Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

[Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Utrustning och teknik.
Jaeger
Färsk jäst
Inlägg: 16
Blev medlem: tor aug 28, 2014 22:18

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Jaeger »

Nog kan vattnet i jäsröret komma in i mjödet, vid undertryck så sugs vattnet in i jäskärlet.
Mvh/Jaeger
Användarvisningsbild
renkku
Bryggare
Inlägg: 173
Blev medlem: tis aug 06, 2013 15:34
Ort: Vasa

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av renkku »

Ett undertryck uppstår ju inte under jäsningen eftersom det hela tiden bildas kolsyra. Enda sättet att få ett undertryck under jäsningen med en tät jäshink är om man tappar ur drycken nerifrån med en kran eller liknande.
Användarvisningsbild
Kithiva
Finjäsare
Inlägg: 79
Blev medlem: ons okt 15, 2014 8:26

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Kithiva »

Dag 12: inget nytt. Bubblar i samma takt.
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
Användarvisningsbild
Kithiva
Finjäsare
Inlägg: 79
Blev medlem: ons okt 15, 2014 8:26

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Kithiva »

Dag 13: Efter dagens mätning så har jäsningen gått ner till 12 bubblingar per 5min.
Blev liten fundersam och mätte igen med samma resultat. 12 plupp / 5min.
Ska bli intressant och se om jäsningen börjar närma sig sitt slut. I morgon kväll så är det 2 veckor sedan jag satte mjödet. Har Ej öppnat tunnan en enda gång under tiden. Känns bra att man lyckats hålla sig. :wink:

Nu börjar det bli spännande :!: :thumbup:
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
Användarvisningsbild
Kithiva
Finjäsare
Inlägg: 79
Blev medlem: ons okt 15, 2014 8:26

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Kithiva »

Dag 14: det har nu passerat 2 veckor. Bubblandet fortsätter i samma takt som igår. Ca 12 bubbel per 5 min. :unsure:
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Odqvist »

Kommer ihåg den perioden då man satte sig vid jäskärlet med en kopp kaffe och njöt med förundran av bubblornas magi. ;)
Det är bra att du har god koll på ditt projekt, tro mig, du lär dig mycket då.
Se bara till att det är mycket titta och lite röra som gäller.
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Användarvisningsbild
Kithiva
Finjäsare
Inlägg: 79
Blev medlem: ons okt 15, 2014 8:26

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Kithiva »

Odqvist skrev:Kommer ihåg den perioden då man satte sig vid jäskärlet med en kopp kaffe och njöt med förundran av bubblornas magi. ;)
Det är bra att du har god koll på ditt projekt, tro mig, du lär dig mycket då.
Se bara till att det är mycket titta och lite röra som gäller.

Haha ja det är verkligen nått speciellt första gången man brygger.
Har inte öppnat en enda gång än, stolt över mig själv.

Jag försöker uppdatera varje dag. Både för mig själv och kanske för andra nyblrjare som undrar hur det går till / vad man kan vänta sig.
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Odqvist »

Kithiva skrev:
Odqvist skrev:Kommer ihåg den perioden då man satte sig vid jäskärlet med en kopp kaffe och njöt med förundran av bubblornas magi. ;)
Det är bra att du har god koll på ditt projekt, tro mig, du lär dig mycket då.
Se bara till att det är mycket titta och lite röra som gäller.

Haha ja det är verkligen nått speciellt första gången man brygger.
Har inte öppnat en enda gång än, stolt över mig själv.

Jag försöker uppdatera varje dag. Både för mig själv och kanske för andra nyblrjare som undrar hur det går till / vad man kan vänta sig.
Hehe, nej, låt bli att öppna och pilla.
Men jag satt oavbrutet ett tag och tittade, luktade och tog tid och observationer från jäsröret.
Det är överdrivet noggrant att loggföra, kanske, men det lär dig mycket om jäsningens beteende, vilka skeenden det finns och när det är som mest aktivitet, när det startar, när det avtar etc, så kör på till du tröttnar, och förhoppningsvis har du då lärt dig en del. ;)
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Användarvisningsbild
Kithiva
Finjäsare
Inlägg: 79
Blev medlem: ons okt 15, 2014 8:26

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Kithiva »

Dag 15: Nu börjar det hända grejor!
Var tvungen att dubbelmäta igen.
Första mätningen visade 10 plupp per 5 minuter. Rumstemp ligger idag på ca 19 grader.
En timme senare gjorde jag en ny mätning med samma resultat.
Med tanke på att den gått ner från 14 per 5 minuter så verkar det defenetivt som om jäsningen börjar dala. Kanske det börjar närma sig den stora dagen??? :w00t: :thumbup:
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
Användarvisningsbild
Kithiva
Finjäsare
Inlägg: 79
Blev medlem: ons okt 15, 2014 8:26

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Kithiva »

Dag 16: det fortsätter jäsa ner.
Jag gjorde första mätningen ikväll vid 19.10 ikväll och då var det nere på 8 bubbel per 5 min vid 18,4C i rummet.
Eftersom det skillde så mycket från igår så gjorde jag en mätning till kl 22.15.

Denna gången var det 19,8C i rummet och jag fick fram att det nu bubblar 7ggr per 5 min.

Så det börjar defenetivt att gå ner. Bubblandet har halverats sedan den 25e Okt.

Planen är att låta bubblandet sluta helt och sedan vänta en vecka extra för att jäsningen verkligen ska ha tagit slut. Då blir det mätning med jäsningsmätaren och för att sedan tappa upp på dunk för klarning. :thumbup: :thumbup:
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
Användarvisningsbild
Kithiva
Finjäsare
Inlägg: 79
Blev medlem: ons okt 15, 2014 8:26

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Kithiva »

Dag 17: Gjorde första mätningen vid kl 11:25. 17,7C i rummet. Det bubblar 7ggr per 5 min.
Andra mätningen vid 21:39. 18.4C i rummet. Den dubbelbubblade vid bara några sekunder innan timern tog slut så även test nr 2 landade på 7 bubbel per 5 min.

Enligt mina beräkningar så borde det gå ner i bubblande ytterligare om 1-2 dagar.
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
Användarvisningsbild
Kithiva
Finjäsare
Inlägg: 79
Blev medlem: ons okt 15, 2014 8:26

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Kithiva »

Dag 18: 17,5 grader i rummet. Bubblandet har sjunkt till 6 bubbel per 5min.
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
Användarvisningsbild
Kithiva
Finjäsare
Inlägg: 79
Blev medlem: ons okt 15, 2014 8:26

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Kithiva »

Dag 19: 17,6C. Bubblandet är nu nere till 5 bubbel per 5min. Dvs 1 bubbel per minut.
Det låter även som om kolsyre-pysandet som man kunde höra tidigare om man satte örat till har börjat avstanna.
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
Användarvisningsbild
Kithiva
Finjäsare
Inlägg: 79
Blev medlem: ons okt 15, 2014 8:26

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Kithiva »

Dag 20: 19.8C. Bubbel nere på 4st per 5min.

Jag funderar på om det börjar bli dags för klarning. Hade tänkt hälla över det hela i en 5-litersdunk som skall ställas svalt en vecka för klarning.
Men vet ej om jag ska ge den en vecka till innan jag öppnar jästunnan för första gången :/
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
Användarvisningsbild
Bryggar_Pelle
Bryggare
Inlägg: 138
Blev medlem: lör sep 18, 2010 12:04
Ort: Gården

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Bryggar_Pelle »

Försök härda ut minst en vecka till.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för mjödbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster