Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Dålig jäsning

Grundläggande utrustning och teknik.
edgedaniel
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: mån nov 08, 2010 8:01

Dålig jäsning

Inlägg av edgedaniel »

Hej

Har gort min första brygd å tömde upp på jäsfat i lördags kväll
Bryggden en All Grain å allt gick bra.

Bryggde på 2,5kg pale ale malt och 0,1kg crystal med cascade humle i två givor.

Mätte upp ett OG på 1041 i 20-gradig kokad vört.

Jäste med American Ale II jäst, flytande.

Efter 5-6 timmar jäsning så började man se lite skum på ytan, nu efter ca 36h så här där ca 1,5-2cm skum på ytan men jag har inte observerat något kluckande i jäsröret alls. Det borde väl varit full fart på det nu? Jag jäser i köket där det är 18-20grader varm.

Är det helt normalt eller har allt skitit sig?

Vörten var 20grader och jästen aktivera jag genom att slå sönder den inre påsen ca 3h innan jag hälde i den i vörten. Påsen svällde upp ordentligt tills det var dags att hälla i den.

Skall jag bar ha lite mer tålamod?

Kan det ha att göra med att jag bara har ca 12l vört i mitt 25-30l jäskärl?
Nybörjare
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Dålig jäsning

Inlägg av Weinkeller »

Du har en läcka vid locket eller jäsröret, skummet indikerar kraftig jäsning så du behöver inte vara orolig. Det större tomrummet hjälper också till att dämpa bubbelproduktionen i jäsröret till en början.
/Weinkeller
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster