Någon med negativa erfarenheter?
Någon med negativa erfarenheter?
Har nu två damejeanner mjöd på jäsning sedan en vecka.
5,5 kg honung och en halv liter ekologisk äppeljuice i var behållare.
Jästnärsalt 1 tsk är tillsatt.
Körde enbart med honungen i kärlet och kallvatten på tillsammans med juicen.
Att få honungen löst i vattnet har tagit ca en vecka med frekvent skakande men nu tror jag att det är färdigskakat.
Det jag har sett är att man vill värma produkten bina har tillverkat för att förhindra feljäsning.
Vad jag upplever nu är att det doftar fin jäsning och att jag ska köra samma stuk med friskt kallvatten från kranen men skippa äppeljuicen och köra en annan jäst.
Självklart är all utrustning steriliserad så jag förstår inte var feljäsningen ska komma ifrån?
Är det någon som har en annan uppfattning om nödvändigheten av värmetillskottet?
5,5 kg honung och en halv liter ekologisk äppeljuice i var behållare.
Jästnärsalt 1 tsk är tillsatt.
Körde enbart med honungen i kärlet och kallvatten på tillsammans med juicen.
Att få honungen löst i vattnet har tagit ca en vecka med frekvent skakande men nu tror jag att det är färdigskakat.
Det jag har sett är att man vill värma produkten bina har tillverkat för att förhindra feljäsning.
Vad jag upplever nu är att det doftar fin jäsning och att jag ska köra samma stuk med friskt kallvatten från kranen men skippa äppeljuicen och köra en annan jäst.
Självklart är all utrustning steriliserad så jag förstår inte var feljäsningen ska komma ifrån?
Är det någon som har en annan uppfattning om nödvändigheten av värmetillskottet?
Re: Någon med negativa erfarenheter?
Har kompletterar min mjödtillverkning med en Blåbärsmjöd.
Seg honung denna gången så det är svårupplöst.
Men jag skakar på och hoppas att jäsningen ska ta fart, låter nog blåbären ligga kvar tills honungen är löst.
Seg honung denna gången så det är svårupplöst.
Men jag skakar på och hoppas att jäsningen ska ta fart, låter nog blåbären ligga kvar tills honungen är löst.
Re: Någon med negativa erfarenheter?
Även jag körde med kallvatten. Kokade upp vattnet för att få bort kloret och sedan lät jag det kylas ner utomhus. Hällde i honung i jästunnan, hällde på vattnet o rörde om tills det var löst. Har själv inte kört med jästnäring utan bara jäst. Lät sedan allt stå tills det bubblade klart. Inte öppnat en enda gång under tiden! Nu står den på 2a klarningen och ska stå till den 18e. Det både luktar och smakar som en typ av ofärdigt vitt vin.
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
- Omlott
- Bryggmästare
- Inlägg: 561
- Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
- Utrustning: Damejeanne
- Ort: Halmstad
- Kontakt:
Re: Någon med negativa erfarenheter?
Låter fint det där gubbar!
Själv kör jag med, källvatten, honung, jästnäring, förkultur. Brukar bli kanoners
Själv kör jag med, källvatten, honung, jästnäring, förkultur. Brukar bli kanoners
- Bryggar_Pelle
- Bryggare
- Inlägg: 138
- Blev medlem: lör sep 18, 2010 12:04
- Ort: Gården
Re: Någon med negativa erfarenheter?
Gjorde lika som Kithiva, koka bort kloret. Lät honung samt blåbär ligga över natten i vattnet samtidigt som förkulturen fick gro.
Blir säkerligen fint.
Blir säkerligen fint.
Re: Någon med negativa erfarenheter?
Har nu fått honungen löst i blåbärsmjödet men ännu inte silat bort blåbären.
Struntar i att ta bort bären tills jäsningen stoppat.
Tur att jag bor i ett klorfritt vattenställe.
Förenklar jäsningar betydligt!
Struntar i att ta bort bären tills jäsningen stoppat.
Tur att jag bor i ett klorfritt vattenställe.
Förenklar jäsningar betydligt!
Re: Någon med negativa erfarenheter?
Vad jag fått lära mig så ska väl bären inte ligga i mer än 1v? 5-7 dagar nått sånt. Ligger de för länge så kan de väl börja mögla med?Norfdas skrev:Har nu fått honungen löst i blåbärsmjödet men ännu inte silat bort blåbären.
Struntar i att ta bort bären tills jäsningen stoppat.
Tur att jag bor i ett klorfritt vattenställe.
Förenklar jäsningar betydligt!
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
- Omlott
- Bryggmästare
- Inlägg: 561
- Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
- Utrustning: Damejeanne
- Ort: Halmstad
- Kontakt:
Re: Någon med negativa erfarenheter?
Om det ligger för länge kan det även utsöndras bittra ämnen ur vissa ingredienser (så beror på). Just angående blåbär så har jag läst ett tidigare inlägg där någon hade bären i hela tre veckor.Kithiva skrev:Vad jag fått lära mig så ska väl bären inte ligga i mer än 1v? 5-7 dagar nått sånt. Ligger de för länge så kan de väl börja mögla med?Norfdas skrev:Har nu fått honungen löst i blåbärsmjödet men ännu inte silat bort blåbären.
Struntar i att ta bort bären tills jäsningen stoppat.
Tur att jag bor i ett klorfritt vattenställe.
Förenklar jäsningar betydligt!
Re: Någon med negativa erfarenheter?
Mina blåbär är nu inne på snart två veckor, det luktar inga blåbär om jäsningen längre utan bara jäst. Bubblar på så sakteliga. Tror att mina bär får ligga kvar en vecka till.Omlott skrev:Om det ligger för länge kan det även utsöndras bittra ämnen ur vissa ingredienser (så beror på). Just angående blåbär så har jag läst ett tidigare inlägg där någon hade bären i hela tre veckor.Kithiva skrev:Vad jag fått lära mig så ska väl bären inte ligga i mer än 1v? 5-7 dagar nått sånt. Ligger de för länge så kan de väl börja mögla med?Norfdas skrev:Har nu fått honungen löst i blåbärsmjödet men ännu inte silat bort blåbären.
Struntar i att ta bort bären tills jäsningen stoppat.
Tur att jag bor i ett klorfritt vattenställe.
Förenklar jäsningar betydligt!
Re: Någon med negativa erfarenheter?
Tappade nyss om blåbärsmjödet efter nästan tre veckors jäsning.
Provsmakade inget men en lockande intressant doft har infunnit sig i lägenheten.
Kan nog bli riktigt gott detta om inget elände infinner sig efter att jag silat bort blåbären.
Struntade i att pressa ur det sista från bären.
Ska lägga ut blåbären på komposten och så kanske jag får se en än mera tokig hackspett som finns i grannskapet.
Provsmakade inget men en lockande intressant doft har infunnit sig i lägenheten.
Kan nog bli riktigt gott detta om inget elände infinner sig efter att jag silat bort blåbären.
Struntade i att pressa ur det sista från bären.
Ska lägga ut blåbären på komposten och så kanske jag får se en än mera tokig hackspett som finns i grannskapet.
- Omlott
- Bryggmästare
- Inlägg: 561
- Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
- Utrustning: Damejeanne
- Ort: Halmstad
- Kontakt:
Re: Någon med negativa erfarenheter?
Klokt val, blir bara massa frön i mjödet.Norfdas skrev: Struntade i att pressa ur det sista från bären.
Re: Någon med negativa erfarenheter?
Det kändes lite så när jag funderade på hur jag skulle göra.Omlott skrev:Klokt val, blir bara massa frön i mjödet.Norfdas skrev: Struntade i att pressa ur det sista från bären.
Blev en del frön ändå men inte så att det stör.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst