procent på mjöd???
procent på mjöd???
Hur får man reda på procenten på sitt färdiga mjöd??
- Bushwhacker
- Bryggare
- Inlägg: 199
- Blev medlem: sön jul 27, 2003 2:00
procent på mjöd???
Det enklaste är att använda en hydrometer (jäsningsmätare, Ochslevikt mätare), väl investerade slantar. Kolla startvärde och sen slutvärde, så har du svaret.
Har man ingen hydrometer, så får man göra en uppskattning av %.
Smaka på mjödet är det torrt.
Antal gram honung X 0,81 / Liter mjöd / 17 = ungefärlig %
Exempel : 3000 gram honung X 0,81 / 10 liter / 17 = 14,3%
Är mjödet sött > spring och köp en hydrometer, dra ifrån restsockervärdet.
Antal gram honung X 0,81 / Liter mjöd - restsocker / 17 = ungefärlig %
Exempel : 3000 gram honung X 0,81 / 10 liter - 30 gram / 17 = 12,5%
Hoppas det hjälpte
Har man ingen hydrometer, så får man göra en uppskattning av %.
Smaka på mjödet är det torrt.
Antal gram honung X 0,81 / Liter mjöd / 17 = ungefärlig %
Exempel : 3000 gram honung X 0,81 / 10 liter / 17 = 14,3%
Är mjödet sött > spring och köp en hydrometer, dra ifrån restsockervärdet.
Antal gram honung X 0,81 / Liter mjöd - restsocker / 17 = ungefärlig %
Exempel : 3000 gram honung X 0,81 / 10 liter - 30 gram / 17 = 12,5%
Hoppas det hjälpte
-- Bushwhacker --
The chase is better than the catch
The chase is better than the catch
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster