Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

procent på mjöd???

Utrustning och teknik.
Användarvisningsbild
FEJD
Newbie
Inlägg: 4
Blev medlem: tor apr 01, 2004 2:00

procent på mjöd???

Inlägg av FEJD »

Hur får man reda på procenten på sitt färdiga mjöd??
Användarvisningsbild
Bushwhacker
Bryggare
Inlägg: 199
Blev medlem: sön jul 27, 2003 2:00

procent på mjöd???

Inlägg av Bushwhacker »

Det enklaste är att använda en hydrometer (jäsningsmätare, Ochslevikt mätare), väl investerade slantar. Kolla startvärde och sen slutvärde, så har du svaret.

Har man ingen hydrometer, så får man göra en uppskattning av %.
Smaka på mjödet är det torrt.
Antal gram honung X 0,81 / Liter mjöd / 17 = ungefärlig %
Exempel : 3000 gram honung X 0,81 / 10 liter / 17 = 14,3%
Är mjödet sött > spring och köp en hydrometer, dra ifrån restsockervärdet.
Antal gram honung X 0,81 / Liter mjöd - restsocker / 17 = ungefärlig %
Exempel : 3000 gram honung X 0,81 / 10 liter - 30 gram / 17 = 12,5%

Hoppas det hjälpte :)
-- Bushwhacker --
The chase is better than the catch
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för mjödbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster