spiral

Re: Ang minskning av recept?

Inlägg av hellracer »

Får nog bli att gå på jäsröret, då jag inte hade en tanke på att kolla OG :)
På G
11,5 liter öl / vintern 2014/sommaren 2015
80 L cider / sommaren 2015
65 L lingon-vin / midsommar 2015
Skriv svar

Återgå till "Ölsatser och recept"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster