Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Ljus lager slutade jäsa efter 9dagar!?!?

Grundläggande utrustning och teknik.
mex77
Färsk jäst
Inlägg: 18
Blev medlem: lör jan 19, 2013 20:29
Ort: Norge

Ljus lager slutade jäsa efter 9dagar!?!?

Inlägg av mex77 »

Hade dessvärre ingen hydrometer, så jag vet inte vart på skalan vörten låg :(
Hade en "färdig" sats på Premium 5,5% och en Export på 6,5% härifrån:
http://www.olbrygging.no/butikk/lager.html

Jäste 2 satser på ca 23l vardera i ca 8-10grader (med 1 påse S-23 i vardera) i 6dgr sedan avtog jäsningen!?
Tappade om (allt såklart rengjort med star san och kokande vatten) till nya jäshinkar, sedan stegade jag upp temperaturen till 20-22gr (tog ca 3dgr) därefter stoppade jäsningen helt (hydrometern visade 1006 på båda).

Tappade upp ölen på 2st 19l fat, fyllde med 5bar Co2, rullade faten, fyllde 5bar, rullade faten, vilade 30min (faten alltså), efterfyllde Co2 till 2,0bar och satte undan till lagring.

Tog ett provsmak av vardera och det smakade skit :)

Har sedan ett par dagar tillbaka en sats med Muntons Continental lager som bara väntar på sin jäst, men då ölen jag använt den jästen till inte smakar så bra (än?), kanske jag borde tvätta jästen först istället för att bara hälla över den i Muntons hinken?
Om jag nu kan använda jästkakan som den är, bör jag då hälla bort 3l som vart över från dom två satserna som smakade skit? :shock:
vafan
Brygguru
Inlägg: 1282
Blev medlem: tis jan 18, 2011 8:01
Ort: Norrbotten

Re: Ljus lager slutade jäsa efter 9dagar!?!?

Inlägg av vafan »

Är din hydrometer kalibrerad? 1006 har jag veteligen aldrig kommit ner till, det bästa är 1007 (ale), och oftast ligger jag runt 1012-1010.
BIAB+NoChill Nuff Said!
mex77
Färsk jäst
Inlägg: 18
Blev medlem: lör jan 19, 2013 20:29
Ort: Norge

Re: Ljus lager slutade jäsa efter 9dagar!?!?

Inlägg av mex77 »

Nej, det har jag inte!?
Köpte bara 2st, tvättade av dom och stoppade dom i jäshinken.

Söker lite....

Kollade i 20gr vatten och båda visade 998.

Om det behövs (och klockan inte är "mittinatten" ;) ) får jag kanske prova detta:

Det enklaste sättet att kalibrera är att använda socker!
Varje viktprocent socker motsvarar 1ºPlato.
Dvs 10 gram socker och 990 gram vatten ger 1ºP
Eller 100 gram socker och 900 gram vatten ger 10ºP.
osv. Du kan alltså med lätthet blanda ihop vilket
Platovärde som helst.

SG Öchsle Plato
1,004 4 1,0
1,008 8 2,1
1,012 12 3,1
1,016 16 4,1
1,020 20 5,1
1,024 24 6,1
1,028 28 7,1
1,032 32 8,0
1,036 36 9,0
1,040 40 10,0
1,044 44 11,0
1,048 48 11,9
1,050 50 12,4
1,052 52 12,9
1,056 56 13,8
1,060 60 14,7
1,064 64 15,7
1,068 68 16,6
1,072 72 17,5
1,076 76 18,4
1,080 80 19,3
1,084 84 20,2
1,088 88 21,1
1,092 92 22,0
1,096 96 22,9
1,100 100 23,8
Användarvisningsbild
Brandis
Bryggmästare
Inlägg: 380
Blev medlem: mån apr 16, 2012 12:58
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Ljus lager slutade jäsa efter 9dagar!?!?

Inlägg av Brandis »

mex77 skrev:Nej, det har jag inte!?
Köpte bara 2st, tvättade av dom och stoppade dom i jäshinken.

Söker lite....

Kollade i 20gr vatten och båda visade 998.

Om det behövs (och klockan inte är "mittinatten" ;) ) får jag kanske prova detta:
Tabellen är för omvandling från öchele till Plato och vise versa

Hade du hydrometrarna i jäshinkarna?
värde 0.998 vid 20 grader visar att om du har t ex 1.045 har du 1.047 egentligen.
Så ditt värde på 1.006 med förutsättning att du mätt vid 20 grader är 1.008, har du mätt i 10 grader kan du räkna med att ditt värde ligger på 1.007 ungefär
Sedan kan man väl säga att bara för att jäsrörens aktivitet minskar betyder det inte att det slutat jäsa, 2 veckor minimum jäser jag mina lagers.
Den Muntonen du har sedan ett par dagar och som väntar på sin jäst, står den i jäshink utan jäst?
Jäser: 2 x APA
Lagras: Mexican RIS, Barley Wine, Glögg 2012, 2013 & 2014
Dricks: Czech Pivovar, Bel-Iti APA
mex77
Färsk jäst
Inlägg: 18
Blev medlem: lör jan 19, 2013 20:29
Ort: Norge

Re: Ljus lager slutade jäsa efter 9dagar!?!?

Inlägg av mex77 »

Ja, den står i jäshink av plast på en kall plats.
Allt som är i hinken är kokt.

Då får dom bara jäsa vidare på fat då :o
Användarvisningsbild
Brandis
Bryggmästare
Inlägg: 380
Blev medlem: mån apr 16, 2012 12:58
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Ljus lager slutade jäsa efter 9dagar!?!?

Inlägg av Brandis »

1: Har du hydrometrarna i jäshinkarna?
2: Varför kokar du vörten och låter det stå utan jäst i x antal dagar?

Som upplagt för infektioner om du inte har fått bort allt syre i jäshinkarna + att ha hydrometrar i vörten är en infektionsrisk det med.

Koka, kyl, i med jäst så fort det går (om man inte använder No Chill metoden)
Inga främmande prylar i vörten (jo det funkar för en del men varje gång du öppnar locket för att kolla har du en risk för infektioner.)

Kan du beskriva smaken som du kallar "skit"? Gröna äpplen, smörkola, papp?
Jäser: 2 x APA
Lagras: Mexican RIS, Barley Wine, Glögg 2012, 2013 & 2014
Dricks: Czech Pivovar, Bel-Iti APA
mex77
Färsk jäst
Inlägg: 18
Blev medlem: lör jan 19, 2013 20:29
Ort: Norge

Re: Ljus lager slutade jäsa efter 9dagar!?!?

Inlägg av mex77 »

Tycker det är lättare att göra rent en hydrometer och bara låta den ligga i under jäsningen än att skopa ur för mätning.

Hivade i jästkakan och det såg fint ut, går det åt skogen är det bara köpa nytt.
Det är värre med det jag kokat själv, då det är lite mer arbete :)
mex77
Färsk jäst
Inlägg: 18
Blev medlem: lör jan 19, 2013 20:29
Ort: Norge

Re: Ljus lager slutade jäsa efter 9dagar!?!?

Inlägg av mex77 »

Smakade på båda ölen och dom smakar lite friskt och inte så mycket annat...!
mex77
Färsk jäst
Inlägg: 18
Blev medlem: lör jan 19, 2013 20:29
Ort: Norge

Re: Ljus lager slutade jäsa efter 9dagar!?!?

Inlägg av mex77 »

Avsmakning idag av liiite grumlig öl.
Exporten smakar helt ok, men behöver nog lagras lite till :o

Premium pilsen däremot ser lite klarare ut, men har en hemsk eftersmak :(
Tror den hade eftersmaken redan från början, men den har blivit mycket värre...

Ska jag låta farbror premium stå tills jag behöver fatet eller är det bara hälla ut och "gör om gör rätt"?
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster